Ελληνικά βλήματα SCALP-EG-Εστάλησαν στην Γαλλία για αναβάθμιση-Καταλήγουν στην… Ουκρανία;

1004

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης (16/1), ότι «τον Φεβρουάριο» θα ταξιδέψει στην Ουκρανία και ότι το Παρίσι θα παραδώσει στο Κίεβο περίπου 40 πυραύλους cruise SCALP μεγάλου βεληνεκούς όπως και εκατοντάδες κατευθυνόμενες βόμβες.

«Προσωπικά θα πάω στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο», ενώ η Γαλλία θα παραδώσει τις επόμενες εβδομάδες «περίπου 40 πυραύλους SCALP και αρκετές εκατοντάδες βόμβες» στο Κίεβο, ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου.

Nα σμειώσουμε ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει 9ο βλήματα cruise SCALP-EG σε υπηρεσία (τουλάχιστον θεωρητικά καθώς είχαν λήξει και αποσύρθηκαν για πρόγραμμα αύξησης ορίου ζωής. το 2019 και είναι άγνωστο αν και πόσα επέστρεψαν στην Ελλάδα).

Μόλις τον περασμένο Μάϊο η MBDA υπέγραψε σύμβαση με την Ελλάδα για πρόγραμμα MLR στους πυραύλους SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας και να υποθέσουμε ότι από το 2019 και ακόμα και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ετοιμοπόλεμοι SCALP EG στην Πολεμική Αεροπορία.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2023 το ΚΥΣΕΑ είχε εγκρίνει τα σχέδια συμφωνίας πλαισίου και της πρώτης εκτελεστικής συμβάσεως του εν λόγω προγράμματος εργοστασιακής συντηρήσεως και υποστηρίξεως συναφούς εξοπλισμού των SCALP EG, για χρήση από τα Mirage 2000-5Mk2.

Το πρόγραμμα είχε εγκριθεί από την Βουλή στις 14 Οκτωβρίου 2021.

Στο δελτίο Τύπου της MBDA, αναφερόταν: «Οι πύραυλοι που αφορά αυτή η συντήρηση μέσης διάρκειας ζωής παραγγέλθηκαν ως μέρος του αρχικού πακέτου όπλων για το Mirage 2000-5. Επιπλέον πύραυλοι SCALP παραγγέλθηκαν από την Ελλάδα ως μέρος των πακέτων όπλων για τα 18 Rafale που παραγγέλθηκαν το 2021 και τα επιπλέον έξι Rafale που παραγγέλθηκαν το 2022».

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα 40 βλήματα που δίνει η Γαλλία στην Ουκρανία δεν προέρχονται από το ελληνικό απόθεμα που έχει σταλεί στην MBDA για αναβάθμιση, αλλά καλό θα ήταν να βγάλει και η MBDA και η ΠΑ μία ανακοίνωση που να διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η κατασκευή και παράδοση βλημάτων cruise SCALP-EG είναι μία χρονοβόρα διαδικασία και σίγουρα πολλοί στην Δύση θα ήθελαν να παραδοθούν στην ουκρανική Αεροπορία τα ελληνικά βλήματα μετά την εργασία αναβάθμισης που διαρκεί έξι μήνες περίπου, αντί να να αναμένουν τα δύο χρόνια που είναι απαραίτητα για την κατασκευή τους.

Εννοείται ότι πάντα τέτοιες διευκολύνσεις συνοδεύονται από την επωδό «Να δώσουμε τώρα αυτά στην Ουκρανία κι εμείς θα σας δώσουμε άλλα καινούρια μετά»!

Ετσι είχαμε και το φιάσκο με τα ΒΜP-1 που θα αντικαταστούσαν ,ε Marder-1A3 τα οποία δεν ήρθαν ποτέ εκτός από μερικά που σαπίζουν σε όρχους Θράκης.

Γάλλοι και Ευρωπαίοι προσπαθούν να αντικαταστήσουν τους Αμερικανούς που πλέον δεν διαθέτουν άλλα χρήματα για να στέλνουν βοήθεια στην Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας