Μεγάλες είναι οι διαδηλώσεις που διοργανώνονται σήμερα σε τρεις τουλάχιστον ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπερ των Παλαιστινίων αλλά και της Χαμάς από δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές.
Στο Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο τεράστια πλήθη έχουν συγκεντρωθεί στους κεντρικούς δρόμους φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των Παλαιστίνων και κατά του Ισραήλ, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι η επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου που κόστισε τη ζωή σε 1.300 και πλέον Ισραηλινούς αμάχους ήταν «μια πράξη αντίστασης και κτύπημα κατά του σιωνισμού».
Για ποιο λόγο καμία αραβική χώρα δεν θέλει Παλαιστίνιους στα εδάφη της.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοαβ Γκάλαντ προειδοποίησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, να «μην κάνει λάθος και σφραγίσει τη μοίρα του Λιβάνου».
Ο Γ.Γκάλαντ από το βόρειο Ισραήλ όπου βρέθηκε εν μέσω των επανειλημμένων πυραυλικών επιθέσεων που δέχεται το Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ και δήλωσε ότι «είμαστε σε άμυνα στο βορρά και επιτιθέμεθα με πλήρη δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας, αυτή είναι η προτεραιότητά μας».
«Δεν μας ενδιαφέρει να μπούμε σε έναν πόλεμο στο βορρά, αλλά είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε. Η Πολεμική Αεροπορία έχει στρέψει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής της στα σύνορα με τον Λίβανο, ενάντια στη Χεζμπολάχ», είπε.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Σινουάρ «έκανε ένα λάθος και σφράγισε τη μοίρα της Χαμάς και τη μοίρα της Γάζας. Αν ο Νασράλα κάνει λάθος, θα σφραγίσει τη μοίρα του Λιβάνου».
Την ίδια ώρα αδιάκοποι είναι οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ το οποίο απορρίπτει τα αιτήματα για «παύση», διαμηνύοντας πως δεν θα σταματήσει μέχρι να τελειώσει οριστικά τη Χαμάς.
Ωστόσο οι αεροπορικές επιθέσεις δεν περιορίζονται στο βόρειο τμήμα του θύλακα, που έχει μετατραπεί στο απόλυτο κολαστήριο. Πλήγματα έχουν καταγραφεί και στο νότιο, όπου το Τελ Αβίβ έχει ζητήσει να μετακινηθούν όλοι ώστε να είναι υποτίθεται ασφαλείς.
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως «δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος» στη Λωρίδα της Γάζας.
Τις προηγούμενες ήμερες ισοπεδώθηκαν η νότια συνοικία Χαν Γιούνις όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες άτομα.
Οι ΗΠΑ υπολογίζουν ότι έως και 400.000 άμαχοι παραμένουν στο βόρειο τμήμα, όπου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οι χερσαίες μάχες Ισραήλ – Χαμάς, καθώς δεν έχουν πού να πάνε.
Το Axios παρουσιάζει ανάλυση για την έκταση της καταστροφής, που βασίστηκε στα δεδόμενα του δορυφόρου Copernicus Sentinel-1. Την ανάλυση υπογράφουν ο Corey Scher του CUNY Graduate Center κακ ο Jamon Van Den Hoek του Oregon State University. Τον χάρτη έφτιαξε ο Will Chase για λογαριασμό του Axios.
Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα:
Τουλάχιστον το ένα τέταρτο των κτιρίων στη βόρεια Γάζα έχουν καταστραφεί από ισραηλινά πλήγματα τις εβδομάδες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με νέα ανάλυση δορυφορικών δεδομένων.
Η ανάλυση επιβεβαιώνει επίσης ότι το Ισραήλ συνεχίζει να χτυπά τη νότια Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών κατά μήκος των κύριων οδών εκκένωσης, ακόμη και αφότου παρότρυνε τους αμάχους από το βορρά να μετεγκατασταθούν εκεί (δηλαδή και μετά τις 25 Οκτωβρίου).
Τα ισραηλινά χτυπήματα έχουν ισοπεδώσει πολλά σπίτια και κτίρια κατοικιών σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.Τζαμιά και νοσοκομεία έχουν επίσης υποστεί ζημιές από εκρήξεις.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι μαχητές της Χαμάς κρύβονταν στους στόχους που χτύπησε (συμπεριλαμβανομένου ενός ασθενοφόρου έξω από νοσοκομείο), ανεξάρτητα από το εάν βρίσκονται στο βόρειο ή νότιο τμήμα.
Περισσότεροι από 9.200 Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς Υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Το Ισραήλ έχει περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας να μετακινηθούν νότια της Γάζας. Εκατοντάδες χιλιάδες άκουσαν την εντολή, αλλά πολλοί παρέμειναν λέγοντας ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για να πάνε.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επίθεση προχωρώντας στο βόρειο τμήμα του θύλακα.