– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), έχουμε αφενός τις μάχες στη Σινκόφκα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να αποσπάσουν από τις μονάδες των VSU άλλες 2 οχυρωμένες θέσεις, αλλά και τις μάχες στα δυτικά του δάσους της Σερεμπριάνκα, που στόχο έχουν αφενός την απελευθέρωση του ομώνυμου χωριού και της γειτονικής Γκρίγκοροφκα, αλλά και την έξοδο προς το Σέβερσκ από τα Β-ΒΑ. Στη λογική της μετέπειτα περικύκλωσης του Σέβερσκ κινείται η και επιτυχημένη απόπειρα προώθησης των ρωσικών δυνάμεων στο Σπόρνογε, το οποίο βρίσκεται στο μεταίχμιο των μετώπων του Κράσνι Λιμάν και του Σολεντάρ. Το Σπόρνογε βρίσκεται στα ΝΑ του Σέβερσκ και, όπως μαρτυρά και η ονομασία του (Στγ: οποία σύμπτωση!!!), ήταν και είναι «αμφισβητούμενο» / «διεκδικούμενο» από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η χτεσινή κίνηση των ρωσικών δυνάμεων και η προώθησή της από δύο διαφορετικές πλευρές προς την κατεύθυνση του Σέβερσκ, μπορεί να μη συνιστά επί του παρόντος μια ολομέτωπη επίθεση για την απελευθέρωση της πόλης, αποτελεί όμως κατά κάποιον τρόπο μια «δήλωση προθέσεων» και την προετοιμασία για κάτι ανάλογο σε μεταγενέστερη χρονική φάση (Στγ: πιθανόν την άνοιξη του 2024).
– Στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ είχαμε περαιτέρω προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων στη Μπογκντάνοφκα και στην πλευρά του Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε). Επίσης συνεχίστηκαν τα ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές θέσεις κοντά στην Κλεστσέγεφκα, την Αντρέγεφκα και την Κουρντιούμοφκα, αφού η κατοχή του στρατηγικού υψώματος 215,7 από τις ρωσικές δυνάμεις, τους δίνει πλεονέκτημα πυρός και τη δυνατότητα ευκολότερης ανίχνευσης των θέσεων των VSU στη γύρω περιοχή. Απόπειρα των VSU να επιτεθούν στο χωριό Μαγιόρσκ, δυτικά της Γκόρλοφκα, απέτυχε παταγωδώς και οδήγησε την ουκρανικά πλευρά σε βαριές απώλειες.
– Στην περιοχή της Αβντέγεφκα, το πιο δραστήριο τμήμα του μετώπου γύρω από αυτήν ήταν το βόρειο, όπου οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν την διεύρυνση της ζώνης ελέγχου τους στο Νοβοκαλίνοβο και το Οτσερέτινο, ενώ στο Στεποβόγε κρατούν τις μονάδες των VSU μακριά από τα ερείπια του χωριού, το οποίο ουσιαστικά βρίσκεται εξολοκλήρου στη «γκρίζα ζώνη». Η περίσφιξη του ρωσικού κλοιού γύρω από την Αβντέγεφκα συνεχίζεται μεθοδικά και με πρόγραμμα. Στη Μάργινκα, μετά την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της πόλης και της προώθησης των ρωσικών δυνάμεων προς την Γκεόργκιεφκα (δυτικά) και το τρίγωνο Πομπέντα – οχυρό Ζβερίνιετς – Νοβομιχάηλοφκα (νότια), χτες πραγματοποίησαν ένα απαραίτητο «διάλειμμα», προκειμένου να ανασυνταχθούν και να προετοιμαστούν για το επόμενο επιθετικό τους κύμα. Αυτό βέβαια δεν τις εμπόδισε να επιφέρουν σοβαρά πλήγματα στη διάταξη του εχθρού με πυρά Πυροβολικού και επιθετικά drones-«καμικάζι».
– Στο μέτωπο από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε, φαίνεται ότι το πρώτο τμήμα (Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα) ενεργοποιούνται με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς «μικρομέτωπα» τα οποία για καιρό είχαν περιπέσει σε αδράνεια. Αυτό αφορά κυρίως την ίδια την πόλη του Ουγκλεντάρ και τις γύρω περιοχές, όπου βλέπουμε τις ρωσικές δυνάμεις να επιτίθενται ταυτόχρονα (και να επιτυγχάνουν διεύρυνση της ζώνης ελέγχου τους) τόσο από τα Β-ΒΑ (από την πλευρά της Νοβομιχάηλοφκα), όσο και από Ν-ΝΔ. Όπως έγραψα και για την περίπτωση του Σέβερσκ, οι κινήσεις αυτές αποτελούν προς το παρόν μια «δήλωση προθέσεων» για τις επόμενες κινήσεις τους. Και απ’ ό,τι φαίνεται, η ταυτόχρονη χρήση όλης, σχεδόν, της γραμμής μετώπου είναι κάτι εφικτό για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ για τις VSU είναι μάλλον το χειρότερο σενάριο, δεδομένης και της σοβαρής ένδειας σε εφεδρείες, αλλά πλέον και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, παρόλα τα αλλεπάλληλα «πακέτα βοήθειας» των χωρών της «συλλογικής Δύσης». Στο τμήμα του Ορέχοφ οι μάχες συνεχίστηκαν στον περίγυρο του Ραμπότινο και του Βερμπόβογε, όπου καθημερινά οι ρωσικές δυνάμεις κατακτούν και από 2-3 οχυρά των αντιπάλων τους. Στα βόρεια του Βερμπόβογε, πάντως, παρατηρήθηκε η αποστολή μονάδων Πεζοναυτών των VSU που εγκαταστάθηκαν σε δασική περιοχή πίσω από τη γραμμή κρούσης. Αναμένεται να δούμε το πού θα οδηγήσει αυτή η κίνηση (Στγ: κατά τη γνώμη μου στα… γνωστά, αλλά καλύτερα ας το δούμε στην πράξη).
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας τα πάντα εξελίσσονται όπως στη «Μέρα της Μαρμότας»: οι VSU στέλνουν συνεχώς ενισχύσεις στα Κρίνκι, τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις εξουδετερώνουν συνήθως πριν καν προσεγγίσουν την ανατολική όχθη του Δνείπερου, χωρίς όμως η κατάσταση ν’ αλλάζει υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Οι ρωσικές δυνάμεις πάντως συνεχίζουν τα πλήγματα και στη δυτική όχθη του Δνείπερου και στις βάσεις προσωρινής διαμονής των εφεδρικών ουκρανικών μονάδων. Όπως θα δείτε και παρακάτω, στην απαρίθμηση των απωλειών των VSU συμπεριλαμβάνεται και 1 πολεμικό αεροσκάφος Su-25 που καταρρίφθηκε στην περιοχή της Τόκαρεφκα.
– Περνώ τώρα και στον πίνακα των απωλειών των VSU όπως διαμορφώθηκε κατά το τελευταίο 2ήμερο (η αναφορά των απωλειών θα γίνει αθροιστικά για κάθε μέτωπο και η σειρά παρουσίασης είναι με φορά από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Περίπου 100 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika και 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 400 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τανκ, 6 τεθωρακισμένα οχήματα, 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο D-30 και 2 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα М109 Paladin (παραγωγής ΗΠΑ).
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Περίπου 510 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ, 2 BTR, 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 5 αυτοκίνητα pickup, 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika, 4 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2S3 Akatsiya, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Krab (πολωνικής κατασκευής), 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20, 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30 και 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 2A65 Msta-B.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 205 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 αυτοκίνητα pickup, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο F198 (παραγωγής ΗΠΑ) και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο FH-70 (βρετανικής παραγωγής).
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 100 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 5 τεθωρακισμένα οχήματα, 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika, 3 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30 και 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 2A65 Msta-B.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 80 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 7 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 5 αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S1 Gvozdika, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2S3 Akatsiya, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο М109 Paladin (παραγωγής ΗΠΑ), 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20, 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30 και 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 2A65 Msta-B.
– Ακόμη:
– Από ρωσικά πυρά επλήγησαν τα κέντρα διοίκησης και παρατήρησης της 67ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των VSU και της 1ης Ταξιαρχίας Επιχειρησιακών Σκοπών της ουκρανικής Εθνοφρουράς, καθώς και αποθήκη καυσίμων.
– Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε σε αερομαχία κοντά στο Κραματόρσκ (ΛΔ Ντονιέτσκ – κατεχόμενο τμήμα) ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος Su-25.
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε επίσης άλλα 2 ουκρανικά Su-25 στις περιοχές Νοβογκρίγκοροφκα (Περιφέρεια Ζαπορόζιε) και Τόκαρεφκα (Περιφέρεια Χερσώνας), αλλά και 1 ουκρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-8 στην περιοχή του Βοντιάνογε (ΛΔ Ντονιέτσκ). Επίσης κατέρριψε κατά το τελευταίο 2ήμερο 50 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε και 14 βλήματα πυραύλων HIMARS, 1 βλήμα πυραύλου «αντι-ραντάρ» HARM και 1 τηλεκατευθυνόμενη αεροπορική βόμβα JDAM.
– Ολοκληρώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση παρουσιάζω, κατά το σύνηθες, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (28/12/2023): 563 αεροπλάνα, 262 ελικόπτερα, 10.154 drones, 442 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 14.355 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.189 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.550 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 16.785 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
Βασίλης Μακρίδης