Βαλκανικός Στρατιωτικός πυρετός-ΗΠΑ μετατρέπουν σε στρατιωτικό κόμβο Ρουμανία-Βουλγαρία: “Βελτιώνουμε αμυντικές ικανότητες”

550

Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση συνασπισμού ακολουθεί μια ολοένα και πιο φιλοδυτική και φιλο-ουκρανική εξωτερική πολιτική, παρά την έντονη αντίδραση του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, καθώς και των σοσιαλιστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης

Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και άλλοι αυξανόμενοι κίνδυνοι για την ασφάλεια ανάγκασαν τη χώρα να βελτιώσει τις αμυντικές της ικανότητες.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, μαζί με άλλους αυξανόμενους κινδύνους και απειλές για την ασφάλεια, ανάγκασαν τη Βουλγαρία να οικοδομήσει γρήγορα μια ισχυρή άμυνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δήλωσε ο Τοντόρ Ταγκάρεφ κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στη Στρατιωτική Ακαδημία Ρακόφσκι στην πρωτεύουσα Σόφια, όπως μετέδωσε τη Δευτέρα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.

“Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεπεραστεί η τεχνολογική καθυστέρηση, να επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα με τους συμμάχους, να ξεφύγουμε από την εναπομείνασα σοβιετική κληρονομιά και τελικά να σπάσουμε την εξάρτηση από τη Ρωσία όσον αφορά τον εξοπλισμό μάχης”, σχολίασε.

Ωστόσο, ο Ταγκάρεφ υπογράμμισε ότι η δημογραφική κρίση στη χώρα υπονομεύει τις προσπάθειες ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων με καλά εκπαιδευμένο προσωπικό. Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία παρέχοντας πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια. “Η κοινή μας μελλοντική ασφάλεια εξαρτάται από την έκβαση αυτού του πολέμου”, δήλωσε ο Ταγκάρεφ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της Βουλγαρίας είναι λίγο πάνω από 6,5 εκατομμύρια.

Αναλαμβάνοντας την εξουσία τον Ιούνιο του 2023, η νέα βουλγαρική κυβέρνηση συνασπισμού, υπό τον Νικολάι Ντενκώφ, ακολουθεί μια ολοένα και πιο φιλοδυτική και φιλο-ουκρανική εξωτερική πολιτική, παρά την έντονη αντίδραση του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, καθώς και των σοσιαλιστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, ένα νέο κέντρο εκπαίδευσης για πιλότους F-16 θα ξεκινήσει στη Ρουμανία, το οποίο θα μπορούσε τελικά να φιλοξενήσει Ουκρανούς αεροπόρους που θα μάθουν να πετούν το αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος, δήλωσαν αξιωματούχοι αυτή την εβδομάδα. Η πρωτοβουλία, η οποία βρίσκεται στα σκαριά εδώ και αρκετούς μήνες, αποτελεί κοινή προσπάθεια της Lockheed Martin και των κυβερνήσεων της Ρουμανίας και της Ολλανδίας. Δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία έναρξης λειτουργίας.

Το κέντρο θα εγκατασταθεί σε ρουμανική βάση στην Μπορτσέα, περίπου 50 μίλια δυτικά της αεροπορικής βάσης της Μαύρης Θάλασσας Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου, η οποία λειτουργεί ως κόμβος για τις αμερικανικές δυνάμεις στη Ρουμανία. “Θα εκπαιδεύσουμε πιλότους από την Ουκρανία, εφόσον εκφράσουν την επιθυμία τους”, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας Άνχελ Τίλβαρ.

Παρόλα αυτά, οποιαδήποτε εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων στη βάση θα πάρει χρόνο, δήλωσε ο Τίλβαρ στο πρακτορείο ειδήσεων Defense Romania. Εν τω μεταξύ, η εκπαίδευση των Ρουμάνων πιλότων θα είναι η πρώτη προτεραιότητα, είπε.

Ο OJ Sanchez, αντιπρόεδρος της Lockheed, δήλωσε ότι το κέντρο θα επικεντρωθεί αρχικά στη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των Ρουμάνων που πετούν τα F-16, αλλά τελικά θα ενσωματωθούν και άλλα έθνη. “Μόλις οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες, είμαστε βέβαιοι ότι το κέντρο εκπαίδευσης θα ωφελήσει τελικά τη Ρουμανία και άλλους περιφερειακούς χειριστές F-16, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως της Ουκρανίας”, ανέφερε ο Sanchez σε δήλωσή του την Πέμπτη.

Το F-16 χρησιμοποιείται από πολλές χώρες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Το αεροσκάφος είναι επίσης στην κορυφή της λίστας επιθυμιών της Ουκρανίας για οπλισμό στον αγώνα της κατά της εισβολής της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η Ολλανδία και η Δανία ηγούνται των προσπαθειών του ΝΑΤΟ να θέσουν τις βάσεις για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα F-16 και την παράδοση των αεροσκαφών στο Κίεβο. Για μήνες, οι ΗΠΑ αμφιταλαντεύονταν για το αν θα υποστηρίξουν την προσπάθεια της Ουκρανίας για το πολεμικό αεροσκάφος. Αλλά νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δίνουν το πράσινο φως στους συμμάχους για την παράδοσή του.

Η Ολλανδία και η Δανία έχουν υποσχεθεί περίπου 60 F-16 στο Κίεβο, αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν προσφέρει κανένα δικό τους. Παρόλα αυτά, η Ουκρανία δεν αναμένεται να παραλάβει κανένα από τα αεροσκάφη πριν από το επόμενο έτος, ενώ οι πιλότοι θα χρειαστούν αρκετούς μήνες εκπαίδευσης προτού λάβουν άδεια πτήσης.

Το Πεντάγωνο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι έτοιμο να συνδράμει τις προσπάθειες προετοιμασίας των Ουκρανών πιλότων, με την εκπαίδευση στις ΗΠΑ να αναμένεται να ξεκινήσει ήδη από αυτόν τον μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας