Διαλυτικές και αποσυνθετικές καταστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Τελεσίγραφα, υπονομευτές, κατάργηση Καταστατικού

861

Η λεγόμενη «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στην παγίδα των νεοπροεδρικών αφού δεν διαθέτει εναλλακτικό πρόγραμμα και θέσεις που να αφορούν τα επείγοντα της κοινωνίας.

Έντονες αντιδράσεις, που φτάνουν στα όρια του πολεμικού κλίματος, έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ το τελεσίγραφο του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος προειδοποίησε ότι όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το μέλλον του πολιτικού σχηματισμού δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος.
Οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν αρχικά με διαρροές με στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να σχολιάζουν ότι αυτό το τελεσίγραφο Κασσελάκη είναι αντικαταστατικό και να επικαλούνται το Άρθρο 39 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προβλέπει ότι τα ψηφοδέλτια του κόμματος αποφασίζονται από τις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές και κατόπιν από την Κεντρική Επιτροπή.

Σφοδρή αντίδραση από Ομπρέλα

Η πρώτη μεγάλη αντίδραση ήρθε από την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία στέλεχος της Ομπρέλας η οποία έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook: «L’État, c’est moi? Το κόμμα, πάντως, έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό. Καταργήθηκαν, μήπως, και δεν το ξέρουμε;» Και αφού παραθέτει τι προβλέπει το άρθρο 39 τονίζει: «Και σε κάθε περίπτωση, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, τέτοιου είδους δηλώσεις, κάποιος κακεντρεχής θα τις χαρακτήριζε υπονομευτικές».

«Άρθρο 39 – Επιλογή υποψηφίων βουλευτών/τριών και ευρωβουλευτών/τριών

Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εθνικές εκλογές καταρτίζονται με ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων. Η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών/τριών γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών μετά από διαβούλευση με τις ΟΜ. Η Κεντρική Επιτροπή έχει το δικαίωμα αιτιολογημένης τροποποίησης των επιλογών των Νομαρχιακών Επιτροπών με αυξημένη πλειοψηφία 70%, αφού προηγουμένως συζητήσει με τις Νομαρχιακές
Επιτροπές. Σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση των υποψήφιων βουλευτών ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή».

Το τελεσίγραφο

«Μετά από εισήγησή μου, σήμερα το απόγευμα το Προεδρείο της Κ.Ο. θα ανακοινώσει τους Τομεάρχες που θα υπεραμύνονται της αλήθειας στη Βουλή.
Έχω καταβάλει κάθε προσπάθεια η σύνθεση να είναι όσο το δυνατόν ενωτική και διευρυμένη. Με πυξίδα το μέλλον του προοδευτικού χώρου και της Σύγχρονης Αριστεράς.
Όπως έχω ήδη ανακοινώσει, η κύρια παραγωγή πολιτικής θα μεταφερθεί στα τμήματα και στην κοινωνία, με τους Τομεάρχες μας να συμμετέχουν ενεργά και στα δύο.
Για να είμαι απολύτως ξεκάθαρος απέναντι στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύεται και με ενθαρρύνει κάθε μέρα:
Όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος.
Και όποια ή όποιος από εσάς ενδιαφέρεται να κατέβει ως υποψήφιος στις επικείμενες Ευρωεκλογές, πρέπει να γραφτεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στο www.isyriza.gr. Εκεί χτίζεται ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί γεννιούνται τα στελέχη της επόμενης γενιάς. Θα στείλουμε φόρμα ενδιαφέροντος στα μέλη μας τις επόμενες μέρες. Θα λογοδοτώ πάντα σε εσάς αδιαμεσολάβητα. Αρχίζοντας με την ανοιχτή εκδήλωσή μας στο Κερατσίνι αύριο το βράδυ», επισήμανε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε 4 χρόνια το καταστατικό μπορεί να έχει αλλάξει

Απαντώντας σε όλα αυτά, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν ότι στις πρόσφατες εκλογές η διαδικασία που ακολουθήθηκε σχετίζονταν με την τριετή επιτροπή που επέλεξε όλες τις υποψηφιότητες (Καλόγηρου, Σβίγγου, Βασιλειάδης). Στην συνέχεια πέρασαν από την Πολιτική Γραμματεία όπου εκεί κόπηκε ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων Χαιρετάκης και ο Αδαμόπουλος και στην συνέχεια ο τελικός αριθμός των υποψηφίων εγκρίθηκε από την ΚΕ.
Παρόλα αυτά όταν προέκυψε το θέμα του Γιώργου Κατρούγκαλου ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που πήρε την τελική απόφαση και τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων ενώ ακόμα και για τον Παύλο Πολάκη ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αποφασίσει να τον θέσει εκτός κόμματος. Η οποία αλλαγή υπήρξε είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας πείστηκε από τους συντρόφους του ότι δεν θα έπρεπε να το τραβήξει.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον Κασσελάκη σημείωναν με νόημα ότι σε 4 χρόνια μπορεί και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ να έχει αλλάξει.
Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ανακοινώσει τους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως αρνητικά εισέπραξε «όχι» από τον Νάσο Ηλιόπουλο, τον Αλέξη Χαρίτση και την Σία Αναγνωστοπούλου.
Ωστόσο υπάρχουν τομεάρχες που είχαν συνταχθεί με την πλευρά Αχτσιόγλου ή ήταν ανάμεσα στους 16 που είχαν ψηφίσει λευκό στην Κ.Ο. Πρόκειται για τους Όθωνα Ηλιόπουλο, Κώστα Μπάρκα, Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστο Γιαννούλη και Καλλιόπη Βέτα.
Προστέθηκε την τελευταία στιγμή και ο Γιώργος Ψυχογιός, στενός συνεργάτης του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ως τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σκουρλέτης: Σχέδιο φυγής από την Αριστερά

Για λάθη του παρελθόντος που συντηρούν την εικόνα αιμορραγίας στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την ύπαρξη σχεδίου που σημαίνει την εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της Αριστεράς προς την κεντροαριστερά χωρίς όρους και προϋποθέσεις έκανε λόγο ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κ.Αποστολάκη περί στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ σε «αντάρτες» της ΝΔ ενόψει του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ.Σκουρλέτης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι διευκρινίστηκε πως επρόκειτο για προσωπικές απόψεις, τονίζοντας πως ο κ.Αποστολάκης μπήκε «σε μια διαδικασία επιλογής προσώπων που είναι εντελώς προγραμματικά απέναντί μας».
«Το πρόβλημα – θα έλεγα το μείζον – δεν είναι η στρατηγική μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, αλλά η συνολική εικόνα που διαμορφώνεται στον αυτοδιοικητικό χάρτη και ιδιαίτερα για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Που είναι μία εικόνα αιμορραγίας που συνεχίζεται μετά τις τελευταίες εκλογές.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι η ασθένεια και νομίζω ότι το ζητούμενο είναι αυτό.
Να εμβαθύνει κανείς στις βαθύτερες αιτίες της εκλογικής συντριβής του Μαΐου και του Ιουνίου» είπε ο κ.Σκουρλέτης.
«Η νέα ηγεσία του κόμματος έπρεπε ήδη – και της το χρεώνω – να είχε συγκαλέσει το ανώτερο πολιτικό όργανο με βάση το καταστατικό του κόμματος που λέγεται Πολιτική Γραμματεία.
Είναι αδιανόητο να έχουμε αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα και στο Ισραήλ, να έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές, να έχουμε μια σειρά ζητήματα και το ανώτερο καθοδηγητικό πολιτικό όργανο, βάσει του καταστατικού να μην έχει συγκληθεί» υπογράμμισε ο κ.Σκουρλέτης, ο οποίος σχετικά με την ομιλία Κασσελάκη στο ΣΕΒ, τόνισε ότι «διατύπωσε σε ένα μεγάλο μέρος κάποιες πάγιες θέσεις του χώρου μας, προγραμματικές θέσεις, ιδιαίτερα για τις σχέσεις με τους εργαζόμενους και διατύπωσε και πολλές προσωπικές απόψεις, για τις οποίες νομίζω θα κριθεί και ο ίδιος και θα συζητηθούν και στο κόμμα».
«Αυτή τη στιγμή θα έλεγε κανείς ειλικρινά αλλά και κυνικά ομολογείται ένα σχέδιο το οποίο σημαίνει την εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της Αριστεράς και την συσσωμάτωση του σε ένα κεντροαριστερό κόμμα χωρίς όρους και προϋποθέσεις», σημείωσε ο πρώην υπουργός. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας