Ρήξη Ρωσίας-Ισραήλ: “Ο αποκλεισμός Γάζας μοιάζει με Ναζιστικές τακτικές στο Λένινγκραντ”

1236

Πούτιν ζητά άμεσα Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Ισραήλ και κυρίως των ΗΠΑ εξαπέλυσαν συντεταγμένα Ρωσία και Τουρκία.

Οι τοποθετήσεις Ρώσων και Τούρκων, κυρίως του Ερντογάν, δείχνουν πως περιμένουν στη γωνία το Ισραήλ.

Αν υποστεί βαριές απώλειες στην Γάζα, και συρθεί σε ένα μακροχρόνιο πόλεμο με Χεζμπολάχ και άλλες σιιτικές πολιτοφυλακές,  θα το καλέσουν να συνθηκολογήσει.

Για να μπει μετά σε εφαρμογή η τελευταία φάση του κοινού ρωσοτουρκικού σχεδίου:

Η αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Γάζα..

Πούτιν: Ο αποκλεισμός της Γάζας μοιάζει με την πολιορκία του Λένινγκραντ από τη ναζιστική Γερμανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια σπάνια δημόσια τοποθέτηση συνέκρινε την Παρασκευή (13/10) τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ με την πολιορκία του Λένινγκραντ από τη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ζήτησε να επιτευχθεί λύση στη σύγκρουση μέσω διαμεσολάβησης.

Ισραηλινά ΜΜΕ μεταφέρουν με αυτόν ακριβώς τον τρόπο τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου.

Συγκεκριμένα, ο Β.Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα είχε ως αποτέλεσμα ένα επίπεδο απωλειών αμάχων που θα ήταν «απολύτως απαράδεκτο».

Ο Πούτιν μίλησε αφότου ο ισραηλινός στρατός κάλεσε όλους τους πολίτες της Γάζας -περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι- να μετακινηθούν νότια εντός 24 ωρών, καθώς συγκέντρωνε άρματα μάχης πριν την αναμενόμενη χερσαία εισβολή.

Ο Πούτιν είπε ότι υπήρξαν εκκλήσεις ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες για αποκλεισμό της Γάζας στο ίδιο επίπεδο με «την πολιορκία του Λένινγκραντ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

“Η επίλυση της σύγκρουσης είναι δυνατή μόνο μέσω της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης” τόνισε ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε τη γνώμη του σε μια συνάντηση σε περιορισμένη μορφή της συνόδου κορυφής της ΚΑΚ.

“Το Ισραήλ δέχτηκε μια πρωτοφανή επίθεση με μεγάλη σκληρότητά . Και, φυσικά, έχει το δικαίωμα στην προστασία, έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει την ειρηνική ύπαρξή του

Αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό είναι να σταματήσει η αιματοχυσία. Και από αυτή την άποψη, οι συλλογικές προσπάθειες είναι περισσότερο από απαραίτητες.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συντονιστεί με όλους τους εποικοδομητικά σκεπτόμενους εταίρους.

Μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα ήταν γεμάτη με τρομερές συνέπειες και οι απώλειες αμάχων θα ήταν απαράδεκτες” σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Προχωράμε από την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση στην επίλυση της σύγκρουσης Παλαιστινίων-Ισραηλινών παρά μόνο μέσω διαπραγματεύσεων.

Στόχος τους θα πρέπει να είναι η εφαρμογή της «φόρμουλας δύο κρατών» του ΟΗΕ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα συνυπάρχει σε ειρήνη και ασφάλεια με το Ισραήλ” κατέληξε ο Πούτιν.

Επίθεση Ερντογάν κατά Μπλίνκεν και Ισραήλ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αργότερα ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα της Αιγύπτου.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέλνει βοήθεια στη Γάζα σε συνεργασία με την Αίγυπτο και ότι οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις επαφές για την απελευθέρωση ομήρων και την εξεύρεση λύσης στην κρίση.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος είπε ότι παρουσιάστηκε στο Ισραήλ ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «αλλά και ως Εβραίος».

«Τι θα λέγατε αν κάποιος σας έλεγε ‘Παρουσιάζομαι στην περιοχή ως μουσουλμάνος’; Κοιτάξτε, δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε έναν Εβραίο, έναν Τούρκο, έναν άλλο. Πρέπει κατ΄αρχάς να προσεγγίζουμε τον άλλον ως ένα ανθρώπινο ον», είπε.

«Δεν βλέπετε ότι υπάρχουν παιδιά που έγιναν μάρτυρες, μητέρες;» συνέχισε ο Ερντογάν ενώπιον ενός φόρουμ αρχηγών κρατών και εκπροσώπων από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη. «Δεν προσεγγίζουμε ποτέ τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο», επέμεινε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποστολή ενός αεροπλανοφόρου ανοικτά του Ισραήλ.

Η Τουρκία, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την ανακοίνωση του Ισραηλινού Στρατού, που καλεί τους κατοίκους στη βόρεια Γάζα να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν νότια.

Προσθέτει δε πως αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» ο εξαναγκασμός των κατοίκων της Γάζας να μετακινηθούν, ειδικά μετά τους πολυήμερους βομβαρδισμούς της Γάζας και την στέρησή τους σε νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας