Αυτοψία στο ανάχωμα που «έπνιξε» τον Κάμπο

1341

Εφιάλτης δίχως τέλος για τους Θεσσαλούς πολίτες είναι όσα συνέβησαν με τη βιβλική καταστροφή που έφερε ο «Daniel», καθώς πλέον δίνουν μάχη με τον χρόνο για να μην εξελιχθεί όλος ο θεσσαλικός κάμπος σε υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

  • Από τον Νίκο Νικόλιζα
  • Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ρασσιάς

Η «δημοκρατία», με αίσθημα ευθύνης για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, από τις πρώτες μέρες της μεγάλης καταστροφής βρέθηκε στους πλημμυρισμένους δήμους και κατέγραψε καρέ καρέ όσα εφιαλτικά συμβαίνουν στον θεσσαλικό κάμπο. Μικροβιολόγοι, βιολόγοι, γιατροί και επιστήμονες από πολλά πανεπιστήμια της χώρας έχουν ριχτεί στη μάχη προκειμένου να συγκεντρώνουν δείγματα από τα ακάθαρτα νερά της περιοχής.

Μικροβιολόγοι, βιολόγοι, γιατροί και επιστήμονες συγκεντρώνουν δείγματα από τα ακάθαρτα νερά της περιοχής για να δουν αν έχουν δημιουργηθεί επιβλαβή βακτήρια για τον άνθρωπο

Σύμφωνα με όσα μας είπε ένας από τους ειδικούς μεγάλου πανεπιστημίου της χώρας, «θέλουμε να δούμε αν με αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί νέα βακτήρια που απειλούν την ανθρώπινη υγεία». Την ίδια ώρα, κάτοικοι των πληγεισών περιοχών μαζεύουν τα κομμάτια τους και τις περιουσίες τους, ενώ παράλληλα συγκεντρώνουν στοιχεία κατά των υπευθύνων για όσα συνέβησαν στην περιοχή τους με τα περίφημα «αντιπλημμυρικά έργα», τις γέφυρες που δεν άντεξαν μολονότι δημιουργήθηκαν πριν από μόλις έξι χρόνια, ενώ ευθύνες αναζητούνται και για το ποιος έσπασε μέρος από το φράγμα στον ποταμό Καλέντζη (προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νερά και να μην κατευθυνθούν στις πόλεις), με αποτέλεσμα να πνιγούν οι περιοχές του Παλαμά.

Με τον φακό του εμπειρότατου φωτογράφου Βαγγέλη Ρασσιά και βοηθό τον Πέτρο Ευσταθόπουλο βρεθήκαμε στον «τόπο του εγκλήματος», στο επίμαχο ανάχωμα που έσπασε. Εκεί που, όπως αποδεικνύεται, δόθηκε η εντολή προκειμένου να σπάσει ένα κομμάτι του αναχώματος, αλλά οι αρμόδιοι ρίχνουν ο ένας το μπαλάκι στον άλλον για το ποιος πήρε τη μοιραία απόφαση. Αν και στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου χειριστής οχήματος ανέφερε πως εκείνος άνοιξε το ανάχωμα και το νερό έφυγε προς την πεδιάδα του Παλαμά, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια παριστάνουν τους… ανήξερους.

Η αλήθεια

Πηγαίνοντας στο επίμαχο σημείο, στον ποταμό Καλέντζη, και φωτογραφίζοντας όλες τις πλευρές, ο φωτογραφικός φακός αποδεικνύει με αδιάψευστο τρόπο την αλήθεια: από τη μια πλευρά του φράγματος υπάρχει αγωγός ομβρίων υδάτων που συγκοινωνεί με τη βόρεια πλευρά της πεδιάδας και είναι ελεγχόμενα τα ύδατα που εισρέουν. Ακριβώς από την απέναντι πλευρά δεν υπάρχει αντίστοιχος αγωγός. Ετσι, σύμφωνα με τον οδηγό του εκσκαφέα και βάσει όσων ακούσαμε δημοσίως, πήρε εντολή να ανοίξει και από την απέναντι πλευρά το ανάχωμα. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε σήμερα δείχνουν σαφή παρέμβαση και ένα μεγάλο άνοιγμα που πρόχειρα δημιουργήθηκε.

Ομως, αυτό το άνοιγμα στο ανάχωμα δεν ήταν ελεγχόμενο, με αποτέλεσμα το νερό να πλημμυρίσει την πεδιάδα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων. Αυτό ισχυρίζονται μετά βεβαιότητας οι ίδιοι οι κάτοικοι των χωριών που επλήγησαν και είδαν μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας όλα τα υπάρχοντά τους να βυθίζονται στον βούρκο. Στο ίδιο σημείο, χθες, στον ποταμό Καλέντζη και δίπλα στο φράγμα, βρέθηκαν κλιμάκια τόσο της Περιφέρειας όσο και των αρμόδιων υπουργείων για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τι έχει συμβεί. Αν και προσπαθήσαμε να εκμαιεύσουμε κάτι από τους αρμόδιους υπαλλήλους, η στάση τους ήταν αρνητική.

Στην περιοχή, το μόνο που υπάρχει είναι νερό και τα πάντα είναι σαπισμένα μέσα σε αυτό. Η κατάσταση στον κάμπο είναι αφόρητη. Κανείς δεν μπορεί να αναπνεύσει χωρίς μάσκα, καθώς το κοκτέιλ της ζέστης με τις αναθυμιάσεις από τα νεκρά ζώα συνθέτει ένα σκηνικό που δεν μπορεί να το περιγράψει κάποιος με λόγια αν δεν το ζήσει. Χειριστής μηχανήματος στην περιοχή μάς αναφέρει πως ένα τσίμπημα κουνουπιού την προηγούμενη μέρα τον ανάγκασε να μεταφερθεί σε ιατρείο και να του δοθεί ορός, λόγω των εξανθημάτων που έβγαλε σε όλο το σώμα του. Μαζί μας μεταφέρουμε οινόπνευμα, αντισηπτικά, αλλά και ρούχα που καλύπτουν όλο το σώμα, με σκοπό να βοηθήσουμε και άλλους πολίτες της περιοχής.


Γέμισαν τσιμέντο το γεφύρι και κατέρρευσε

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καλαμπάκα, το ιστορικό γεφύρι της Σαρακίνας κατέρρευσε. Ενα υπέροχο τοξωτό γεφύρι, που κοσμούσε για εκατοντάδες χρόνια την περιοχή και ήταν πόλος έλξης τουριστών. Κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η κατάρρευσή του προήλθε από το πολύ βάρος το οποίο έφερε μετά την αναπαλαίωσή του, καθώς έπεσε αρκετό τσιμέντο πάνω από τις παλιές πλάκες, ενώ τα κάγκελα που υπήρχαν δεξιά και αριστερά αντικαταστάθηκαν με πετρόκτιστα πεζούλια.

Το ιστορικό γεφύρι της Σαρακίνας κατέρρευσε

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Γιώργου Τόσκα, κατοίκου της περιοχής, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο. «Η βροχή σταμάτησε γύρω στις 2 το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης. Κατά τις 4 το απόγευμα ακούμε ξαφνικά έναν πολύ δυνατό θόρυβο. Μας είπαν ότι έπεσε το παλιό γεφύρι της Σαρακίνας. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, γιατί εκείνη την ώρα, λόγω του ότι σταμάτησε η βροχή, βγήκαν έξω οι πολίτες για να δουν το ποτάμι». Ακόμα, ανέφερε στη «δημοκρατία» πως θα περάσει πολύς καιρός για να ανοικοδομηθεί το γεφύρι και θα χρειαστεί ειδικούς στο χτίσιμό του, ενώ δεν ενδείκνυται ο καιρός μέχρι και την επόμενη άνοιξη για τέτοιες εργασίες.

Μάλιστα, εργολάβοι από έργα στην περιοχή μάς ανέφεραν πως κατά πάσα πιθανότητα όλες οι τοξοειδείς κολόνες του γεφυριού «έχουν πάρει» και δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί, αλλά ίσως χρειαστεί να γκρεμιστεί και να φτιαχτεί από την αρχή.

Ο Γιώργος Τόσκας, κάτοικος της περιοχής, λέει ότι εργολάβοι του είπαν πως το γεφύρι ίσως χρειαστεί να γκρεμιστεί και να φτιαχτεί από την αρχή

Αδιάβατη η περίφημη γέφυρα της Διάβας!

Με τον Βαγγέλη Ρασσιά κατευθυνθήκαμε επίσης προς τη γέφυρα της Διάβας, που έκοψε στη μέση τα χωριά του κάμπου. Το περίφημο δημόσιο έργο επιδιορθώθηκε πριν από έξι χρόνια, «εγκαινιάστηκε» με κάθε λαμπρότητα, αλλά αποδείχθηκε προβληματικό. Σύμφωνα με τους κατοίκους των περιοχών, η γέφυρα αυτή ενώνει 36 χωριά.

Στο συνδετικό σημείο φαίνεται ότι η γέφυρα έχει μετακινηθεί, ενώ έχει σπάσει ένα μεγάλο κομμάτι τσιμέντου, αποκαλύπτοντας το σκυρόδεμα

Ωστόσο, έχει υποστεί καθίζηση περίπου 20 πόντων, η οποία την έχει καταστήσει μη λειτουργική και πλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι πολίτες αναγκάζονται να αφήνουν τα μεταφορικά τους μέσα στην αρχή της γέφυρας από την πλευρά της Καλαμπάκας, να περπατούν περίπου 200 μέτρα και από εκεί να παίρνουν άλλα αυτοκίνητα για να πάνε στον προορισμό τους. Και όλα αυτά με κίνδυνο.

Εμφανής η καθίζηση στο μέσο της γέφυρας.

Τι είδαμε; Πολίτες να ωρύονται κατά του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και όσων έφτιαξαν μια γέφυρα «άχρηστη», η οποία ακριβοπληρώθηκε από τους πολίτες, όπως μας έλεγαν. «Τη γέφυρα αυτή την είχαμε κόσμημα. Πιστεύαμε πως δεν θα πάθει τίποτα, ό,τι καιρικό φαινόμενο και αν έρθει. Την είχαμε για καμάρι μας. Ξαφνικά, μετά την πλημμύρα, την είδαμε κλειστή. Δυστυχώς, θα πάρει πάρα πολλούς μήνες για να επιδιορθωθεί και να δοθεί στην κυκλοφορία» μας λέει ο Παντελής Ξύδας, κάτοικος των ορεινών χωριών της περιοχής της Θεσσαλίας.

Ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, κατασκευαστής και κάτοικος της περιοχής, πιστεύει ότι για όλα φταίει η ένταση του φαινομένου

Στο οδοιπορικό μας είδαμε επίσης ηλικιωμένους με μπαστούνια να μετακινούνται με βοήθεια στην απέναντι πλευρά της γέφυρας για να μεταφερθούν στις μεγάλες πόλεις, που έχουν κέντρα υγείας και μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους τους κατοίκους. Αν κοιτάξει κάποιος καλά ακριβώς κάτω από τη γέφυρα και στο συνδετικό σημείο, θα διαπιστώσει ότι η γέφυρα έχει μετακινηθεί, ενώ έχει σπάσει και ένα μεγάλο κομμάτι τσιμέντο, βγάζοντας στην επιφάνεια ακόμα και το σκυρόδεμα.

Κακοτεχνίες σε βάση στήριξης με μισοβιδωμένες βίδες

«Και τα 11 γεφύρια που υπάρχουν στην περιοχή έχουν τεράστιο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα το έχει η γέφυρα της Διάβας, που έχει χωρίσει στη μέση όλο τον θεσσαλικό κάμπο. Εγώ είμαι κατασκευαστής. Είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη ένταση του φαινομένου δημιούργησε το μεγάλο πρόβλημα στην εν λόγω γέφυρα. Δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας και να ρίχνει ευθύνες σε όλους και για όλα. Ημουν παρών καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του φαινομένου. Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε με τι ορμή το νερό έπεφτε πάνω στους βράχους και πώς έπεφτε πάνω στις κολόνες των γεφυρών. Είναι σαν να προσπαθείς να βάλεις 15 λίτρα νερό σε ένα μπουκάλι ενός λίτρου. Εδώ μιλάμε πως άλλαξε η γεωλογία όλης της περιοχής. Υπήρχαν περιοχές όπου το νερό έφτασε τα 20 μέτρα ύψος. Τόσο πολύ νερό δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου.

Οταν ξεκίνησε το φαινόμενο ήμουν εδώ. Ο Θεός ήταν σαν να είπε “όλο το νερό της Γης ρίξ’ το εδώ”. Ενας νοήμων και σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να τα βάλει με κανέναν. Φταίει η φύση, φταίνε τα καιρικά φαινόμενα, και δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τη φύση. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε σε άλλη εποχή. Τα δεδομένα των καιρικών φαινομένων έχουν αλλάξει. Τα έργα που έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα ήταν έργα για εκείνη την εποχή και όχι για σήμερα, που η κλιματική αλλαγή έχει φέρει. Εμείς περνούσαμε τη γέφυρα της Διάβας, ακούγαμε τη βουή και λέγαμε “έρχεται το τέλος μας”. Αρα, δεν μας φταίνε ούτε ο Αγοραστός ούτε η κυβέρνηση» λέει στη «δημοκρατία» ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, κατασκευαστής και κάτοικος της περιοχής, που δίνει την άλλη όψη του νομίσματος, την οποία όμως δεν συμμερίζονται οι περισσότεροι.

Πηγή: Δημοκρατία.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας