Αλβανία:-Ακόμα και με Μπελέρη φυλακή-Ναι της Ελλάδας στην Αλβανική-ένταξη στην ΕΕ

647

Πολύ σίγουρος εμφανίστηκε ο Αλβανός υπουργός δικαιοσύνης ότι η Ελλάδα δεν θα βάλει εμπόδια στην είσοδο της χώρα του στην ΕΕ.

Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με ξένους επιχειρηματικούς συλλόγους στην Αλβανία, ο ίδιος  είπε ότι η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρι ανήκει στην αλβανική  δικαιοσύνη.

Για το μπλοκάρισμα που έχει κάνει η Ελλάδα για την Αλβανία σε αυτή τη φάση με την μη υπογραφή για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Αλβανίας στην ΕΕ, ο Αλβανός υπουργός τόνισε ότι είναι βέβαιος ότι η Αθήνα δεν θα εμποδίσει την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δηλώσεις του Αλβανού υπουργού σε ΜΜΕ

Ερώτηση: Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας βρίσκεται υπό κράτηση για 6 μήνες, ενώ η Ελλάδα φαίνεται να έχει ήδη ασκήσει βέτο στην πρώτη ομάδα κεφαλαίων που αναμένεται να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο. Το επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης. Έχετε κάποιο σχόλιο εκ μέρους της Κυβέρνησης;

Υπουργός Δικαιοσύνης Ούλσι Μάνια: Πρέπει να επιβεβαιώσω τη σταθερή μας θέση, ο Μπελέρι είναι ζήτημα δικαιοσύνης. Η Ελλάδα βέβαια έχει τις δικές της θέσεις και διεκδικήσεις, αλλά αυτό είναι θέμα δικαιοσύνης. Αυτή είναι η στάση που έχω.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι οι συνεχείς δηλώσεις των ελληνικών αρχών αποτελούν πίεση;

Ούλσι Μάνια:  Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα γίνει εμπόδιο για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει αποδεδειγμένη στάση της Ελλάδας να στηρίζει την Αλβανία σε όλες τις διαδικασίες ένταξης της χώρας.
Για άλλη μια φορά, είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στη διαδικασία μας προς την ΕΕ.

Ερώτηση: Το έκανε με τα Σκόπια.

Ούλσι Μάνια: Το έκανε για τα Σκόπια, αλλά με την Αλβανία, οι σχέσεις και η θέση της Ελλάδας σε όλη την πορεία μας προς την ΕΕ είναι σίγουρα θετικές.

Η Αθήνα έχει προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρει την ένταξη της Αλβανίας λόγω της υπόθεσης του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας Φρέντι Μπελέρι.

Τι επιδιώκει η Αλβανία με την υπόθεση Μπελέρη

Τα κύρια ζητήματα που χωρίζουν τις δύο χώρες περιλαμβάνουν την στάση της Αλβανίας έναντι της  ελληνικής  μειονότητας , το θέμα της διευθέτησης της ΑΟΖ στο Ιόνιο πέλαγος και το επίσημο αίτημα των Τιράνων για αποζημίωση για τα μέλη της κοινότητας των Τσάμηδων , οι οποίοι αποχώρησαν οικειοθελώς από την Ελλάδα στο Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, για θηριωδίες που διέπραξαν ως συνεργάτες των Γερμανών.

Η χώρα μας απέρριψε, και ορθώς έπραξε,  το αίτημα των Τσάμηδων , υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι βαρύνοντα με σοβαρά εγκλήματα εθνοκάθαρσης ως συνεργάτες των Ναζί. Μάλιστα καταδικάστηκαν για το θέμα αυτό και από ελληνικό δικαστήριο.

Από ότι διαφαίνεται όμως το πιο επικίνδυνο κομμάτι της  αλβανικής πολιτικής είναι ο εθνικισμός και η προσπάθεια σύστασης της «Μεγάλης Αλβανίας».

Με αυτό το σκεπτικό θα αποτύχουν όσοι οδικοί χάρτες και αν αποφασισθούν , διότι τα σχέδια των Αλβανών είναι εθνικιστικά και δεν αφορούν, π.χ, την χρηματική αποζημίωση των Τσάμηδων , αλλά  ακόμη και την υφαρπαγή μέρους της Ηπείρου , Καστοριάς και Κέρκυρας.

Η αλβανική «Μεγάλη Ιδέα» διέπει πλέον την πολιτική σκηνή στην γειτονική χώρα και είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι θα οδηγήσει ακόμα και σε γενικευμένη σύγκρουση σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας