Σε κινήσεις που παραπέμπουν σε γενικευμένη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή, έναν Αρμαγεδδώνα, προχωρούν οι ΗΠΑ. Όπως παραδέχτηκε δημοσίως το Ισραήλ, η χερσαία επιχείρηση δεν ξεκίνησε ακόμη διότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους.
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση Μπάιντεν εκπονεί σχέδιο εκκένωσης εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών πολιτών από τη Μέση Ανατολή, εάν η αιματοχυσία στη Γάζα δεν περιοριστεί, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους που γνωρίζουν τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για τις λεπτομέρειες των εσωτερικών διαβουλεύσεων, δήλωσαν ότι οι Αμερικανοί που ζουν στο Ισραήλ και τον γειτονικό Λίβανο προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, αν και τόνισαν ότι μια εκκένωση αυτού του μεγέθους θεωρείται το χειρότερο σενάριο.
Η αμερικανική κυβέρνηση, παρά τη σθεναρή δημόσια υποστήριξή της προς το Ισραήλ, ανησυχεί βαθύτατα από την προοπτική κλιμάκωσης και τις τελευταίες ημέρες έχει στρέψει την προσοχή της εν μέρει στην περίπλοκη επιμελητεία της απότομης μετακίνησης μεγάλου αριθμού ανθρώπων, σύμφωνα με τρία άτομα. εξοικειωμένοι με τις συζητήσεις.
Υπήρχαν περίπου 600.000 Αμερικανοί πολίτες στο Ισραήλ και άλλοι 86.000 πιστεύεται ότι βρίσκονταν στον Λίβανο όταν επιτέθηκε η Χαμάς, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όμως πλέον, η ανησυχία της αμερικανικής διοίκησης εκτείνεται πέρα από αυτές τις δύο χώρες, καθώς αξιωματούχοι παρακολουθούν τις διαδηλώσεις στους δρόμους που έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον αραβικό κόσμο, θέτοντας τόσο το προσωπικό των ΗΠΑ όσο και τους πολίτες στην περιοχή σε αυξημένο κίνδυνο.
Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν θέλησαν να συζητήσουν δημόσια για τέτοιου είδους σχέδια έκτακτης ανάγκης, ελπίζοντας να αποφύγουν την πρόκληση πανικού μεταξύ των Αμερικανών στην περιοχή.
Αλλά η στάση τους έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες για να μεταδώσει την αγωνία για άλλους δρώντες που μπαίνουν στη σύγκρουση.
Την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε μια συμβουλή προς όλους τους πολίτες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο «να επιδείξουν αυξημένη προσοχή» λόγω «αυξημένων εντάσεων σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων, [και] διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών κατά πολιτών και συμφερόντων των ΗΠΑ»
Οι ΗΠΑ στέλνουν 12 Α/Α συστήματα στη Μέση Ανατολή και μια Μοίρα F-16
Ταυτόχρονα, πέντε αεροσκάφη C-17A Globemaster III της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αναχώρησαν από την βάση Pope AAF στο Fort Liberty (Bragg) με προορισμό την Ευρώπη. Όλα έχουν παρόμοιους κωδικούς αποστολής.
Σύμφωνα με Αμερικανό Αξιωματούχο, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν ολόκληρο το απόθεμα πυραύλων Iron Dome στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων δύο πυροβολαρχιών και περισσότερων από 300 πυραύλων, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Παράλληλα, αναπτύσσονται στη Μέση Ανατολή 12 επιπλέον αντιαεροπορικά συστήματα.
Πρόκειται για μια πυροβολαρχία του αμυντικού συστήματος THAAD που προορίζεται για χρήση κατά βαλλιστικών πυραύλων και βρίσκεται επί του παρόντος στο δρόμο προς το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ τουλάχιστον 11 συστήματα αεράμυνας MIM-104 Patriot θα αναπτυχθούν σε τοποθεσίες στο Κουβέιτ, την Ιορδανία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ταυτόχρονα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μια επιπλέον μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-16 έφτασε χθες στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) στη Μέση Ανατολή.
Η διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αποφάσισε να μεταφέρει την 119η Μοίρα Εκστρατείας από την Εθνοφρουρά της Αεροπορίας του Νιου Τζέρσεϊ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σημειώστε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν προηγουμένως μια μοίρα αεροσκαφών A-10 Thunderbolt II στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 13 Οκτωβρίου και μια Μοίρα F-15E στην Ιορδανία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκκενώνει διπλωματικό προσωπικό από το Ιράκ – Ακολουθεί Μπαχρέιν -Κουβέιτ
Οι ΗΠΑ εκκενώνουν διπλωματικό προσωπικό από το Ιράκ. Yπάλληλοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και του Αμερικανικού Γενικού Προξενείου στο Ερμπίλ, καθώς και μέλη των οικογενειών τους, θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
“Τα μέλη της οικογένειας και το μη έκτακτο κυβερνητικό προσωπικό στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στο Ερμπίλ έχουν λάβει οδηγίες να εκκενώσουν λόγω αυξημένων απειλών για την ασφάλεια” αναφέρει η οδηγία.
Πρόσφατα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέτρεψε στις οικογένειες των διπλωματών και σε κάποιο διπλωματικό προσωπικό να φύγουν από τον Λίβανο. Οι Αμερικανοί που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα κλήθηκαν επίσης να μην καθυστερήσουν την αναχώρησή τους «λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας». Όσοι παραμένουν στη χώρα συμβουλεύονται να «ετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης».
«Στο τραπέζι» βρίσκεται και η επιλογή της εκκένωσης των οικογενειών των Αμερικανών στρατιωτών, κυρίως από τις βάσεις του Μπαχρέιν και του Κουβέιτ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του State Department, “η πρεσβεία έχει επίγνωση των απειλών που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την Alwiyat al-Waad al-Haq, μια ομάδα πολιτοφυλακής στο Ιράκ, κατά των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Κουβέιτ. Ως αποτέλεσμα, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κουβέιτ περιορίζει τη δραστηριότητά της στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ μόνο σε βασικές και επίσημες εκδηλώσεις. Συνιστάται στους πολίτες των ΗΠΑ να παραμείνουν σε εγρήγορση”.
Η Γαλλία έστειλε το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων Tonnerre στην Αν Μεσόγειο
Το Γαλλικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι το FS Tonnerre (L-9014) ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο κλάσης Mistral αναπτύσσεται επί του παρόντος στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ενωθεί με τις Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας μάχης με επικεφαλής το USS Gerald R. Ford (CVN-78) στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ.
Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο κλάσης Mistral «Tonnerre» απέπλευσε σήμερα από το λιμάνι της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, γύρω στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την γαλλική πηγή.
Κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ένα πλοίο του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα πάει να «υποστηρίξει τα νοσοκομεία» της Γάζας.
Ένα γαλλικό αεροσκάφος θα προσγειωθεί επίσης την Πέμπτη στην Αίγυπτο για να παραδώσει ιατρικό υλικό, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι «θα ακολουθήσουν άλλα». Η ανθρωπιστική βοήθεια συγκεντρώνεται στην Αίγυπτο εδώ και μέρες προτού περάσει με το σταγονόμετρο στη Γάζα μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφας, του μόνου που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.
Το «Tonnerre» είναι πλοίο της κλάσης Mistral (κλάση πλοίων αποβατικής κρούσης). Τα πλοία αυτά έχουν μήκος 199 μέτρα, είναι «αμφίβια ελικοπτεροφόρα και ικανά να διεξάγουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων, μεταφοράς, ακόμη και απομάκρυνσης ασθενών και ιατρικής υποστήριξης με αμφίβια και αεροπορικά μέσα», σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.
Συμμετείχε στις επιχειρήσεις εκκένωσης Γάλλων και Ευρωπαίων πολιτών από τη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006 και υποστήριξης της στρατιωτικής επέμβασης της Γαλλίας στο Μάλι το 2013.
Διαθέτει 69 κλίνες νοσοκομείου και δύο χειρουργικές μονάδες. Το Tonnerre μπορεί να λειτουργήσει ως κινητό κέντρο διοίκησης και ελέγχου και μπορεί να μεταφέρει 16 ελικόπτερα καθώς και 60 τεθωρακισμένα οχήματα ή 13 άρματα μάχης Leclerc.