Σε καθημερινή βάση διαψεύδει πλέον το Μαξίμου τους υπουργούς, οι οποίοι βγαίνουν, ανακοινώνουν μια μεταρρύθμιση και μέσα σε λίγες ώρες κάποιο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι δεν ισχύουν τα όσα ανακοινώθηκαν!
Σαν να μην έφταναν τα μπρος-πίσω με τις άδειες για ανεμογεννήτριες στα καμένα του Έβρου, το άδειασμα Αυγενάκη – Καιρίδη μετά το σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη περί νομιμοποίησης 300.000 παράνομων μεταναστών και το άδειασμα του υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη από το Μαξίμου σχετικά με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, σε νέα «γκάφα» προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης για το ζήτημα της μείωσης των εισφορών, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε άδειασμα και της Ειρήνης Αγαπηδάκη, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει τελικά πως για το αντιγριπικό εμβόλιο δεν θα χρειάζεται συνταγή γιατρού.
Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί «κλάταρε» η κυβέρνηση μέσα σε μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές, καθώς από την αρχή της νέας τετραετίας είχαμε δει άλλα να λέει ο ένας υπουργός και άλλα ο άλλος. Να θυμίσουμε το παράδειγμα με τον Νότη Μηταράκη, ο οποίος είχε ανακοινώσει το τέλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και έφιππη αστυνομία, κάτι που τελικά διαψεύσθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Προς το παρόν στις γκάφες του Μαξίμου έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική: Βγάζει στη «σέντρα» τους υπουργούς, στήνοντας με αυτό τον τρόπο «ασπίδα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρά την ξεκάθαρη φθορά που έχει δεχθεί η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός και με διαφορά.
Άδειασμα Γεωργιάδη
Το ρεσιτάλ προχειρότητας και αναξιοπιστίας στελεχών της κυβέρνησης, συνεχίστηκε με τις δηλώσεις Γεωργιάδη, ο οποίος αρχικά την Πέμπτη το πρωί, ανακοίνωσε τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιανουάριο του 2024, για να μεταθέσει τελικά τη μείωση στο… μακρινό 2027.
Στη νέα διορθωτική δήλωσή του αποδίδει τη μετάθεση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών σε δημοσιονομικές δυσκολίες (τις οποίες προφανώς αγνοούσε το πρωί), οι οποίες έχουν προκληθεί από τις φυσικές καταστροφές.
Τελικά το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο υπουργός Εργασίας «μάζεψε» όσα είπε στο The Third Thessaloniki Metropolitan Summit περί μείωσης 1% των ασφαλιστικών εισφορών μέσα στο 2024 και τη μετέθεσε σε δύο δόσεις, κατά 0,50% το 2025 και κατά 0,50% το 2027.
Στην αρχική πρωινή δήλωσή του είχε υποστηρίξει ότι «στις αρχές του επόμενου έτους θα μειώσουμε τις εισφορές επιπλέον 1%, τις έχουμε ήδη μειώσει κατά 4% και θέλουμε να φτάσουμε μείωση 5% των εισφορών. Δουλεύουμε πάνω σε ένα σχέδιο, το οποίο θα μας δώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να κινηθούμε πιο γρήγορα στο μέλλον προς την κατεύθυνση αυτή».
Στη νέα του δήλωση χθες το απόγευμα σημείωσε ότι η μείωση των εισφορών κατά 1 μονάδα, που αφορά εργοδότες και εργαζόμενους, «θα γίνει σε δύο δόσεις, κατά 0,50% το 2025 και κατά 0,50% το 2027, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος δεν επιτρέπει μείωση από το 2024, ένεκα και των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω των φυσικών καταστροφών».
Χωρίς συνταγή γιατρού τελικά το εμβόλιο γρίπης
Σε αναδίπλωση οδηγήθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και τις ενστάσεις του φαρμακευτικού και ιατρικού συλλόγου καθώς και πολιτών σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης από τα φαρμακεία μόνο με ιατρική συνταγή.
Μετά τον σάλο, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση που άδειαζε την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Μόνο για το νέου τύπου εμβόλιο χρειάζεται συνταγογράφηση.
Η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός, επιχειρώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, σημείωσε ότι το πληροφοριακό σύστημα των φαρμακοποιών χρειάζεται βελτιώσεις και μέχρι να συμβεί αυτό βγήκε η εγκύκλιος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό με συνταγογράφηση, ώστε όποιος πολίτης επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί για τη γρίπη άμεσα.
«Η συνταγογράφηση γίνεται δωρεάν στον προσωπικό γιατρό, σε όλες τις δημόσιες δομές, άρα ο πολίτης δεν επιβαρύνεται οικονομικά ούτε για τη συνταγογράφηση ούτε για το εμβόλιο» σημείωσε, αλλά δεν διευκρίνισε αν αυτό ισχύει και για το εμβόλιο νέου τύπου.
Μαρινάκης αδειάζει Καιρίδη – Αυγενάκη για τους παράνομους μετανάστες
Πίσω ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση και στο ζήτημα της νομιμοποίησης 300.000 παράνομων μεταναστών με αφορμή τις «ελλείψεις εργατών γης», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αδειάζει τους δύο υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Αυγενάκη και Καιρίδη, αντίστοιχα.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Λευτέρη Αυγενάκη στο Creta, ο οποίος προανήγγειλε ότι «ετοιμάζεται νομοσχέδιο ώστε να ξεκινήσει, με μια σειρά προϋποθέσεων, η διαδικασία νομιμοποίησης των απασχολουμένων εργαζομένων για μακρά περίοδο στη χώρα μας».
Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι «επειδή το θέμα αυτό φαίνεται να καθυστερεί συζητήσαμε μόλις την Παρασκευή με τον αρμόδιο υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Καιρίδη μια διαφορετική ιδέα, να δούμε και αυτούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας και εργάζονται. Είναι ένα θέμα το οποίο υπάρχει, νομίζουμε ότι δεν υπάρχει ή τουλάχιστον υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει. Είναι γεγονός ότι έχουμε αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους παρανόμως στη χώρα μας, που όμως για πάρα πολλά χρόνια ξέρουν τις ιδιαιτερότητες τις δυσκολίες εκτροφής αιγοπροβάτων στα βουνά ή σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες ή σε μεγάλες καλλιεργητικές μονάδες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Δημήτρη Καιρίδη στους Financial Times, ο οποίος δήλωνε ότι το σχέδιο απορρόφησής τους στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας αφορά παράνομους μετανάστες των οποίων οι άδειες διαμονής έχουν λήξει ή δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά.
Ο υπουργός Μετανάστευσης εξήγησε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο για τους 300.000 παράνομου μετανάστες στοχεύει στην άμβλυνση των έντονων ελλείψεων στη γεωργία, στον τουρισμό και στις κατασκευαστικές εργασίες και πως δεν θα ενθαρρύνει την παράτυπη μετανάστευση.
Το Μαξίμου ωστόσο, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου έβαλε τέλος στη συγκεκριμένη συζήτηση:
«Οχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση ελληνοποιήσεων, θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό» υπογράμμισε χθες ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σπεύδοντας να προσθέσει ότι «η κυβέρνηση ασχολείται με τη συνέχιση της φύλαξης των συνόρων και τη συνέχιση της πολιτικής της στο Μεταναστευτικό με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών».
Μαρινάκης αδειάζει Θεοχάρη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έτρεχε να σώσει τα προσχήματα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ , μετά και τις δηλώσεις του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τις οποίες εμφανίστηκε σχεδόν… ανυπόμονος για αύξηση φορολογικών συντελεστών στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Μένει να φανεί το αν ο Χάρης Θεοχάρης θα ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξαν ήδη οι Νότης Μηταράκης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι οποίοι και αποπέμφθηκαν ταχέως από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα λόγια και τις πρακτικές τους.
«Όλη η πολιτική της κυβέρνησης κατατείνει στη μείωση φόρων», υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης το πρωί της Πέμπτης, «της αύξησης των εσόδων από φόρους, χωρίς αύξηση των φορολογικών συντελεστών, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Θεοχάρη, ο ίδιος υποστήριξε ότι «στο πλαίσιο μίας συζήτησης ειπώθηκε μία άποψη που απέχει πλήρως από την οικονομική πολιτική που συνολικά η κυβέρνηση εφαρμόζει».
Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη στο naftemporikitv στην οποία ο ίδιος φάνηκε να ξέρει πολύ καλά σε τι αναφέρεται, όσον αφορά την αύξηση των συντελεστών.