Ερντογάν-Φιντάν:-Έριξαν τρεις φορές “πόρτα” στον Α.Μπλίνκεν -Πολιορκείται η βάση του Ιντσιρλίκ

828

Φτάνοντας στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή ότι είναι ανεπιθύμητος στην Τουρκία. Χ.Φιντάν και Ρ.Τ.Ερντογάν του έριξαν τουλάχιστον τρεις φορές “πόρτα” ενώ στη συνέχεια πέρασαν στην αντεπίθεση.

Κοινές δηλώσεις με τον Χ.Φαντάν δεν υπήρξαν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέφυγε με ντρίπλα την αγκαλιά του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε μια ένδειξη ότι “πλέον οι σχέσεις δεν είναι φιλικές”.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απέφυγε να τον συναντήσει, ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά ότι θα… λείπει. Το κλίμα για τις ΗΠΑ στη χώρα ήταν και είναι «παγωμένο».

Ενδεικτική της ψυχρότητας ήταν η χθεσινοβραδυνή χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Αντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς ο αντινομάρχης Άγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, επισημαίνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος (Yeni Safak, Aksam, Yeni Akit).

«Συνεργό στη σφαγή της Γάζας», τον χαρακτήριζαν πλακάτ διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τα ξημερώματα διαδηλωτές επιχείρησαν ξανά να εισβάλουν σε αμερικανική βάση στη βόρεια Τουρκία.

Υπό πολιορκία η βάση του Ιντσιρλίκ

Η τουρκική αστυνομία έκανε, το μεσημέρι της Κυριακής, χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων, όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η ισλαμιστικού προσανατολισμού τουρκική ΜΚΟ «ΙΗΗ Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας». Την Παρασκευή, η συγκεκριμένη ΜΚΟ ξεκίνησε πορεία με αυτοκινητοπομπή από την Κωνσταντινούπολη, με προορισμό το Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, με στόχο τον αποκλεισμό της βάσης.

Χτες, η αυτοκινητοπομπή διήνυσε το τελευταίο τμήμα της πορείας της, ενώ στο Ιντσιρλίκ κατέφθασαν και αυτοκίνητα με διαδηλωτές από την επαρχία Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Πρόκειται για την ίδια οργάνωση που το 2010 είχε στείλει στη Γάζα το πλοίο «Mavi Marmara». Το πλοίο αποτελούσε μέρος του «Στόλου Ελευθερίας» που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και επέβαιναν σε αυτό περίπου 800 ακτιβιστές.

Ισραηλινοί καταδρομείς επέδραμαν στο πλοίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 ακτιβιστές και πολλοί να τραυματιστούν, εκ των οποίων 10 Ισραηλινοί στρατιώτες. Μετά το επεισόδιο αυτό είχαν «παγώσει» οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Μπουλέντ Γιλντιρίμ ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να κλείσει τις αμερικανικές βάσεις Ιντσιρλίκ και Κιουρετσίκ, ισχυριζόμενος ότι αυτές αποτελούν μέρος του σχεδίου κατοχής της Τουρκίας από τις ΗΠΑ. Έχει επίσης απευθύνει έκκληση για αποκλεισμό των αμερικανικών βάσεων σε όλο τον κόσμο.

Δείτε βίντεο

Στον πάτο οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Η εξέλιξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να έχει επικρίνει αρκετές φορές την Ουάσινγκτον τις προηγούμενες ημέρες για την «απεριόριστη υποστήριξή της προς το Ισραήλ».

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Φιντάν ήταν καλή και παραγωγική και ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να επεκταθεί σημαντικά η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, οι δύο τους συζήτησαν επίσης την προσπάθεια για βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Εργαζόμαστε πολύ επιθετικά για να φέρουμε περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, καθώς και για να συνεχίσουμε να βγάζουμε τους ανθρώπους από τη Γάζα», ανέφερε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας πως μια ουσιαστική πτυχή για την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας είναι η πρόοδος στο θέμα των απαχθέντων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ομήρων, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο, λέγοντας «επικεντρωνόμαστε έντονα σε αυτό».

«Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά την εξτρεμιστική βία. Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις, θα παρακολουθούμε στενά», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Το δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ της αμερικανικής αντιπροσωπείας και εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να πείσουν την Τουρκία να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους απαχθέντες.

Ωστόσο, από την τουρκική πλευρά ξεκαθάρισαν ότι η συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων θα πρέπει να είναι αμοιβαία. Δηλαδή, η Χαμάς θα απελευθερώσει τους απαχθέντες που κρατάει και την ίδια στιγμή, το Ισραήλ θα αφήσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που έχει φυλακίσει.

Άμεση κατάπαυση πυρός ζήτησε η Άγκυρα

Επίσης, οι Τούρκοι ζήτησαν από τους Αμερικανούς μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα, ο Φιντάν «τόνισε την ανάγκη να εμποδιστεί το Ισραήλ να στοχεύει αμάχους στη Γάζα και να κηρύξει αμέσως πλήρη κατάπαυση του πυρός».

Επιπλέον, όπως οι πηγές ανέφεραν πως «η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφωνούν στην ανάγκη αποτροπής της βλάβης των αμάχων στη Γάζα, στην ανάγκη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη λύση των δύο κρατών. Στη σημερινή συνάντηση τονίστηκε επίσης η ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για τη λύση των δύο κρατών».

Ο Φιντάν επέστησε ακόμα την προσοχή του Μπλίνκεν στο γεγονός ότι οι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων και η καταστροφή των υποδομών στη Γάζα είναι απαράδεκτοι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώθηκε ότι συζητήθηκαν επίσης η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της ένταξης της Σουηδίας, διμερή και περιφερειακά θέματα.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι έξω από το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση από μέλη της Ένωσης Νεολαίας της Τουρκίας, μιας αντιαμερικανικής οργάνωσης, οι διαδηλωτές της οποίες ζητούσαν «να φύγουν οι Αμερικανοί δολοφόνοι από την Τουρκία».

Η κίνηση του Φιντάν που απασχόλησε τα τουρκικά ΜΜΕ

Την ίδια ώρα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επέλεξαν να τονίσουν μια κίνηση του Χακάν Φιντάν κατά την υποδοχή του Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με το CNN Turk μέσα ενημέρωσης ο Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε να αγκαλιάσει τον Τούρκο ομόλογό του με τον Χακάν Φιντάν να κάνει μια κίνηση και να «κόβει» την πρόθεση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας