Τα τοπωνύμια έχουν τη σημασία τους

1092

Το τοπωνύμιο “Ιερουσαλήμ” ή το αντίστοιχο εξελληνισμένο “Ιεροσόλυμα” είναι λανθασμένο ιστορικά, πολιτικά δε χρησιμοποιείται εκ του πονηρού.
Η Ουρουσαλέμ των Χαναανιτών, αφού καταχτήθηκε από τους Εβραίους, καταστράφηκε οριστικά από τους Ρωμαίους to 70 μ.Χ. Στη θέση της χτίστηκε μετά από μερικές δεκαετίες η Aelia Capitolina, στην οποία απαγορευόταν η είσοδος σε Εβραίους. Την Aelia Capitolina, μετά την απελευθέρωσή της κατά την περίοδο της επέκτασης του Ισλάμ, οι κάτοικοί της την ονόμασαν Ιλίγια (παραφθορά του aelia) και στη συνέχεια Αλ Κούντς αλ Σαρίφ (“Ιερή ευγενής [πόλη]”) που βαθμιαία συντομεύτηκε σε “Αλ Κούντς”, ονομασία που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούν οι απόγονοί τους. Την εποχή των σταυροφοριών, οι δυτικοί απόγονοι των καταστροφέων της βιβλικής Ιερουσαλήμ θυμήθηκαν ξαφνικά την ύπαρξή της και αποφάσισαν να την “ελευθερώσουν” από τους κατοίκους της. Για να δικαιολογήσουν την επιχειρούμενη κατάκτηση της Παλαιστίνης υπό το κάλυμμα της “απελευθέρωσης των αγίων τόπων”, ξέθαψαν την νεκρή πλέον ονομασία της κατεστραμμένης από αιώνες αρχαίας πόλης. Από τότε οι δυτικοί, που ποτέ δεν εγκατέλειψαν το σχέδιο αποικιοποίησης της Παλαιστίνης, χρησιμοποιούν το όνομα “Ιερουσαλήμ” που υπονοεί τις αποικιακές βλέψεις. Από τη μεριά μας, όπως ονομάζουμε την προσφάτως απελευθερωμένη πόλη της Νοβορωσίας “Αρτιόμοφσκ” και όχι “Μπάχμουτ” (όπως την ονόμασε, εφαρμόζοντας το νόμο για την “αποκομμουνιστικοποίηση”, η Ουκρανική χούντα), όπως ονομάζουμε την κατεχόμενη Κυπριακή πόλη “Αμμόχωστο” και όχι “Φαμαγκούστα” ούτε “Μαγκούσα” θα πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε την πολιτικά και ιστορικά σωστή ονομασία “Αλ Κούντς” για την πόλη που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί σαν πρωτεύουσα του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους.
Αντίστοιχα, όπως δε θέλουμε να χρησιμοποιούν οι ξένοι την πλαστή ονομασία “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και βέβαια δεν τη χρησιμοποιούμε και οι ίδιοι για το βορειοκυπριακό κατοχικό ψευδοκράτος (το “κρατίδιο” σύμφωνα με κάποιες βρωμισμένες ψαροκασέλες), έτσι θα πρέπει να σεβαστούμε την αντίστοιχη ευαισθησία των Αράβων και να μη μιλάμε για “Ισραήλ” αλλά για “κατεχόμενη Παλαιστίνη” όταν μιλάμε για τη γεωγραφική περιοχή ή για “σιωνιστικό ψευδοκράτος” όταν μιλάμε για το πολιτικό μόρφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις (της Βόρειας Κύπρου και της κατεχόμενης Παλαιστίνης), η ψευδής ονομασία υπονοεί ότι πρόκειται για φυσιολογικό, νόμιμο κράτος, ενώ η ορθή ονομασία επισημαίνει ότι πρόκειται για κατασκευασμένο μόρφωμα χωρίς καμία νομιμοποίηση.
Έτσι κι αλλιώς, είναι πια θέμα χρόνου να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη, από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο, και να καθιερωθούν και επίσημα τα τοπωνύμια αυτά. Όπως έχει επίσημα επανέλθει η ονομασία “Αρτιόμοφσκ” στην πόλη της Νοβορωσίας. Δε βλάπτει να το συνηθίσουμε από τώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας