Γιάννης Στουρνάρας: Αντιδράσεις Παν/κών για την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα

1266

Αντιδρούν Πανεπιστημιακοί της Πάτρας στην απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών να αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η αναγόρευσή του Γιάννη Στουρνάρα έχει προγραμματιστεί να γίνει 8/12 στις 19:00 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Αθανάσιος Ταγκαλάκης, ενώ θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Ιωάννη Α. Βενέτη και η περιένδυσή του από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Χρήστο Μπούρα. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του τιμώμενου με τίτλο: «Προκλήσεις για την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή οικονομία»

Ωστόσο η απόφαση αυτή βρίσκει αντίθετους πολλούςν πανεπιστημιακούς. Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Πάτρας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Aναφορικά με την αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών του κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών στην υπ’ αριθμ. 225/1.12.2023 συνεδρίασή της, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στον κ. Γιάννη Στουρνάρα, Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (σε αναστολή καθηκόντων) και Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στον ιστόπο του Πανεπιστημίου Πατρών μπορεί κανείς να δει τον κάταλογο των 141 Επιτίμων Διδακτόρων του Ιδρύματος. Οι δύο πρώτοι αναγορευθέντες Επίτιμοι Διδάκτορες ήταν οι: Μανώλης Γλέζος (06/03/1996) και Yasser Arafat (21/05/1996). Ακολούθησαν μεταξύ άλλων οι: Κωνσταντίνος Αξελός, Αντώνιος Σαμαράκης, Βασίλειος Βασιλικός, Βαρθολομαίος Α’, Harold W. Kroto, Μακαριώτατος Αναστάσιος, Φώτιος Καφάτος, Jean Marie Lehn, Λουκάς Χριστοφόρου, Άλκη Ζέη, Χρίστος Παπαδημητρίου, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Θεόδωρος Τερζόπουλος και Τίτος Πατρίκιος.

Επίτιμοι Διδάκτορες αναγορεύονται (ή πρέπει να αναγορεύονται) πρόσωπα με εξέχουσα επιστημονική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά.

Ο κ. Στουρνάρας, πάρα πολλά χρόνια βρίσκεται εκτός ερευνητικής και διδακτικής δραστηριότητας στο επιστημονικό του πεδίο, είναι πρωτίστως ένα πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, διετέλεσε υπουργός στις κυβερνήσεις της εποχής των «μνημονίων» και από το 2014 είναι Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Η πολιτική του δραστηριότητα συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή των πιο σκληρών και αντιλαϊκων μέτρων που γνώρισε από τη μεταπολίτευση ο Ελληνικός Λαός. Μέτρα που, με την πολιτική και θεσμική πρωτοβουλία του κ. Στουρνάρα, ισχύουν και σήμερα και οδήγησαν στη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του Ελληνικού Λαού, στη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων επιστημόνων (αποφοίτων και του Πανεπιστημίου Πατρών), στην απώλεια πρώτης κατοικίας και στη συρρίκνωση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων εργαζομένων, νέων και συνταξιούχων.

Οι λόγοι απονομής στον κ. Στουρνάρα του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα ούτε προφανείς είναι, ούτε η δικαιολόγηση η οποία χρησιμοποιήθηκε έχει γνωστοποιηθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών. Εάν όμως σχετίζεται με την πολιτική του στα «μνημονιακά» χρόνια, την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης, τότε εύλογα αναμένουμε στους επόμενους Επίτιμους Διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πατρών να συμπεριλαμβάνονται οι: Wolfgang Schäuble, Poul Mathias Thomsen, Matthias Mors και Klaous Masuch.

 

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Πάτρας

Για ένα Ακαδημαϊκό, Δημόσιο, Δημοκρατικό και Δωρεάν Πανεπιστήμιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας