Η ανασκόπηση των μαχών της 22/12 στα Ουκρανικά μέτωπα

1035
 Αρχή κάνω από τα πλήγματα από αέρος των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατηγικής σημασίας υποδομές της χώρας-Error 404. Στην αλλαγή της ημέρας από 21 προς 22/12 ρωσικά επιθετικά drones Geran’-2 πραγματοποίησαν επιθέσεις σε ουκρανικούς στόχους στις Περιφέρειες Πολτάβας, Τσερνίγκοφ, Ζιτόμιρ, Χμελνίτσκι, Νικολάγεφ, Χερσώνας (κατεχόμενο τμήμα), Οδησσού, Ρόβνο και Κιέβου. Επιβεβαιωμένες υποδομές που επλήγησαν είναι οι λιμενικές σε περιοχές της Περιφέρειας Οδησσού (κυρίως στο Ιλιτσόφσκ και το Γιούζνι), στην περιοχή του Βοζνιεσένσκ (Περιφέρεια Νικολάγεφ) και στο αεροδρόμιο Σταροκονσταντίνοφ (Περιφέρεια Χμελνίτσκι). Στο δεύτερο μισό της χτεσινής ημέρας επαναλήφθηκαν τα πλήγματα στην Περιφέρεια Οδησσού, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν εξακριβωθεί τα αποτελέσματά τους.
– Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό πλήγμα φαίνεται να ήταν αυτό στην πόλη Μίργκοροντ (Περιφέρεια Πολτάβας), όπου στο ξενοδοχείο Evropa επρόκειτο να διεξαχθεί σύσκεψη ανώτατων στελεχών των VSU μαζί με ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους. Το πλήγμα έγινε, ως είθισται σε παρόμοιες περιπτώσεις, με πύραυλο Kinzhal. Τα ακριβή αποτελέσματα του συγκεκριμένου πλήγματος θα μαθευτούν, κατά πάσα πιθανότητα, στις αμέσως επόμενες μέρες, όταν θ’ αρχίσουν να δημοσιεύονται οι «νεκρολογίες» των εν λόγω αξιωματικών στα ουκρανικά και δυτικά Μέσα…
– Τέλος, για πολλοστή φορά η ουκρανική (κατ’ ευφημισμόν) αεράμυνα έκανε το «θαύμα» της στην πόλη του Κιέβου, αφού καταρρίπτοντας κάποια από τα ρωσικά drones μέσα στον αστικό ιστό, «κατάφερε» να προκαλέσει περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές ζημιές σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και μονοκατοικίες εντός της πόλης.
– Στον αντίποδα, οι VSU επιχείρησαν επιθέσεις με drones τόσο κατά στρατιωτικών, όσο και κατά μη στρατιωτικών στόχων. 10 από αυτά καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αεράμυνα στο δρόμο προς την Περιφέρεια της Μόσχας, όπου κατευθύνονταν προς στρατιωτικούς στόχους: 5 καταρρίφθηκαν στον εναέριο χώρο της Περιφέρειας Μπριανσκ, 4 πάνω από την Περιφέρει Καλούγκας και 1 πάνω από την Περιφέρει της Μόσχας.
– Εκτός όμως από τους στρατιωτικούς, υπήρξαν και οι μη στρατιωτικοί στόχοι. Στην Περιφέρεια Μπέλγκοροντ από επίθεση με ουκρανικά drones υπήρξαν μικροζημιές στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ανθρώπινα θύματα. 1 από τα ουκρανικά drones καταρρίφθηκε από τη ρωσική αεράμυνα. Στην πολύπαθη ΛΔ Ντονιέτσκ τα χτεσινά πλήγματα αφορούσαν κυρίως την ίδια την πόλη του Ντονιέτσκ και την Γκόρλοφκα, όπου εκτοξεύτηκαν περί τα 30 πυρομαχικά διαφόρων ειδών συν τα «απαραίτητα» drones. Επλήγησαν κατοικίες και δημόσια κτήρια, ενώ υπήρξαν και 12 άμαχοι πολίτες τραυματίες – 5 εξ αυτών ήταν διασώστες υπηρετούντες στο Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι είχαν σπεύσει να βοηθήσουν τραυματισμένους συμπολίτες τους και ν’ απεγκλωβίσουν άλλους κάτω από τα ερείπια κτηρίων. Η τακτική των στοχευμένων χτυπημάτων πάνω σε διασώστες, γιατρούς και, γενικά, προσωπικό προορισμένο για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, είναι πάγια για τους Ουκροναζί, οι οποίοι καταπατούν σε καθημερινή βάση κάθε αρχή διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων συστηματικά κατά τα τελευταία 10, σχεδόν, χρόνια…
– Και από τα πλήγματα από αέρος περνώ τώρα στα όσα συνέβησαν στα πεδία των μαχών στη γραμμή κρούσης του μετώπου ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές:
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), η κατάσταση δεν παρουσίασε σημαντικές μεταβολές – ωστόσο υπήρξε μια μικρή προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της Σινκόφκα. Νοτιότερα, στην περιοχή του Τόρσκογε και του δάσους δυτικά της Κρεμενάγια, οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν σειρά ουκρανικών επιθέσεων και με δική τους αντεπίθεση είχαν επίσης μικρή προώθηση προς τα δυτικά.
– Στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ οι μάχες συνεχίζονται με σφοδρότητα, παρά την κακοκαιρία που μαστίζει και αυτήν την περιοχή. Συνεχίστηκαν προωθήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στις περιοχές πέρα από το Χρόμοβο (Αρτιόμοφσκογε) και προς την πλευρά της Μπογκντάνοφκα, αλλά και νοτιότερα, στα υψώματα που χωρίζουν το Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε) από την Κλεστσέγεφκα. Ωστόσο είχαμε και το άνοιγμα, εκ νέου, μίας ακόμη κατεύθυνσης, αυτής του Μπερεστοβόγε, ΒΔ του Σολεντάρ, όπου υπήρξε σημαντική προώθηση των ρωσικών δυνάμεων προς την πλευρά της Βίγεμκα. Εάν απελευθερωθεί και αυτό το τελευταίο χωριό, ανοίγει ο δρόμος προς το Σέβερσκ και το Κράσνι Λιμάν, ουσιαστικά δηλαδή θα οδηγήσει τη συνένωση των βορείων τμημάτων του μετώπου με το κεντρικό (αυτό της ΛΔ Ντονιέτσκ)..
– Στην Αβντέγεφκα, οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν νοτίως του Νοβοκαλίνοβο και του Οτσερέτινο (και βορείως της πόλης). Υπήρξε προώθηση και στο Στεποβόγε, όπου ο οικιστικός ιστός του χωριού σιγά σιγά περνά στη «γκρίζα ζώνη», μέχρι να περιέλθει οριστικά στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων. Συνεχίζονται επίσης οι επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων και στην υπόλοιπη περίμετρο της πόλης, εκτός από τα ΒΔ, όπου ακόμη υπάρχουν κάποιοι διάδρομοι ανεφοδιασμού των μονάδων των VSU που βρίσκονται μέσα στην Αβντέγεφκα. Η σκέψη, πάντως, να εγκαταλείψουν οριστικά την πόλη οι μονάδες των VSU όσο είναι καιρός και πριν τα ρωσικά στρατεύματα δεν ολοκληρώσουν την περικύκλωσή της, είναι ευρέως διαδεδομένη ανάμεσα στους Ουκρανούς στρατιωτικούς διοικητές . Ένας από αυτούς, ο γνωστός νεοναζί και διοικητής μονάδας του «Αϊντάρ» Γεβγκένι Ντίκι, σε συνέντευξή του σε ουκρανικό Μέσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι VSU θα προχωρήσουν στην εγκατάλειψη της Αβντέγεφκα ίσως και πριν την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο το να επαφίεται κανείς σε τέτοιου είδους δηλώσεις και να εφησυχάζει, δεν ενδείκνυται στις παρούσες συνθήκες. Η πλήρης απελευθέρωση της Αβντέγεφκα πιθανόν να κρατήσει αρκετές εβδομάδες ακόμη, φυσικά εκτός απροόπτου.
– Η πρόσφατη απελευθέρωση της Μάργινκα έχει «λύσει τα χέρια» των μονάδων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή. Τώρα τα ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονται στα νότια της Μάργινκα, στο τρίγωνο Πομπέντα – οχυρό «Ζβερίνιετς» («Θηριοτροφείο») – Νοβομιχάηλοφκα. Κατά τη χτεσινή μέρα οι ρωσικές δυνάμεις, μετά από πολύμηνες μάχες, κατάφεραν να θέσουν υπό τον πλήρη τους έλεγχο το οχυρό «Ζβερίνιετς», από τα ισχυρότερα των VSU μέχρι πρόσφατα. Παράλληλα έχουν εισέλθει στον οικιστικό ιστό της Νοβομιχάηλοφκα από τα νότια και συμπιέζουν τις μονάδες των VSU από 3, πλέον, κατευθύνσεις (ΝΔ,.Ν και ΝΑ). Η περιοχή αυτή αποτελεί ουσιαστικά τον ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα στο μέτωπο του Ντονιέτσκ και αυτό του Ουγκλεντάρ. Παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στα «ενδιάμεσα» τμήματα μεταξύ των μέχρι σήμερα διαμορφωμένων μετώπων, με προφανή στόχο τη δημιουργία μιας «ενιαίας» γραμμής, που προμηνύει ολομέτωπη επίθεση σε βάθος χρόνου (απροσδιόριστο ακόμη, πλην ορατό).
