Νέα Ρωσική στρατηγική-MALD θα ανοίγουν τον «δρόμο» στις επιθέσεις των πυραύλων cruise

13009

Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα την μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους κατά ουκρανικών βάσεων, δεξαμενών καυσίμων, ενεργειακών και στρατιωτικών υποδομών εδώ και πολλούς μήνες και είναι σαφές πως η Ρωσία ακολουθάει νέες στρατηγικές στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν «παραπλανητικά βλήματα» για να ανοίξουν τον «δρόμο» προς τον στόχο για τους πραγματικούς πυραύλους.

Οι Ουκρανοί αναφέρουν πως η Μόσχα εκτόξευσε 122 πυραύλους και 36 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ουκρανικών στόχων.

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε 87 από τους πυραύλους και 27 από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλερί Ζαλούζνι.

Ο διοικητής της ουκρανικής Αεροπορίας Μίκολα Όλεστσουκ έγραψε στο επίσημο κανάλι του στο Telegram: “Η πιο μαζική αεροπορική επίθεση” από τότε που ξεκίνησε η ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με την ουκρανική Αεροπορία, η προηγούμενη μεγαλύτερη επίθεση ήταν τον Νοέμβριο του 2022, όταν η Ρωσία εκτόξευσε 96 πυραύλους κατά της Ουκρανίας.

Φέτος, η μεγαλύτερη ήταν 81 πύραυλοι στις 9 Μαρτίου, σύμφωνα με τα αρχεία της Αεροπορίας.

Η αεροπορική επίθεση που ξεκίνησε την Πέμπτη και συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας όπου έπληξε τουλάχιστον 11 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο, και άλλες περιοχές από την ανατολική προς τη δυτική και από τη βόρεια προς τη νότια Ουκρανία.

«Σήμερα η Ρωσία εκτόξευσε τα πάντα εκτός από τους Kalibrs» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ:

«Δεν έχουμε δει ποτέ τόσους πολλούς στόχους στην οθόνη μας ταυτόχρονα», σχολιάζει ο εκπρόσωπος για τις συνέπειες της ρωσικής επίθεσης.

Το ερώτημα είναι: Όντως χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι 122 πυραύλους; Όντως οι Ουκρανοί κατέρριψαν 87 όπως ισχυρίζονται;

Η αλήθεια είναι ότι οι Ρώσοι έχουν αλλάξει στρατηγική και πλέον για κάθε πύραυλο cruise που εκτοξεύουν, εκτοξεύουν και άλλους τέσσερις «ψεύτικους» που τους χρησιμοποιούν ως «δολώματα» για την ουκρανική α/α άμυνα και με βάση τα αποτελέσματα έχουν επιτυχίες.

Δεν είναι δική τους η στρατηγική αυτή, καθώς την αντέγραψαν από τους Δυτικούς, ενώ εφαρμόστηκε και στις αεροπορικές επιθέσεις των Ουκρανών με Stormshadow στην χερσόνησο της Κριμαίας όπου επλήγη καίρια προσφάτως το ρωσικό αποβατικό σκάφος «Νoβoτσερκάσκ» το οποίο σύμφωνα με το Κίεβο μετέφερε ιρανικά drones Shahed.

Έτσι λοιπόν και οι Ρώσοι πλέον χρησιμοποιούν «δολώματα», παρόμοια με τους αμερικανικούς ADM-160 MALD (Miniature Air-Launched Decoy).

Πρόκειται για αναλώσιμους πυραύλους που αναφέρονται ως «βλήματα παραπλάνησης» που έχουν σχεδιαστεί για να «κουράζουν» την εχθρική αεράμυνα και να την εκθέτουν στις πραγματικές επιθέσεις.

Είναι χαμηλού κόστους, μικρού βάρους, αερομεταφερόμενοι από πολλές εναέριες πλατφόρμες οι οποίες τα εξαπολύουν λίγο πριν τον εχθρικό εναέριο χώρο για να παραπλανήσουν την εχθρική αεράμυνα νομίζοντας ότι επέρχεται πρώτο μαζικό αεροπορικό πλήγμα.

Προκαλώντας έτσι τις επίγειες συστοιχίες να χρησιμοποιήσουν τα ραντάρ τους, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου EW συλλέγουν τις ηλεκτρονικές υπογραφές τους και τις θέσεις τους και προχωρούν στα κατάλληλα αντίμετρα.

Τα decoys MALD μπορούν να μιμούνται τo προφίλ πτήσης χαρακτηριστικά και το RCS πραγματικών μαχητικών αεροσκαφών μετά την εκτόξευση.

Στόχος είναι η αντίπαλη αεράμυνα να παραπλανηθεί και να ασχοληθεί με τα decoys αφήνοντας χώρο στα πραγματικά αεροσκάφη κρούσης.

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθιερώθηκε η χρήση των drones, έγινε κατανοητό πως τα άρματα μάχης στο σύγχρονο πολεμικό πεδίο δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς σύστημα ενεργής προστασίας και άλλαξε άρδην η διεξαγωγή των αποστολών κρούσης.

Το ζήτημα είναι τι απ΄όλα αυτά έγινε κατανοητό στους αρμόδιους στην Αθήνα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας