Ο Χ.Μιλέι πήρε αλυσοπρίονο-Υποτίμησε 54% το νόμισμα της Αργεντινής !!!

955

Ο Μιλέι γύρισε την πλάτη στην πρόταση των  BRICS για χαμηλότοκη βοήθεια στην Αργεντινή!

Άρχισε η «θεραπεία-σοκ» που είχε υποσχεθεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι,  ο οποίος ανακοίνωσε την υποτίμηση του πέσο κατά 54% μαζί με μία σειρά περικοπών δαπανών κινήσεις που ήδη χαιρετίστηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!

Όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, πήρε το «πριόνι» του και άρχισε να «κόβει».

Η νέα κυβέρνηση αύξησε την επίσημη ισοτιμία στα 800 πέσος ανά δολάριο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Λουίς Καπούτο, σε τηλεοπτική ομιλία μετά το κλείσιμο των τοπικών αγορών την Τρίτη.

Τρίτη.

Ήταν 366,5 πέσο ανά δολάριο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων από τον Μιλέι.

«Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα», ανέφερε επανειλημμένα ο Καπούτο στη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι η Αργεντινή πρέπει να λύσει τον «εθισμό» της στα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά το ήμισυ του αριθμού των υπουργείων, της περικοπής των μεταφορών σε επαρχίες και της αναστολής των δημόσιων έργων!

Η κυβέρνηση θα μειώσει επίσης τις επιδοτήσεις στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, μεταξύ άλλων. Ταυτόχρονα, η Αργεντινή θα ενισχύσει ορισμένα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, είπε ο Καπούτο.

Το ΔΝΤ επαίνεσε τις «τολμηρές αρχικές ενέργειες» της νέας κυβέρνησης λίγο μετά την ανακοίνωση του Καπούτο.

«Η αποφασιστική εφαρμογή τους θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της οικονομίας και θα θέσει τη βάση για μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη που θα καθοδηγείται από τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τζούλι Κόζακ σε μια ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έγραψε στο Χ, πρώην Twitter, ότι :

«Χαιρετίζω τα αποφασιστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο @JMilei και την οικονομική του ομάδα σήμερα για την αντιμετώπιση των σημαντικών οικονομικών προκλήσεων της Αργεντινής—ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της σταθερότητας και την ανοικοδόμηση του οικονομικού δυναμικού της χώρας».

Σε μία τρομακτική εναρκτήρια ομιλία την Κυριακή, ο Μιλέι προειδοποίησε ότι οι Αργεντινοί θα πρέπει «να υπομείνουν μήνες πόνου όσο εργάζεται για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του».

Ο πληθωρισμός είναι ήδη πάνω από 140% ετησίως και οι τιμές αναμένεται να εκτιναχθούν μεταξύ 20% και 40% τους επόμενους μήνες, εκτιμά ο νεός δεξιός πρόεδρος.

Η κυβέρνηση έκλεισε το μητρώο εξαγωγών της Αργεντινής τη Δευτέρα, ένα τεχνικό βήμα που συχνά προμηνύει υποτίμηση του νομίσματος ή σημαντική αλλαγή πολιτικής.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι η επίσημη αγορά συναλλάγματος θα λειτουργεί με περιορισμένες συναλλαγές – έναν περιορισμό που είπε ότι θα άρει την Τετάρτη.

Η υποτίμηση θεωρήθηκε από καιρό ως αναπόφευκτη. Ενόψει της θητείας του Μιλέι, οι αγορές ανέμεναν πτώση του νομίσματος κατά περίπου 27% την πρώτη εβδομάδα της νέας κυβέρνησης, ενώ επενδυτικές τράπεζες όπως η JPMorgan και τοπικές ιδιωτικές συμβουλευτικές εταιρείες πρότειναν ότι θα μπορούσε να αποδυναμωθεί περίπου κατά 44%.

Τα παντοπωλεία είχαν ήδη αυξήσει τις τιμές και οι τράπεζες πρόσφεραν απότομα χαμηλότερες τιμές λιανικής λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της Τρίτης.

Οι αρχές της Αργεντινής έχουν επιβραδύνει εδώ και χρόνια την πτώση του πέσο στην επίσημη αγορά μέσω συναλλαγματικών ελέγχων και περιορισμών στις εισαγωγές σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα φθίνοντα συναλλαγματικά αποθέματα.

Αυτή η συσσώρευση κεφαλαιακών ελέγχων έχει ωθήσει δεκάδες συναλλαγματικές ισοτιμίες προς τα πάνω, παρεμποδίζοντας τις επιχειρήσεις και περιορίζοντας τις επενδύσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μιλέι δεσμεύτηκε να καταργήσει το νόμισμα εντελώς, αντικαθιστώντας το με το δολάριο ΗΠΑ.

Επίσης έχει υποσχεθεί πως δεν θα ενταχθεί η Αργεντινή στα BRICS, κάτι το οποίο θα γίνονταν επισήμως στην αρχή του νέου έτους.

Δεν είναι σίγουρο ότι ο Μιλέι ενδιαφέρεται τόσο για την οικονομία της Αργεντινής όσο το να προσδέσει την χώρα ξανά στην σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ.

Για να γίνει αυτό η χώρα πρέπει να μείνει αβοήθητή από το ανταγωνιστικό γεωπολιτικό μπλοκ των BRICS.

Γιατί τα ΒRICS είχαν προβλέψει να γίνει χρήση της αναπτυξιακής τράπεζας με λογικά επιτόκια ώστε να χρηματοδοτηθεί η Αργεντινή.

Η Κίνα πάντως έτεινε χείρα φιλίας στο νέο πρόεδρο με τον οποίο «ελπίζει να συνεργαστεί», ενώ ο ίδιος ο Μιλέι έστειλε επιστολή στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ να «διατηρηθούν οι σχέσεις Κίνας-Αργεντινής και τα όσα είχαν συμφωνηθεί για συναλλαγές αποκλειστικά σε εθνικά νομίσματα».

Αυτή η επιστολή αιφνιδίασε και τους Αμερικανούς. Ίσως πρέπει να περάσουν αρκετές ημέρες για να γίνει κατανοητή η πολιτική του νέου προέδρου.

Εν τέλει είναι απρόβλεπτος για όλους.

Ο Μιλέι γνωρίζει πως για να επιστρέψει η Αργεντινή σε αμερικανικά χέρια χωρίς χρηματοδότηση θα πρέπει να κατεβάσει το βιοτικό επίπεδο της χώρας περίπου στο μισό από ότι είναι σήμερα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν υπομονή κάποιους μήνες.

Η εικόνα της απόδρασης του αείμνηστου πλέον πρώην προέδρου της Αργεντινής Φερνάνδο ντε λα Ρούα, με ελικόπτερο ακόμα στοιχειώνει τους πολιτικούς της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας