Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), συνεχίστηκαν από ρωσικής πλευράς τόσο τα πλήγματα σε θέσεις προσωρινής διαμονής μονάδων των VSU (με χαρακτηριστικότερη αυτή στο Βολτσάνσκ της Περιφέρειας Χαρκόβου), όσο και σε αποθήκες οπλισμού και πυρομαχικών. Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στην πρώτη γραμμή του μετώπου, η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη στην περιοχή της Σινκόφκα, αλλά και νοτιότερα, στο Τόρσκογε και το δάσος της Σερεμπριάνκα, όπου κυριαρχούν οι «μονομαχίες» ανάμεσα στις μονάδες Πυροβολικού των δύο αντιπάλων. Εκεί ωστόσο που υπήρξε πραγματική και σημαντική πρόοδος από πλευράς ρωσικών δυνάμεων, ήταν στην κατεύθυνση προς το Σέβερσκ, όπου μετά το προσωρινό «κόλλημα» που παρουσιάστηκε στην επίθεση προς το Σπόρνογε, τα ρωσικά στρατεύματα κατευθύνθηκαν προς το Βεσιόλογε, όπου σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή οι μονάδες της ρωσικής εμπροσθοφυλακής εισήλθαν στον οικιστικό ιστό του χωριού από τα νότια και τα δυτικά, υποχρεώνοντας τις μονάδες των VSU να υποχωρήσουν στο βόρειο τμήμα. Η πλήρης απελευθέρωση του Βεσιόλογε και ο έλεγχος των γύρω στρατηγικών υψωμάτων θα αποτελέσει, εφόσον ολοκληρωθεί, σημαντική τακτική επιτυχία των ρωσικών δυνάμεων και θ’ ανοίξει τον «διάδρομο» προς το Σέβερσκ πολύ γρηγορότερα του αναμενομένου.
– Στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ, οι ρωσικές δυνάμεις διεύρυναν τη ζώνη ελέγχου τους γύρω από το Αρτιόμοφσκογε (Χρόμοβο). Σκληρές μάχες συνεχίζονται τόσο στην περιοχή της Μπογκντάνοφκα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται ταυτόχρονα από Βορρά και Νότο, όσο και στα περίχωρα της Κλεστσέγεφκα και της Αντρέγεφκα – στα Β-ΒΔ της πρώτης οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν έστω και λίγο, εξολοθρεύοντας παράλληλα και ομάδα Ουκρανών ανιχνευτών-δολιοφθορέων που επιχείρησε να εισέλθει στις ρωσικές γραμμές. Βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή παραμένει η δημιουργία «διαδρόμου» για επίθεση στο Τσάσοφ Γιαρ, σημαντικό κέντρο διαμεταφοράς για τις VSU.
– Στην περίμετρο της Αβντέγεφκα, οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην περιοχή του Στεποβόγε, όπου οι μονάδες των VSU βρίσκονται πλέον μόνο στο δυτικό τμήμα του χωριού (το υπόλοιπο έχει μετατραπεί σε «γκρίζα ζώνη»). Το ίδιο πέτυχαν και στην περιοχή των αγροτικών συνεταιρισμών Ivushka και Ivushka-2, ανατολικά του εργοστασίου οπτάνθρακα (κοκ), στο βόρειο τμήμα της πόλης. Στα ΝΔ της Αβντέγεφκα βρίσκονται σε εξέλιξη ρωσικές επιθέσεις στο Νέβελσκογε και το Περβομάισκογε, όπου 1 24ωρο πριν είχε σημειωθεί ανάλογη πρόοδος για τα ρωσικά στρατεύματα. Στην περίμετρο της Μάργινκα, συνεχίζονται οι μάχες για την απελευθέρωση της Γκεόργκιεφκα (δυτικά της πόλης), με στόχο την έξοδο προς το Κουράχοβο. Νοτιότερα, στην περιοχή της Νοβομιχάηλοφκα, οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν πλέον τις αντίστοιχες ουκρανικές τόσο από Βορρά, όσο και από Νότο, ενώ πέτυχαν σημαντική προώθηση στα ΝΔ, ορμώμενες από την περιοχή του Βοντιάνογε και φαίνεται να βάζουν σιγά σιγά το συγκεκριμένο χωριό σε επιχειρησιακό κλοιό. Οι μονάδες των VSU εντός του χωριού δέχονται καταιγισμό πυρός από τη ρωσική πλευρά από αέρος και εδάφους, γεγονός που προδιαθέτει για επικείμενη έφοδο των ρωσικών στρατευμάτων από 3, τουλάχιστον πλευρές.
– Το τμήμα μετώπου Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα θεωρητικά είναι το πιο «ήσυχο», για την ώρα, τμήμα της πρώτης γραμμής του μετώπου, αφού οι «πρόσωπο με πρόσωπο» συγκρούσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, ελέω και των κακών καιρικών συνθηκών. Ωστόσο οι απώλειες των VSU τόσο σε έμψυχο, όσο και σε τεχνικό δυναμικό είναι μεγάλες, λόγω των μαζικών ρωσικών πληγμάτων στα μετόπισθεν του εχθρού από αέρος και εδάφους (Στγ: χρησιμοποιούνται τόσο αεροπορικές βόμβες FAB, ;όσο και θερμοβαρικά βλήματα Solntsepyok). Υπήρξαν, πάντως, κάποιες ρωσικές επιθέσεις με ολιγάριθμες ομάδες στρατιωτών κοντά στο Σταρομαγιόρσκογε και την Πρετσίστοφκα, περισσότερο για την ψυχολογική καταβολή των μονάδων των VSU που, ελέω καιρού, βρίσκονται στοιβαγμένες σε άθλιες συνθήκες εντός των οχυρωμένων τους θέσεων. Στο τμήμα του Ορέχοφ οι ρωσικές δυνάμεις χωρίς μεγάλο κόπο καθημερινά αποσπούν νέες οχυρωμένες θέσεις των VSU στην περίμετρο των Ραμπότινο και Βερμπόβογε, έχοντας ουσιαστικά ανακτήσει το σύνολο των θέσεων από τις οποίες είχαν υποχωρήσει το καλοκαίρι του 2023 (Στγ: μια υποχώρηση, ωστόσο, που είχε γίνει για λόγους τακτικής και είχε στόχο τη δημιουργία πλεονεκτήματος πυρός για τις ρωσικές δυνάμεις από τα γύρω υψώματα – τακτική που δικαιώθηκε στο έπακρο από την εξέλιξη των γεγονότων).
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας η κατάσταση στα Κρίνκι χειροτερεύει για τις VSU μέρα με τη μέρα, αφού οι εναπομείναντες Ουκρανοί στρατιωτικοί διαμένουν εκεί σε άθλιες συνθήκες, χωρίς επαρκή εφόδια και χωρίς θέρμανση. Για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται πλέον στον εφοδιασμό των ουκρανικών προγεφυρωμάτων είχα αναφερθεί και στο χτεσινό μου σημείωμα. Παράλληλα οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν παραλείπουν να πλήττουν τα μετόπισθεν του εχθρού στη δυτική όχθη του Δνείπερου, η οποία ελέγχεται προσωρινά από τη χούντα του Κιέβου. Χαρακτηριστικότερα από αυτά ήταν στην Τιάγκινκα (όπου κατέστρεψαν ουκρανικό πυροβόλο 2S1 Gvozdika) και στην Κρεστσόνοφκα (όπου καταστράφηκε ουκρανικό pickup και εξουδετερώθηκε το πλήρωμά του).
– Ο κατάλογος των ουκρανικών απωλειών κατά το χτεσινό 24ωρο (14/01) ήταν ο ακόλουθος (Στγ: η σειρά παρουσίασης των μετώπων γίνεται σταθερά με σειρά από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Περίπου 130 νεκροί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 τανκ, 8 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ) και 3 αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S1 Gvozdika. Επίσης στην περιοχή του Βολτσάνσκ (όπου είχα αναφερθεί και πιο πάνω) καταστράφηκε από ρωσικά πυρά αποθήκη πυρομαχικών της 113ης Ταξιαρχίας της λεγόμενης ουκρανικές «Εδαφικής Άμυνας».
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Πάνω από 80 νεκροί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 2A65 Msta-B.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Πάνω από 300 νεκροί και τραυματίες στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 9 τανκ, 4 BMP (μεταξύ αυτών και 1 Bradley, παραγωγής ΗΠΑ), 4 τεθωρακισμένα οχήματα, 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων Strela-10, 27 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ), 3 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα τύπων Krab (πολωνικής κατασκευής), АS-90 (βρετανικής κατασκευής) και Panzerhaubitze 2000 (γερμανικής κατασκευής) αντίστοιχα, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ119 (παραγωγής ΗΠΑ) και 3 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Πάνω από 170 νεκροί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τανκ, 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων Strela-10, 6 στρατιωτικά αυτοκίνητα,1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ), 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο FH-70 βρετανικής κατασκευής), 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Dana (τσεχικής κατασκευής), και 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 60 νεκροί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 60 νεκροί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 3 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ), 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Zuzana-2 (σλοβακικής κατασκευής) και 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika.
– Επίσης:
– Από ρωσικά πυρά επλήγη αποθήκη με αεροπορικά πυρομαχικά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ντόλγκιντσεβο (Περιφέρεια Ντνιεπροπετρόφσκ).
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε κατά τη χτεσινή μέρα 23 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε και 17 βλήματα πυραυλικών συστημάτων HIMARS και Uragan.
– Φτάνοντας στο τέλος και της αποψινής ανασκόπησης παρουσιάζω, ως είθισται, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (14/01/2024): 567 αεροπλάνα, 265 ελικόπτερα, 10.664 drones, 450 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 14.618 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.202 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.729 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 17.455 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
Βασίλης Μακρίδης