– Από τις ειδήσεις από τα μέτωπα, θα ξεχωρίσω, ασφαλώς, τα μαζικότατα πλήγματα από αέρος των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ζωτικής σημασίας υποδομές της χώρας-Error 404. Ιδιαίτερα επλήγησαν Περιφέρειες όπως αυτές της Οδησσού, του Χαρκόβου, του Νικολάγεφ, του Ζιτόμιρ, του Ντνιεπροπετρόφσκ, του Κιροβογκράντ, της Πολτάβας και των Σούμι, δηλαδή όλο το ανατολικό, κεντρικό και νότιο τμήμα της Ουκρανίας ανατολικά του Δνείπερου. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν και πάλι, μεταξύ άλλων, οι λιμενικές υποδομές στην Οδησσό, το Ιλιτσόφσκ, του Γιούζνι, τα Ρένι και την Ορλόφκα (οι δύο τελευταίες κωμοπόλεις αποτελούν και συνοριακούς σταθμούς προς τη Ρουμανία). Επίσης επλήγησαν σοβαρά μονάδες επισκευής στρατιωτικών οχημάτων στο Χάρκοβο. Στην πόλη του Χαρκόβου και στο χωριό Γκροζά, λίγο έξω από την ουκρανική μεγαλούπολη, υπήρξαν και δύο διαφορετικά χτυπήματα: στην πρώτη περίπτωση επλήγη χώρος προσωρινής διαμονής ξένων μισθοφόρων στο ξενοδοχείο Reikartz, στο κέντρο του Χαρκόβου. Στη δεύτερη περίπτωση χτυπήθηκε τοπική καφετέρια, στην οποία βρίσκονταν μέλη του νεοναζιστικού μορφώματος «Αϊντάρ», που προσήλθαν για την κηδεία ενός από τα «μεγαλοστελέχη» της πάλαι ποτέ παραστρατιωτικής οργάνωσης. Από αυτό το δεύτερο πλήγμα ανακοινώθηκαν από την ίδια την ουκρανική πλευρά 52 νεκροί και κάπου 30 τραυματίες, που ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Κιέβου προσπάθησε να το παρουσιάσει ως «χτύπημα ειρηνικού πληθυσμού», κατά τα πρότυπα της προβοκάτσιας που είχε στηθεί στη Μπούτσα και αργότερα στο Κραματόρσκ. Μόνο που και αυτή τη φορά τα «παπαγαλάκια» της ουκρανικής προπαγάνδας… ατύχησαν, αφού έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες του ποιοι ακριβώς βρίσκονταν εντός της καφετέριας την ώρα του χτυπήματος. Και για τα δύο προαναφερθέντα πλήγματα χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι τύπου Iskander.
– Σε ό,τι αφορά τώρα στην κατάσταση στα επιμέρους μέτωπα της ΕΣΕ, οι σημαντικότερες ειδήσεις μας έρχονται από το «βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου και δυτικά σύνορα της ΛΔ Λουγκάνσκ), γνωστού και ως «μετώπου του Κουπιάνσκ», από την ομώνυμη, στρατηγικής σημασίας, πόλη της περιοχής. Οι ρωσικές δυνάμεις πέρασαν καθαρά σε επίθεση από διάφορα σημεία του μετώπου, επιχειρώντας επί της ουσίας να περικυκλώσουν τις VSU από 3 πλευρές. Εξ ου και οι απεγνωσμένες προσπάθειες της διοίκησης των VSU να στείλουν ενισχύσεις στην περιοχή, μεταξύ άλλων και ξένους μισθοφόρους (Στγ: έτσι εξηγείται, μεταξύ άλλων και η παρουσία πολλών εξ αυτών στο ξενοδοχείο στην πόλη του Χαρκόβου). Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν σημαντικές προωθήσεις και διεύρυνση της ζώνης ελέγχου τους στις περιοχές Κισλόφκα, Μακέγεφκα, Σινκόφκα, Ιβάνοφκα, Κοτλιαρόφκα και Μποροβάγια. Προσωπικά θα ήθελα να δω εάν και φέτος θα επαληθευτεί η πρόγνωσή μου, ότι τις σημαντικότερες νίκες και προωθήσεις τους οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα τις πετύχουν από τα τέλη φθινοπώρου-αρχές χειμώνα και μετά, όταν δηλαδή ο αντίπαλος (και το ΝΑΤΟ που τον καθοδηγεί) θεωρεί οι καιρικές συνθήκες δεν είναι «κατάλληλες» για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων.
– Στο Κράσνι Λιμάν δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές.
– Στα βόρεια και τα δυτικά του Ντονιέτσκ, συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στη νότια «πτέρυγα» της γραμμής άμυνας των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Αρτιόμοφσκ, δηλαδή στις γνωστές, πλέον, Κλεστσέγεφκα, Αντρέγεφκα και Κουρντιούμοφκα. Οι VSU συναντούν μέχρι τώρα «τοίχο» και οι απώλειές τους πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, ωστόσο η διοίκησή τους επιμένει στην αυτοκτονική τακτική της «κρεατομηχανής», με την (φρούδα, κατά τα φαινόμενα) ελπίδα να διασπάσει τη συμπαγή ρωσική αμυντική γραμμή.
– Στην Αβντέγεφκα οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις νότια και βόρεια της πόλης, στα χωριά Σέβερνογε και Κρασνογκόροφκα αντίστοιχα. Αμετάβλητη η κατάσταση στη Μάργινκα.
– Στη γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα, οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων και επιτέθηκαν προς την πλευρά του Πριγιούτνογε, απωθώντας τις μονάδες των VSU Β-ΒΔ του χωριού, αλλά και στην πλευρά του Σταρομαγιόρσκογε.
– Στη γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ οι VSU προσπαθούν να επιτεθούν προς την πλευρά των Κόπανι και της Νοβοπροκόποφκα, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν την άμυνά τους και τις γραμμές τους, ενώ ταυτόχρονα αντεπιτίθενται από την πλευρά του Ραμπότινο, προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα στις πτέρυγες της ουκρανικής διάταξης.
– Και στο «νότιο» μέτωπο, αυτό της Χερσώνας, οι προσπάθειες των VSU να εδραιώσουν ορμητήρια στις νησίδες του Δνείπερου συνεχίζεται, παρά τις μεγάλες απώλειες σε έμψυχο, αλλά και τεχνικό υλικό. Τα σημεία που κινούν την προσοχή είναι τα νησιά Περεγιασλάφσκι (Καζάτσκι), Αλεξέγεφσκι και Αντόνοφσκι, όπου και κατεστραμμένη γέφυρα που συνέδεε την πόλη της Χερσώνας με την ανατολική όχθη του Δνείπερου. Και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές χρησιμοποιούν το Πυροβολικό τους για κάλυψη, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν και επιθετικά drones (Lancet και τα FPV Upyr’), ;ώστε να πλήττουν όχι μόνο τη συγκέντρωση έμψυχου δυναμικού των VSU, αλλά και τα πλωτά μέσα που μεταφέρουν προσωπικό, πολεμοφόδια και άλλες προμήθειες στις ομάδες που έχουν εγκατασταθεί στις νησίδες.
– Πριν κλείσω, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στις ουκρανικές επιθέσεις με πυραύλους και drones σε διάφορα σημεία της ρωσικής επικράτειας. Το πιο δυσάρεστο γεγονός συνέβη στην Γκόρλοφκα, όπου από έκρηξη «κασέτας» από βλήμα διασποράς σκοτώθηκαν 3 και τραυματίστηκαν 8 άμαχοι πολίτες. Επιθέσεις με ουκρανικά drones αποκρούστηκαν επιτυχώς από τη ρωσική αεράμυνα στις Περιφέρειες της Μόσχας, του Μπέλγκοροντ, του Μπριανσκ, του Κουρσκ, ενώ στην Κριμαία μεταξύ άλλων καταστράφηκε από ρωσικά πυρά και 1 επιθαλάσσιο drone.
– Τέλος, αναχαίτιση αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους Poseidon έγινε στον διεθνή εναέριο χώρο ανάμεσα στα σύνορα Ρωσίας και Νορβηγίας, από ρωσικό καταδιωκτικό αεροσκάφος Su-31. Το αμερικανικό αεροσκάφος, μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία του αντίστοιχου ρωσικού, ανέκρουσε πρύμναν και επέστρεψε στη βάση του. Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, το ρωσικό αεροσκάφος πραγματοποίησε τις ενέργειές τους αυστηρά στα πλαίσια των διεθνών κανονισμών πτήσεων.
Βασίλης Μακρίδης