– Στο τμήμα του μετώπου από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε, παρά τη σχετική βελτίωση των καιρικών συνθηκών, η λάσπη και το ολισθηρό έδαφος αποτελούν ακόμη τροχοπέδη για τη διεξαγωγή μαχών μεγαλύτερης έντασης. Η κατάσταση παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας, η κατάσταση στα Κρίνκι παραμένει κρίσιμη για τη μονάδα Ουκρανών στρατιωτικών που βρίσκεται εγκατεστημένη εκεί. Ο συνολικός της αριθμός έχει μειωθεί στο 1/3 περίπου (110 από 300 άτομα), ενώ φαίνεται ότι απομακρύνθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός Ουκρανών πεζοναυτών (έχουν μείνει περίπου 20) και έχουν αντικατασταθεί από «αναλώσιμους» της λεγόμενης ουκρανικής «Εδαφικής Άμυνας». Το ουκρανικό ορμητήριο δέχεται σε καθημερινή βάση σφοδρά πυρά από ρωσικής πλευράς, ωστόσο και η ουκρανική πλευρά χρησιμοποιεί τα δικά της όπλα για να διατηρήσει τις θέσεις της. Στη δυτική όχθη του Δνείπερου απεστάλησαν συμπληρωματικά στοιχεία αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και σταθμοί ραδιοηλεκτρονικού πολέμου Bukovel’, κάτι που λόγω και των κακών, επί του παρόντος, καιρικών συνθηκών, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη χρήση επιθετικών drones από ρωσικής πλευράς.
* Στο συγκεκριμένο τμήμα του μετώπου καταγράφηκε, πάντως, χτες μια «μαύρη» σελίδα για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις από την έναρξη της ΕΣΕ και μετά. 3 ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που μετέβαιναν στην περιοχή για να βομβαρδίσουν τις ουκρανικές θέσεις με τις γνωστές πλέον FAB-1500, έπεσαν θύματα ενέδρας της ουκρανικής αεράμυνας κοντά στο χωριό Τσάπλινκα και επλήγησαν από σύστημα Patriot τοποθετημένο στην περιοχή της Τσερνομπάγεφκα, στη δυτική όχθη του Δνείπερου. Μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό ότι διασώθηκε το πλήρωμα του 1 από τα 3 ρωσικά αεροσκάφη. Τα άλλα 2 πληρώματα (συνολικά 4 Ρώσοι πιλότοι) θεωρούνται προς το παρόν αγνοούμενοι…
– Στο τελευταίο μέρος της παρούσας ανασκόπησης θα αναφερθώ στην εβδομαδιαία αναφορά του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα μέτωπα της ΕΣΕ.
– Στο διάστημα 16-22/12/2023 οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν συνολικά 39 συντονισμένες επιθέσεις από αέρος και εδάφους κατά ουκρανικών στρατηγικών στόχων. Επλήγησαν υποδομές αεροδρομίων και λιμένων, αποθήκες οπλισμού, πυρομαχικών και καυσίμων, όρχοι στρατιωτικών οχημάτων, κέντρα πλοήγησης drones, καθώς και θέσεις προσωρινής διαμονής ή/και στρατοπέδευσης μονάδων των VSU, της ουκρανικής Εθνοφρουράς,ι της λεγόμενης «Εδαφικής Άμυνας», αλλά και ξένων μισθοφόρων.
– Ο αναλυτικός πίνακας των εβδομαδιαίων απωλειών των VSU για το διάστημα 16-22/12/2023 είναι ο ακόλουθος (Στγ: η σειρά των μετώπων αναφέρεται πάντα με φορά από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Πάνω από 355 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 τανκ (μεταξύ αυτών και 2 Leopard, γερμανικής κατασκευής), 19 τεθωρακισμένα οχήματα, 13 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 12 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 1.155 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 19 τεθωρακισμένα οχήματα, 21 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 7 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Πάνω από 1.610 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ, 17 τεθωρακισμένα οχήματα, 24 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 44 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Πάνω από 670 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τανκ, 6 τεθωρακισμένα οχήματα, 19 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 12 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 390 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 5 τεθωρακισμένα οχήματα, 19 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 10 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 510 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 24 πλωτά μέσα (ταχύπλοα, λέμβοι κοκ), 37 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 20 πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου.
– Ακόμη:
– Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε συνολικά 4 ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη (1 Su-27, 2 MiG-29 και 1 Su-25) και 3 ουκρανικά στρατιωτικά ελικόπτερα (2 Mi-24 και 1 Mi-8). Καταρρίφθηκαν ακόμη 259 ουκρανικά drones, ενώ αναχαιτίστηκαν 1 βλήμα επιχειρησιακού-τακτικού πυραύλου ATACMS, 3 αεροπορικές τηλεκατευθυνόμενες βόμβες JDAM και 30 βλήματα βαλλιστικών πυραύλων από συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων τύπων HIMARS, Uragan και Ol’kha.
– Τελειώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση παρουσιάζω, κατά το σύνηθες, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (22/12/2023): 554 αεροπλάνα, 261 ελικόπτερα, 9.955 drones, 442 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 14.251 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.189 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.447 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 16.572 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
                                                  Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας