Οι 8 πολύ καλοί λόγοι για να χαμογελάνε Πούτιν και στρατηγοί

1442

Κείμενο
Ευάγγελος Γεωργίου

Κατά την υποδοχή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η αποτυχία των Αμερικανών γερουσιαστών να εγκρίνουν νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία θα «έδινε στον Πούτιν το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που θα μπορούσαν ενδεχομένως να του κάνουν».

Ενώ προς το παρόν οι Ρεπουμπλικανοί είναι αμετακίνητοι, τόσο Ουκρανοί όσο και Δυτικοί αναλυτές παραδέχονται το μοιραίο: Η Ουκρανία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε όλα τα επίπεδα έναντι της Ρωσίας.

Οι New York Times αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η ουκρανική αντεπίθεση που εξαπολύθηκε πριν από έξι μήνες απέτυχε και «η Μόσχα, που κάποτε την κατηγορούσαν για μια καταστροφική εισβολή, τώρα γιορτάζει την ικανότητά της να συντηρεί έναν παρατεταμένο πόλεμο».

Τη στιγμή, λοιπόν, που ο Ζελένσκι ζητάει 50 δισ. δολάρια από τους Αμερικανούς, 8 βασικοί παράγοντες διαμορφώνουν μια εξαιρετικά ευχάριστη ατμόσφαιρα για το ρωσικό επιτελείο και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αμερικανικές προτεραιότητες

Τα μηνύματα από τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον κατέδειξαν ότι η αυξανόμενη πίεση στην Ουκρανία, καθώς μετατοπίζεται σε αμυντική στάση και προετοιμάζεται για έναν σκληρό χειμώνα ρωσικών επιθέσεων και ελλείψεων ενέργειας.

Το Κίεβο μάχεται να διατηρήσει την υποστήριξη από τον πιο σημαντικό υποστηρικτή του, τις ΗΠΑ, τη στιγμή όπως που  η υπερδύναμη τώρα ασχολείται με τη Γάζα και τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Αμερικανική κοινή γνώμη

Μετά από 22 μήνες  πολέμου οι δημοσκοπήσει στις ΗΠΑ καταγράφουν μείωση της δημόσιας υποστήριξης στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, ιδιαίτερα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών. Μια πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center διαπίστωσε ότι λίγο λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ παρείχαν τη σωστή υποστήριξη στην Ουκρανία ή θα έπρεπε να παρέχουν περισσότερη.

«Μια ρήξη στη χρηματοδότηση των ΗΠΑ θα κινδύνευε να αποδείξει ότι ο Πούτιν έχει δίκιο στη μακροχρόνια πεποίθησή του ότι μπορεί να εξαντλήσει την αποφασιστικότητα της Δύσης στην παγκόσμια πολιτική και τις συγκρούσεις» αναφέρουν οι New York Times.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέπτεται τη Νορβηγία στο πλαίσιο διεθνών επισκέψεών του για ανανέωση της δυτικής στήριξης στον πόλεμο.

Η Ρωσία έχει προσαρμοστεί

Η Ρωσία έχει προσαρμοστεί, αυξάνοντας την εγχώρια παραγωγή όπλων και εισάγοντας κρίσιμο υλικό από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, με στόχο τη διατήρηση ενός μακροχρόνιου πολέμου, είπε η Hanna Notte, ειδική στη ρωσική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας στο Κέντρο Τζέιμς Μάρτιν. «Νομίζω ότι υπήρχε ένα είδος περιφρόνησης: «Αφήστε τους Ρώσους να συναντηθούν με αυτούς τους παρίες, με αυτούς τους παγκόσμιους παρίας, και καλή τους τύχη» είπε.

Αλλά αυτή η υποστήριξη ήταν σημαντική για τη Μόσχα στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με την ειδικό, ιδιαίτερα με το Ιράν να βοηθά τη Ρωσία να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή drone. Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, αγωνίζεται να αποκτήσει επαρκή ροή πυρομαχικών και όπλων από τη Δύση, όπου τα κράτη αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παραγωγή και όχι μόνο.

Έλλειψη προσωπικού

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις από τη φθορά του προσωπικού της. Μπορεί το Κίεβο να μην δημοσιοποιεί τις απώλεις, ωστόσο, ένας πρώην διοικητής τάγματος, ο Yevhen Dykyi, έχει υπολογίσει ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί να στρατολογεί 20.000 στρατιώτες τον μήνα έως τον επόμενο χρόνο για να συντηρήσει τον στρατό της, αντικαθιστώντας νεκρούς και τραυματίες.

«Δυστυχώς», είπε, «με όλα τα στρατιωτικά κόλπα και τεχνολογίες, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με τίποτα άλλο εκτός από καθαρούς αριθμούς» είπε χαρακτηριστικά.

Έλλειψη πυρομαχικών

Οι μάχες ευνοούν τη μεγαλύτερη πρόσβαση της Ρωσίας σε πυρομαχικά πυροβολικού. Οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν έχουν τα πυρομαχικά και τον εξοπλισμό για να οπλίσουν άλλη μια αντεπίθεση, καθιστώντας μια νέα μεγάλη εκστρατεία απίθανη για το μεγαλύτερο μέρος του 2024, σύμφωνα με αναλυτές και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Σημειώνετια ότι ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπολόγισε ότι η Ουκρανία εκτόξευε 4.000 έως 7.000 βλήματα πυροβολικού την ημέρα, ενώ η Ρωσία 20.000.

«Σήμερα, οι Ουκρανοί αρχίζουν να υποψιάζονται ότι οι ΗΠΑ θέλουν να μας αναγκάσουν να καταθέσουμε τα όπλα»

Οι ΗΠΑ παρείχαν περισσότερα από δύο εκατ. βλήματα πυροβολικού των 155 χιλ. και μεσολάβησαν για παραδόσεις από άλλα κράτη. Αλλά τα αποθέματα των δυτικών στρατευμάτων, που δεν περίμεναν να πολεμήσουν έναν μεγάλο πόλεμο πυροβολικού, μειώνονται.

Εσωτερικές τριβές

Η αποτυχία της φετινής αντεπίθεσης έχει επιτείνει τις πολιτικές τριβές στην Ουκρανία, κυρίως μεταξύ του Ζελένσκι και του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Βαλερί Ζαλούζνι.

Ένα μήνα αφότου ο Ζελένσκι επέκρινε δημόσια τον διοικητή επειδή είπε ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε αδιέξοδο, οι δυο τους δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη μαζί δημόσια.

Υπό κατάρρευση η αεράμυνα

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν παράσχει περίπου 12 τύπους αεράμυνας, εξελιγμένα συστήματα του ΝΑΤΟ επιτρέποντας στους Ουκρανούς να κοιμούνται σε γενικές γραμμές ήσυχοι ως έναν βαθμό. Η Ουκρανία, ωστόσο, χρειάζεται και άλλα πυρομαχικά για αντιαεροπορική άμυνα, μήπως οι ρωσικές εκρήξεις drones και πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων διαπεράσουν την αεράμυνα πάνω από την πρωτεύουσα και τις βασικές υποδομές.

Ουκρανοί στρατιώτες με χειμερινή στολή.

Καθώς η Ρωσία εκτοξεύει χιλιάδες φτηνά, ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed, τα πυρομαχικά της Ουκρανίας για αεράμυνα εξαντλούνται.

Εξαιρετικά επίφοβο είναι επίσης μήπως οι ρωσικοί πύραυλοι μπορούν να διεισδύσουν σε κενά της ουκρανικής άμυνας, χτυπώντας στρατιωτικούς στόχους όπως αεροδρόμια και ανατινάζοντας κρίσιμες υποδομές για να περιορίσουν την οικονομική δραστηριότητα με διακοπές ρεύματος, εμβαθύνοντας την εξάρτηση της Ουκρανίας από τη δυτική βοήθεια.

«Μπορούν να συνεχίσουν να τις κάνουν όσο χρειάζεται», είπε με απαισιοδοξία ο Tymofiy Mylovanov, πρώην υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, σχετικά με τις ρωσικές επιθέσεις.

Υποψίες για ΗΠΑ

Ο Mylovanov εκτιμά πως «αν οι Ρώσοι αισθανθούν ότι η Ουκρανία θα χάσει την υποστήριξη, θα προσπαθήσουν περισσότερο». Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο πιο σημαντικός υποστηρικτής της Ουκρανίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ των όπλων και το 1/4 της ξένης χρηματοδότησης. Την ίδια στιγμή, ο αγώνας στο Κογκρέσο, που έχει βαλτώσει σε μια κομματική διαμάχη για την ασφάλεια των συνόρων, έχει εκνευρίσει πολλούς Ουκρανούς.

«Σήμερα, οι Ουκρανοί αρχίζουν να υποψιάζονται ότι οι ΗΠΑ θέλουν να μας αναγκάσουν να καταθέσουμε τα όπλα και να συνάψουμε μια επαίσχυντη εκεχειρία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Γιούρι Μακάροφ, πολιτικός σχολιαστής του  ουκρανικού περιοδικού Ukrainsky Tyzhden.

Με πληροφορίες από New York Times

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας