Επιστήμονες εκθέτουν κυβέρνηση για καταστροφικές πυρκαγιές:«Ούτε ακραίο ούτε αφύσικο το φετινό-καλοκαίρι»

1235

Πριν λίγες ημέρες από την Βουλή ο Κ.Μητσοτάκης θέλησε να πείσει πως για όλα αυτά φταίει η… κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του «πυρονέφους της νύχτας» για το 1,5 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης (στον Έβρο δεν έχει σβήσει η φωτιά για 15η ημέρα) αλλά οι επιστήμονες έχουν διαφορετική άποψη και τον εκθέτουν.

Μάλιστα ο Σ.Πέτσας έτρεξε να τους “ακυρώσει” μέσω αμφισβήτησης μέσω δηλώσεων του αλλά τα στοιχεία είναι αμείλικτα και όλη η κυβέρνηση φάνηκε απλά να μην μπορεί να αντιδράσει και το αποτέλεσμα είναι η στάχτη να βασιλεύει πλέον στους άλλοτε δασικούς “πνεύμονες” της χώρας.

O πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας διακρίνει μια «πολιτικοποίηση» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που, όπως είπε, δεν του αρέσει καθόλου.

Σχολιάζοντας στο tvxs την προχθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού -στην οποία επιχείρησε επίσης να αμφισβητήσει τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και να ενοχοποιήσει τις καιρικές συνθήκες- ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος δήλωσε ότι «οι φωτιές αυτές δεν παρουσιάζουν κάτι το οποίο “ξεφεύγει” από το κανονικό σε σχέση με άλλα παραδείγματα, δεν έχουν κάτι που να είναι αλλόκοτο ή κάτι παράξενο, από άποψη συνθηκών».

Σύμφωνα με τον Κ. Λαγουβάρδο, «οι καμένες εκτάσεις σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών που ανακοινώνει η ευρωπαϊκή υπηρεσία για τις δασικές πυρκαγιές στις άλλες χώρες ήταν πολύ μικρότερος σε σχέση με το μέσο όρο στην Ελλάδα, που είναι τεράστιος.

Όταν είχε βγάλει την ανακοίνωση η σχετική υπηρεσία, το ποσοστό ήταν στο 195%. Ακόμα και χωρίς τη φωτιά στον Έβρο θα είχαμε διπλάσιες καμένες εκτάσεις».

Την επιστημονική άποψη, κόντρα στους πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς, ότι «κανένα πυρονέφος δεν δημιουργήθηκε στον Έβρο» διατύπωσε ο Θοδωρής Γιάνναρος. Το πυρονέφος δημιουργείται από την ίδια τη φωτιά, που παράγει τεράστια θερμότητα. Θερμαίνει τον αέρα και τον εξαναγκάζει να αρχίζει να κινείται πολύ γρήγορα προς τα πάνω. Και όταν η ατμόσφαιρα έχει αστάθεια, δηλαδή ευνοεί αυτές τις κατακόρυφες κινήσεις, ο ανερχόμενος αέρας δημιουργεί αυτά τα σύννεφα. Αυτό είναι ακραία συμπεριφορά» εξήγησε.

Στάχτη 1,4 εκ. στρέμματα

Το εργαστήριο τηλεπισκόπησης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με ανάρτησή του, αποτυπώνει μέχρι στιγμής το μέγεθος της καταστροφής των πυρκαγιών,  καθώς σχεδόν 1.400.000 στρέμματα καμένης γης είναι ο θλιβερός απολογισμός του φετινού καλοκαιριού, ενώ μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα καταστράφηκε το 2.5% της βλάστησης της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας