Αρπάχτηκαν άγρια Μπλίνκεν-νετανιάχου– Έρχεται πόλεμος IDF– Χεζμπολάχ με «μουδιασμένες» ΗΠΑ-Βρετανία

1545

Σε κλίμα μεγάλης έντασης διεξήχθη η πολύωρη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Η μακρά κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ήταν «τεταμένη», αναφέρει το Channel 12.

Ενδεικτικό του κακού κλίματος είναι ότι ο Άντονι Μπλίνκεν παραχώρησε μόνος του συνέντευξη Τύπου, χωρίς την παρουσία του Νετανιάχου.

Παράλληλα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά, όπως συνηθίζει να κάνει, γεγονός που ενδεχομένως υποδηλώνει τη διχόνοια.

Το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ μεγαλώνει και η Ουάσινγκτον χάνει την υπομονή της, τονίζει το ρεπορτάζ του Channel 12.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε κατ΄ιδίαν με τον Νετανιάχου στη στρατιωτική βάση Κίρια του Τελ Αβίβ και στη συνέχεια με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Το Ισραήλ πηγαίνει ολοταχώς σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ (σσ έχουν κλιμακωθεί οι στρατιωτικές προετοιμασίες τις τελευταίες 48 ώρες) με τις σχέσεις με ΗΠΑ και Μ.Βρετανία να είναι σε οριακό σημείο για πρώτη φορά στα χρονικά.

Θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ να στέλνουν αμέτρητη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ αν η κατάσταση με τη Χεζμπολάχ “στραβώσει”; Ή μήπως ο Νετανιάχου ετοιμάζεται να διαπράξει ένα ιστορικής σημασίας στρατηγικό λάθος;

Πώς θα αντέξει το Ισραήλ σε έναν πολυμέτωπο αγώνα με την Δύση “μουδιασμένη” αν όχι εχθρική απέναντι του;

Τι λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ

O Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για την άρση των εμποδίων στην είσοδο της βοήθειας στη Γάζα και πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή διανομή όταν βρεθεί μέσα, σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ λέει ότι το 90% των κατοίκων της Γάζας βιώνει επισιτιστική ανασφάλεια.

Ο απολογισμός για τους κατοίκους της Γάζας, ειδικά για τα παιδιά, είναι «πολύ υψηλός», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «Περισσότερα τρόφιμα, νερό και φάρμακα» πρέπει να εισέλθουν στον θύλακα και να φτάσουν σε ανθρώπους που τα χρειάζονται».

Δήλωσε επίσης ότι ένα παλαιστινιακό κράτος είναι το κλειδί για κάθε ειρηνευτικό σχέδιο και πρέπει να υπάρξει περιφερειακή συνεργασία για την επίτευξη αυτού του στόχου. Πρέπει να επιτραπεί στους κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πρόσθεσε.

«Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ για να διασφαλίσουμε ότι η 7η Οκτωβρίου δεν θα ξανασυμβεί» τόνισε ενώ ζήτησε «την ενίσχυση της προστασίας των αμάχων στη Γάζα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι, οι ΗΠΑ «εργάζονται για να χαράξουν μια πορεία προς τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας μακροπρόθεσμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι το Ισραήλ πρέπει επίσης να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας.

«Πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να εκτοπιστούν εκτός της Γάζας. Ενημέρωσε, δε, ότι ο Νετανιάχου του είπε ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Σύμφωνα με το CNN ο Άντονι Μπλίνκεν «τόνισε τη σημασία της αποφυγής περαιτέρω ζημιών για τον άμαχο πληθυσμό και της προστασίας των μη στρατιωτικών υποδομών στη Γάζα» στη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ την Τρίτη, σύμφωνα με μια ανάγνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Υποδηλώνει ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν μια πρόταση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ – επίσης μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου – σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι υπόλοιποι όμηροι.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ότι το θέμα αναμένεται να αποτελέσει μέρος της συζήτησης.

Ο Μπλίνκεν και ο Νετανιάχου «συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων και τη σημασία της αύξησης του επιπέδου της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στους αμάχους στη Γάζα», σύμφωνα με μια ανάγνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν, που περιόδευσε επίσης σε αραβικές χώρες για συνομιλίες σχετικά με τα σχέδια για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας και την ενσωμάτωση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε νωρίτερα πως θα συζητούσε στις συναντήσεις του τον «δρόμο προς τα εμπρός» στον πόλεμο.

Ισραήλ: Νέα προειδοποίηση Μπλίνκεν για προστασία των αμάχων στη Γάζα

Έκκληση στα γειτονικά μουσουλμανικά κράτη να στηρίξουν τη Χαμάς στον πόλεμο με το Ισραήλ απηύθυνε ο Ισμαήλ Χανίγια την ώρα που ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στο Ισραήλ σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Μπλίνκεν κάλεσε ρητά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποφύγει «περαιτέρω ζημιά στους αμάχους» στη Γάζα. Ωστόσο, σε μία ακόμη ένδειξη ότι αυξάνεται ο κίνδυνος γενίκευσης της σύγκρουσης στην περιοχή, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στη Συρία και τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο σκοτώθηκαν σε πλήγματα του ισραηλινού στρατού. Η σιιτική φιλο-ιρανική οργάνωση απάντησε με επίθεση ντρόουν σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ.

Για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και την επόμενη μέρα στη Γάζα συζητά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στο Τελ Αβίβ ο Αντονι Μπλίνκεν, την ώρα που στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωνε ότι καταβάλλει «προσπάθειες για να μειώσει το Ισραήλ την παρουσία του στη Γάζα» και διαδηλωτές διέκοπταν την ομιλία του στο Τσάρλεστον, ζητώντας άμεσα εκεχειρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Άντονι Μπλίνκεν κομίζει σχέδια για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας, ενώ προηγήθηκαν συνομιλίες στην Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Από το Τελ Αβίβ ο Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε ότι τα περιφερειακά κράτη συζητούν μεταπολεμική προσέγγιση με το Ισραήλ, υπό την προϋπόθεση ότι η εξομάλυνση των σχέσεων θα περιλαμβάνει «διόδους» προς μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκδιωχθούν από τη Γάζα. Η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να οργανώσει την ασφάλεια στη Γάζα μετά τον πόλεμο και μια αναμορφωμένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει κρίσιμο ρόλο, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ στη διάρκεια επίσκεψής της στο Κάιρο.

Κι ενώ ο πόλεμος πέρασε στον τέταρτο μήνα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 40 Παλαιστίνιους μαχητές στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το τελευταίο στρατιωτικό ανακοινωθέν. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως άλλοι εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειές του στον πόλεμο εκεί σε 187.

Οι επιχειρήσεις στη Γάζα πέρασαν σε νέα φάση με μείωση των στρατευμάτων και των αεροπορικών επιδρομών, επιβεβαιώνει στους New York Times εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού την ώρα που οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς το τελευταίο 24ωρο μόνο στο νοσοκομείο Αλ Ακσα στη κεντρική Γάζα.

Κι ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε προσωρινή παύση των επιχειρήσεων στην κεντρική Γάζα ώστε να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικών αποστολών, πάνω 1,1 εκατομμύριo απειλούνται από υποσιτισμό και ασθένειες, προειδοποιεί η UNICEF.

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισημαίνουν ότι στην κεντρική Γάζα εκατοντάδες μέλη ιατρικού προσωπικού και ασθενείς έχουν εγκαταλείψει τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις για να γλιτώσουν τη ζωή τους.

Μόνο περίπου ένα τρίτο των νοσοκομείων της Γάζας λειτουργούν με κάποιο τρόπο, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αλλαγή στάσης από τη Βρετανία; – «Το Ισραήλ ενδέχεται να έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο στη Γάζα»

Από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε σήμερα ανησυχία ότι το Ισραήλ ενδέχεται να έχει προβεί σε ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας που θα μπορούσαν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο τόνισε ότι οι συμβουλές που έχει λάβει μέχρι στιγμής από το επιτελείο του είναι ότι το Ισραήλ τηρεί το διεθνές δίκαιο, όμως υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Η Βρετανία έχει υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά το Λονδίνο έχει επίσης καλέσει τον ισραηλινό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στη στρατιωτική του επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει ερημώσει μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δεν απάντησε ευθέως σε βουλευτές – μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, για το αν έχει λάβει νομικές συμβουλές ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, αλλά είπε ότι ορισμένα περιστατικά έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν υπήρξαν παραβιάσεις.

«Με ρωτάτε αν ανησυχώ ότι το Ισραήλ έχει προβεί σε ενέργειες που ενδέχεται να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, επειδή συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έχουν βομβαρδιστεί ή οτιδήποτε άλλο; Ναι, φυσικά», απάντησε ο Κάμερον σε ερωτήσεις βουλευτών.

Ο Κάμερον τόνισε ότι υπάρχει πάντα ένα «ερωτηματικό» για το εάν ένα δεδομένο περιστατικό αποτέλεσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, το οποίο δικηγόροι θα εξέταζαν και στη συνέχεια θα τον συμβούλευαν για αυτό.

«Η συμβουλή είναι μέχρι τώρα ότι (το Ισραήλ) έχει τη δέσμευση, την ικανότητα και τη συμμόρφωση (με το διεθνές δίκαιο), αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση».

Ο τελευταίος απολογισμός στη Γάζα

Συνολικά 23.210 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 59.167 έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες, έφηβοι και παιδιά.

Κατά το τελευταίο 24ωρο, 126 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με νέο απολογισμό, και 241 τραυματίστηκαν, όπως ανέφερε το υπουργείο.

Δεν λειτουργούν τα δύο τρίτα των νοσοκομείων

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας εξέφρασαν σήμερα ανησυχία σχετικά με την πιθανή κατάρρευση της παροχής νοσοκομειακής φροντίδας στη νότια και κεντρική Γάζα με εκατοντάδες μέλη ιατρικού προσωπικού και ασθενείς να έχουν εγκαταλείψει τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις για να γλιτώσουν τη ζωή τους.

Μόνο περίπου ένα τρίτο των νοσοκομείων της Γάζας λειτουργούν με κάποιο τρόπο–και ορισμένα μόνο εν μέρει–στον κατεστραμμένο θύλακα έπειτα από μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον της Χαμάς ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Οι μάχες έχουν ενταθεί στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας αυξάνοντας την πίεση στα ήδη κορεσμένα νοσοκομεία που παραμένουν ανοιχτά.

“Αυτό που βλέπουμε είναι στ’ αλήθεια ανησυχητικό γύρω από το νοσοκομείο Αλ Άκσα και μια αύξηση των εχθροπραξιών πολύ κοντά στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας και πολύ κοντά στο (νοσοκομείο) Νάσερ”, είπε ο Σον Κέισι, ο συντονιστής των ιατρικών ομάδων αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ στη Γάζα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοδιάσκεψης στη Γενεύη.

“Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτές τις ιατρικές εγκαταστάσεις. Πρέπει πάση θυσία να προστατευθούν. Αυτή είναι η τελευταία γραμμή δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας που έχει η Γάζα–από τα βόρεια ως τα νότια χάνονται το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο”, είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασθενείς διακινδυνεύουν σήμερα τη ζωή τους για να εισαχθούν σε νοσοκομεία στην νότια πόλη Χαν Γιουνίς εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Στη διάρκεια επίσκεψης στο Αλ Άκσα, στην κεντρική Γάζα, πριν από δύο ημέρες ο Κέισι διαπίστωσε ότι 70% του προσωπικού είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους. Την ίδια νύχτα εκατοντάδες ασθενείς σε αρκετά καλή κατάσταση για να μπορούν να φύγουν, εγκατέλειψαν κι εκείνοι το νοσοκομείο, πρόσθεσε.

Πολλοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Νάσερ στην Χαν Γιουνίς κατέφυγαν μαζί με τους ήδη εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Γάζας που έχουν στριμωχτεί σε καταφύγια στο νοτιότερο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, γνωστοποίησε ο αξιωματούχος.

Και εκεί–όπως υπογράμμισε–υπάρχει μόνο ένας γιατρός για περισσότερους από 100 εγκαυματίες.

“Αυτό που συνεχίζουμε να βλέπουμε είναι το σύστημα υγείας να ταλανίζεται–εργαζόμενοι στον χώρο υγείας να μη μπορούν να πάνε στον χώρο εργασίας τους να φροντίσουν τους ασθενείς επειδή φοβούνται για τη ζωή τους…Ασθενείς και οι οικογένειές τους που φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο γιατί μπορεί να σκοτωθούν καθ΄οδόν. Βλέπουμε το σύστημα υγείας να καταρρέει με πολύ γοργό ρυθμό”.

Ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, είπε κατά την ίδια ενημέρωση ότι καθίσταται δυσκολότερο για τον ΠΟΥ να παραδίδει ιατροφαρμακευτικό υλικό εντός της Γάζας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας