Ρ.Φίτσο: “Oύτε σφαίρα στο Κίεβο – Οι Ναζί ξεκίνησαν τον πόλεμο”
Η γεωπολιτική της Ανατολικής Ευρώπης αλλάζει με την πρωτιά του φιλορώσου Ρόμπερτ Φίτσο του κόμματος Smer-SD στην Σλοβακία ο οποίος αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο Ρόμπερτ Φίτσο ο οποίος είχε δηλώσει ότι “δεν θα δοθεί πλέον ούτε μια σφαίρα στην Ουκρανία καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε από τους «φασίστες» και όχι από τους Ρώσους» δίνει στον Β.Πούτιν τη δυνατότητα να κρατήσει στην φαρέτρα του για ώρα ανάγκης (αν και εφόσον χρειαστεί) τον διαμελισμό της Ουκρανίας, κομμάτια της οποίος μπορούν να πάρουν 4 χώρες:
Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία και φυσικά Ρωσία.
Η Ρωσία έχει έτοιμα σχέδια πριν από την έναρξη του πολέμου για παραχώρηση της περιοχής της Υπερκαρπάθιας στους δύο πλέον υποστηρικτές της Μόσχας, Ρόμπερτ Φίτσο και Β.Ορμπάν.
Η Ουκρανία με άλλα λόγια κινδυνεύει μελλοντικά να μην βρίσκεται ούτε στον χάρτη.
CNN: Οι εκλογές στη Σλοβακία μπορεί να έχουν «τις πιο εκτεταμένες συνέπειες» για το Κίεβο και τη Δύση
“Οι εκλογές στη Σλοβακία, όπου τις κέρδισε ένα κόμμα που αντιτίθεται στη βοήθεια προς την Ουκρανία, θα μπορούσαν να έχουν «τις πιο εκτεταμένες συνέπειες» για το Κίεβο και τη Δύση” αναφέρει ο αρθρογράφος του CNN Ντέιβιντ Έντελμαν.
Κατά τη γνώμη του, η νίκη του Ρόμπερτ Φίτσο θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην «αντι-ουκρανική εκστρατεία που διεξάγεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών».
«Η Σλοβακία, ένα από τα επτά κράτη πρώτης γραμμής που συνορεύουν με την Ουκρανία, έστειλε σημαντικές ποσότητες όπλων από τα δικά της αποθέματα, συμπεριλαμβανομένου του δικού της συστήματος αεράμυνας από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.
Διαθέτει επίσης μια απίστευτη βιομηχανία πυρομαχικών που εξυπηρέτησε την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής.
Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να πενταπλασιάσει την παραγωγή κρίσιμων πυρομαχικών πυροβολικού για να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας», γράφει ο Έντελμαν.
Δηλαδή, τώρα το Κίεβο μπορεί να μην λάβει αυτά τα πυρομαχικά.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι τα «αντι-ουκρανικά» κόμματα, αν κρίνουμε από τις ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις, θα λάβουν σημαντικό μπλοκ ψήφων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τις προσπάθειες της σημερινής ηγεσίας της ΕΕ να καταργήσει τον «κανόνα της ομοφωνίας», που επιτρέπει σε οποιαδήποτε χώρα να εμποδίσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Το τρίτο πρόβλημα είναι η αυξανόμενη επιρροή των «αντι-ουκρανικών» πολιτικών δυνάμεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – για παράδειγμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία έφτασε σε δημοτικότητα ρεκόρ 21%, που είναι υψηλότερη από αυτή του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Η Βαρσοβία ενισχύει επίσης τον ανταγωνισμό με το Κίεβο.
Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της μέχρι στιγμής αποτυχημένης αντεπίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και του δισταγμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχετικά με τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας, γράφει ο Έντελμαν.
«Το Κογκρέσο χρειάζεται ταχεία δράση για να σταματήσει την περαιτέρω αποδυνάμωση —ή ακόμη και την πιθανή κατάρρευση— της ισχυρής υποστήριξης της Ουκρανίας στις δυτικές δημοκρατίες», καταλήγει ο συγγραφέας.
Η μειονότητα των Σλοβάκων στην Ουκρανία
Μια μικρή μειονότητα άνω των 6.000 Σλοβάκων ζει στην Ουκρανία στα πεδινά της περιφέρειας της Υπερκαρπαθίας κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.
Οι Σλοβάκοι Ρομά ζουν σε τέσσερις τοποθεσίες της δυτικής Υπερκαρπάθιας: το Uzhhorod, το διοικητικό κέντρο της Υπερκαρπάθιας στα σύνορα με τη Σλοβακία, την Perechyn, μια μικρή πόλη στα βόρεια του Uzhhorod, το Khudlovo, ένα χωριό στα ανατολικά του Uzhhorod και το Serednie μεταξύ Uzhhorod και Mukachevo.
Η σλοβακική μειονότητα αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με την ουγγρική.
Ρωσικά ΜΜΕ: Η Ουγγαρία έχει ετοιμαστεί για στρατιωτική λύση στο ζήτημα της ουκρανικής Υπερκαρπάθιας
Το ουγγρικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια σειρά ασκήσεων, καθώς και να εντείνει την κλήση εφέδρων.
Παράλληλα, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjártó ανακοίνωσε την ύπαρξη ενός σεναρίου «στρατιωτικής έκτακτης ανάγκης» σε σχέση με την ουκρανική περιοχή της Υπερκαρπαθίας.
Στην περιοχή αυτή ζουν περίπου 150.000 Ούγγροι, τους οποίους η Βουδαπέστη, εάν χρειαστεί, είναι έτοιμη να προστατεύσει και να σώσει από τις διεκδικήσεις του Κιέβου.
Ωστόσο, ο Szijjarto είναι σίγουρος ότι πρέπει να αποφευχθεί μια στρατιωτική λύση.
“Είναι προς το συμφέρον μας να εδραιωθεί η ειρήνη στα ανατολικά το συντομότερο δυνατό, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε επικίνδυνα σενάρια που ετοιμάζονται για να σώσουμε και να προστατέψουμε τους 150.000 Ούγγρους που ζουν στην Υπερκαρπάθια» τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ουγγρικό έντυπο Index.
Η συνέντευξη δόθηκε σχεδόν ένα χρόνο πριν.
Στις αρχές Μαΐου 2022 ο Γραμματέας του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Alexey Danilov κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι ήθελε να καταλάβει την Υπερκαρπάθια με τη βία μετά την έναρξη μιας ρωσικής ειδικής επιχείρησης.
Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν επανήλθε στην έκκλησή του για την αυτονομία της ουγγρικής μειονότητας της Υπερκαρπαθίας, στη δυτική Ουκρανία..
“Ολόκληρο το ουγγρικό κράτος υποστηρίζει το αίτημα αυτονομίας των Ούγγρων της Υπερκαρπαθίας”, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε στην ουγγρική τηλεόραση.
“Μία σταθερή και δημοκρατική Ουκρανία είναι προς το συμφέρον μας, αλλά η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι σταθερή και δημοκρατική χωρίς να χορηγήσει δικαιώματα στις μειονότητες και τις εθνοτικές κοινότητες που ζουν εκεί”, πρόσθεσε.
Στις δηλώσεις του ο Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε στο κανάλι 1 της ουγγρικής τηλεόρασης ότι υπάρχουν στην Ευρώπη πολλές μορφές αυτονομίας και ότι οι Ούγγροι της Υπερκαρπαθίας θα πρέπει να διευκρινίσουν ποιο είναι το αίτημά τους.
Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει την Ουκρανία σε κανένα ζήτημα σε διεθνή φόρα έως ότου «η Ουκρανία αποκαταστήσει δικαιώματα που είχαν οι πολίτες ουγγρικής καταγωγής στην επικράτειά της», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ ‘Ορμπαν.
«Θέλουν να μετατρέψουν (σ.σ. τα ουγγρικά σχολεία) σε ουκρανικά σχολεία και αν αυτό δεν αποδώσει, θέλουν να τα κλείσουν», δήλωσε ο ‘Ορμπαν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα αγωνιστεί για τα δικαιώματα των Ούγγρων στη δυτική Ουκρανία.
«Δεν υποστηρίζουμε την Ουκρανία σε κανένα ζήτημα σε διεθνή φόρα έως ότου το Κίεβο αποκαταστήσει τους νόμους που εγγυώνται τα δικαιώματα των Ούγγρων», είπε.
Σύμφωνα με διάφορες ρωσικές πηγές, “ο Β.Πούτιν δεν θα έβλεπε αρνητικά έναν περαιτέρω διαμελισμό της Ουκρανίας καθώς πρόκειται για μια συμπαγή μειονότητα άνω των 155.000 πολιτών με κοινή αντίληψη και ταυτότητα.
Αποκηρύσσοντας τις παν-ρωσικές ρίζες, αρνούμενοι την ύπαρξη των Rusyns της Υπερκαρπάθιας (και αναγνωρίζοντας μόνο τους «Ουκρανούς» Rusyns), το ίδιο το Κίεβο έδωσε στη Βουδαπέστη τα χαρτιά.
Θα ήταν άλλωστε και ένα ρωσικό “δώρο” στους δύο φιλορώσους ηγέτες”.