Β.Πούτιν: Γιατί κατέστη αναπόφευκτη η κατάληψη του Αρτσάχ από Αζερμπαϊτζάν

1080

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας σήμερα στη Λέσχη συζητήσεων Βαλντάι, στο Σότσι, δήλωσε ότι δεν πηγαίνει στις διεθνείς συνόδους κορυφής, όπως αυτές της G20 ή της ομάδας BRICS για να μην «προκαλέσει προβλήματα» στους διοργανωτές, χωρίς να κάνει λόγο για το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Γιατί να ήθελα να προκαλέσω προβλήματα στους φίλους μας που διοργανώνουν εκδηλώσεις», δήλωσε κατά τη διάρκεια του πολιτικού φόρουμ του Βαλντάι. «Αν πάω, θα υπάρχει πολιτική προβολή, πολιτικές επιθέσεις», δήλωσε, εκτιμώντας ότι ούτως ή άλλως υπάρχουν «αρκετά για να κάνουμε στο σπίτι».

Η απουσία του Ρώσου προέδρου ήταν αισθητή στις πρόσφατες διεθνείς συνόδους, όπως των BRICS — των χωρών με τις αναδυόμενες οικονομίες στη Νότια Αφρική — ή της G20 στην Ινδία.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του για τον «εκτοπισμό» ουκρανόπουλων στη Ρωσία, κάτι που τον εμποδίζει να ταξιδεύει στο εξωτερικό. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «άκυρες και χωρίς νομική ισχύ» τις κατηγορίες της Χάγης.

Η Ινδία, που φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής της G20, δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

Ο Πούτιν θα μεταβεί ωστόσο στα μέσα Οκτωβρίου στο Κιργιστάν για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης.

Αναφερόμενος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Πούτιν έκρινε ότι ήταν «αναπόφευκτη» η ανακατάληψη του αποσχιστικού αυτού θύλακα από το Αζερμπαϊτζάν, μετά τις επικρίσεις της Αρμενίας — συμμάχου της Ρωσίας — που κατηγορεί τη Μόσχα για αδράνεια.

«Ήταν αναπόφευκτο μετά την αναγνώριση της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν (επί του Καραμπάχ) από τις αρμενικές αρχές», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι η Αρμενία ήταν «πάντα» σύμμαχος της Ρωσίας. «Ήταν απλά θέμα χρόνου προτού αρχίσει το Αζερμπαϊτζάν να αποκαθιστά τη συνταγματική τάξη στην περιοχή», πρόσθεσε.

Παράλληλα δήλωσε ότι η αποστολή της χώρας του είναι να οικοδομήσει «έναν νέο κόσμο» καταδικάζοντας την «ηγεμονία» της Δύσης. Τόνισε ότι η Ρωσία θέλει να ζήσει σε έναν «ανοιχτό κόσμο», όπου οι διεθνείς σχέσεις είναι απαλλαγμένες από τη «λογική των μπλοκ» και στηρίζονται σε «συλλογικές λύσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας