Η ανασκόπηση των μαχών της 23/9 στα Ουκρανικά μέτωπα.

1954
– Στο «βόρειο» μέτωπο οι ρωσικές δυνάμεις θέτουν καθημερινά και νέες θέσεις των VSU υπό τον έλεγχό τους στις περιοχές της Σινκόφκα και της Πετροπάβλοφκα. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην περιοχή της Νοβογεγκόροφκα.
– Στο μέτωπο του Κράσνι Λιμάν, συνεχίζονται οι μάχες θέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης και να πλήττουν τις μονάδες των VSU και της ουκρανικής Εθνοφρουράς (Στγ: όπου είναι μαζεμένοι οι νεοναζί του «Αζόφ» και του Αϊντάρ») τόσο στην πρώτη γραμμή, όσο και στα μετόπισθεν.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ, συνεχίζονται οι μάχες στις περιοχές της Κλεστσέγεφκα και της Αντρέγεφκα (ουσιαστικά γύρω από τα ερείπια των δύο χωριών που έχουν μείνει), με τις ρωσικές δυνάμεις να αντεπιτίθενται το τελευταίο 2ήμερο, έχοντας στόχο να ανακαταλάβουν κάποια κρίσιμα υψώματα δυτικά των δύο (πρώην) οικισμών. Οι VSU έχουν τεράστιες απώλειες στην περιοχή, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι χτες αποκαλύφθηκε στην περιοχή το πρώτο σουηδικής κατασκευής BMP τύπου CV9040C, το οποίο και καταστράφηκε από ρωσικά πυρά κοντά στην τεχνητή λίμνη της Μπερχόφκα. Παρεμπιπτόντως, στην Μπερχόφκα και την Ντουμπόβο-Βασίλιεφκα οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν αντεπίθεσή, με στόχο τον έλεγχο κάποιων σημαντικών υψωμάτων. Στην Αβντέγεφκα πάλι, από ρωσική τηλεκατευθυνόμενη βόμβα αέρος-εδάφους επλήγη χώρος προσωρινής στρατοπέδευσης μονάδων των VSU, με σημαντικό αριθμό ανθρώπινων θυμάτων και κατεστραμμένων μονάδων οπλισμού. Στη Μάργινκα εργάζονται κατά των ουκρανικών μονάδων στο δυτικό τμήμα της πόλης ρωσικά πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων Tornado-S.
– Στη γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στο Νικόλσκογε, Ν-ΝΔ του Ουγκλεντάρ, ενώ σχετική ηρεμία επικρατεί στο υπόλοιπο μέτωπο, δείγμα του ότι οι VSU προσπαθούν να αναδιοργανωθούν και να αποκαταστήσουν τη μαχητικότητα των μονάδων τους που υπέστησαν τεράστιες απώλειες (και) τις τελευταίες μέρες.
– Στη γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ συνεχίζονται οι προσπάθειες των VSU να σπάσουν τη ρωσική αμυντική γραμμή στο Βερμπόβογε, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις δεν τους το επιτρέπουν και τους προξενούν μεγάλες απώλειες. Οι ρωσικές δυνάμεις με την αντεπίθεσή τους ταυτόχρονα από την πλευρά του Ραμπότινο και από αυτήν της Μάλαγια Τοκμάτσκα επιχειρούν σε πρώτο στάδιο να αποσυντονίσουν την ουκρανική επίθεση, ενώ σε περίπτωση που οι πτέρυγες των VSU βρεθούν ευάλωτες και οι ρωσικές δυνάμεις προχωρήσουν σε βάθος της διάταξής τους, είναι ορατός ο κίνδυνος για την ουκρανική πλευρά να βρεθεί από τη θέση του επιτιθέμενου σε αυτήν του αμυνόμενου και μάλιστα σε «ημικλοιό».
– Τέλος, στο «νότιο» μέτωπο και την περιοχή της Χερσώνας, οι VSU πραγματοποιούν συγκέντρωση έμψυχου και τεχνικού δυναμικού, που αποστέλλεται εκεί κυρίως από τα μετόπισθεν και κυρίως από την Περιφέρεια Ντνιεπροπετρόφσκ. Σε έναν από τους τόπους συγκέντρωσης και προσωρινής διαμονής Ουκρανών στρατιωτικών κοντά στο χωριό Λβόβο η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε χτες το βράδυ επίθεση με τηλεκατευθυνόμενες βόμβες αέρος-εδάφους. Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά με το φως της ημέρας.
– Πριν κλείσω το αποψινό σημείωμα, δυο λόγια για την απόφαση της διοίκησης Μπάιντεν, μετά από πολλές δήθεν (για τα μάτια του κόσμου) παλινωδίες και ενδοιασμούς, να χορηγήσει τελικά στο καθεστώς Ζελένσκι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS. Τον λόγο που αυτός ο τύπος πυραύλων είναι τόσο ζωτικής σημασίας τον εξηγεί με δυο λόγια η Readovka στη βραδινή της ανασκόπηση της ημέρας: σε αντίθεση με τους γαλλικούς SCALP και τους βρετανικούς Storm Shadow, οι οποίοι απαιτούν για την εκτόξευσή τους σοβιετικής κατασκευής βομβαρδισμών αεροσκάφη, ενώ οι ATACMS απλώς εκτοξευτήρες πυραύλων HIMARS. Με δεδομένο ότι η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία τείνει να μετατραπεί, πλέον, σε… μουσειακό είδος, αλλά και η προμήθεια με δυτικής προέλευσης πολεμικά αεροσκάφη στη χούντα του Κιέβου μάλλον… δεν «φέγγει» και πολύ, οι ATACMS φαντάζουν για την ουκρανική πλευρά ως ιδανική λύση, αφού οι εκτοξευτήρες HIMARS που διαθέτουν είναι επαρκείς σε ποσότητα και, επιπλέον, δεν χρειάζονται για τη χρήση τους πολύμηνη και επίπονη εκπαίδευση. Το πότε θα δούμε αυτούς τους πυραύλους στα πεδία των μαχών και το κατά πόσο είναι σε θέση να παίξουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην έκβαση της στρατιωτικής σύγκρουσης, μένει βεβαίως να το δούμε στην πράξη…
– UPD της τελευταίας στιγμής: Τα ρωσικά «Γεράνια» ανθίζουν αυτή την ώρα στον ουρανό του Ντνιεπροπετρόφσκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας