“Πόρτα” Άσαντ σε Ερντογάν! Οργή Δαμασκού γιατί η Τουρκία δεν αποχωρεί από Συρία

718

Η 2η Τουρκική Στρατιά και οι ενισχύσεις της θα εξακολουθήσουν να είναι αγκιστρωμένες στα Συριακά εδάφη και στην μεθόριο με την Συρία, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν από την Ελληνική πολιτικοστρατιωτική ηγεσία.

Πριν την διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών, Ρωσία-Ιράν και Τουρκία, είχαν συμφωνήσει να δημιουργήσουν έναν οδικό χάρτη για την μεταπολεμική Συρία και το μέλλον της, αγνοώντας επιδεικτικά ΗΠΑ-ΕΕ.

Μέρος αυτού του οδικού χάρτη ήταν η επαναπροσέγγιση  των δύο (2) εχθρών, Ερντογάν -Άσσαντ, με τον δεύτερο να θέτει ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση των σχέσεων Συρίας και Τουρκίας, την αποχώρηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) από το Συριακό έδαφος, κάτι που φυσικά  δεν αναμένουμε ότι θα γίνει, αφού  είναι γνωστό όπου εισβάλλει και κατακτά εδάφη ο Τούρκος, δεν φεύγει ποτέ, εκτός αν εκδιωχθεί δια των όπλων.

Προϋπόθεση βελτίωσης των σχέσεων η απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Συρία

Συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο, “ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βάσει των όρων που θέτει ο τελευταίος, σύμφωνα με τους οποίους  οι Τούρκοι στρατιώτες δεν θα εγκαταλείψουν τα συριακά εδάφη”, επισημαίνοντας:

“Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να γίνει «υπό τους όρους του τελευταίου», σε απόσπασμα συνέντευξης που θα μεταδοθεί στο Sky News Arabia.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στις 17 Ιουλίου ότι ήταν ανοιχτός σε συνάντηση με τον αλ Άσαντ, αλλά ότι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος ως προϋπόθεση για συνομιλίες ήταν «απαράδεκτη».

Ο Ερντογάν είπε αρχικά νωρίτερα αυτό το έτος ότι μπορεί να συναντήσει τον Σύρο Πρόεδρο ως μέρος μιας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά ο αλ Άσαντ είπε τον Μάρτιο ότι δεν είχε νόημα να συναντηθεί με τον Ερντογάν μέχρι να τελειώσει η «παράνομη κατοχή» της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν προτάσσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

«Εκεί παλεύουμε ενάντια στην τρομοκρατία. Πώς μπορούμε να αποσυρθούμε όταν η χώρα μας βρίσκεται υπό συνεχή απειλή από τρομοκράτες κατά μήκος των συνόρων μας; Αναμένουμε μια δίκαιη προσέγγιση», δήλωσε αργότερα ο Ερντογάν.

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συναντήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους για τις συνομιλίες υψηλότερου επιπέδου μεταξύ των δύο γειτόνων, των οποίων οι κυβερνήσεις ήταν σε αντιπαράθεση από το 2011, όταν οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης έφτασαν στη Συρία και βύθισαν τη χώρα σε πόλεμο.

Η Τουρκία υπήρξε ο μεγαλύτερος στρατιωτικός και πολιτικός σύμμαχος της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία ελέγχει το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία. Η Άγκυρα έχει δημιουργήσει δεκάδες βάσεις και έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατεύματα στη βόρεια Συρία, εμποδίζοντας τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία συριακό στρατό να ανακαταλάβει την περιοχή.

Η συριακή κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα παράταση τριών μηνών για τις παραδόσεις βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση μέσω δύο τουρκικών συνόρων. Αυτή η κίνηση έρχεται καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη εποπτεία της κρίσιμης βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.”

Η Χεζμπολάχ επωφελείται από την εμπλοκή του Ιράν στη Συριακή βιομηχανία όπλων

Μια νέα ισραηλινή μελέτη διαπιστώνει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν χρησιμοποιεί τη συμμετοχή της στη στρατιωτική βιομηχανία της Συρίας για να αυξήσει την επιρροή της και να δημιουργήσει μια πολυμέτωπη απειλή για το Ισραήλ.

Το Ιράν εμπλέκεται στη συριακή αμυντική βιομηχανία σε μια προσπάθεια να οπλίσει πιο αποτελεσματικά τους πληρεξούσιους της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αποκάλυψε το Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Alma σε μια μελέτη.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να κινείται για να αποκτήσει συριακά χημικά όπλα.

«Αποδείξαμε στην έκθεση μια ιρανική εμπλοκή ειδικά σε κέντρο της συριακής κυβερνητικής υπηρεσίας που επικεντρωνόταν στην ανάπτυξη όπλων», είπε στη Media Line ο Sarit Zehavi, πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης Alma και πρώην αξιωματικός στη Διεύθυνση Πληροφοριών του IDF.

Η νέα μελέτη που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε τη σύνδεση του Ιράν με το Κέντρο Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών της Συρίας, γνωστό με τη γαλλική συντομογραφία του, CERS.

Ο ρόλος του CERS

Το CERS ιδρύθηκε το 1971 για να προωθήσει την επιστημονική ανάπτυξη στη Συρία και τώρα λειτουργεί ως πτέρυγα έρευνας και ανάπτυξης του συριακού στρατού.

Ο οργανισμός είναι απλωμένος σε πολλά ινστιτούτα, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου 4000 στη βορειοδυτική Συρία, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κατασκευή πυραύλων και βομβών, καθώς και ένα ξεχωριστό ινστιτούτο αφιερωμένο στην ανάπτυξη και κατασκευή χημικών όπλων.

Ο Ζεχάβι είπε ότι η έρευνα δεν έδειξε καμία ιρανική συμμετοχή στην παραγωγή χημικών όπλων.

Ο κύριος στόχος του Ιράν, σύμφωνα με τη μελέτη, «είναι να αναπτύξει και να κατασκευάσει πυραύλους και ρουκέτες ακριβείας, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στο συριακό έδαφος, χρησιμοποιώντας την υποδομή του Ινστιτούτου CERS 4000», είπε.

Ορισμένες εγκαταστάσεις του CERS έχουν καταστραφεί σε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά συριακές αναφορές κατηγορούν το Ισραήλ. Ο Ζεχάβι περιέγραψε τις αεροπορικές επιδρομές ως πιθανόν μέρος της εκστρατείας του Ισραήλ «μεταξύ των πολέμων» για κρυφή καταστροφή των αναδυόμενων απειλών στις εχθρικές χώρες.

Οι επιδιώξεις του Ιράν

Ο Ζεχάβι εξήγησε ότι η πολιτική του Ιράν να διανέμει όπλα στους πληρεξούσιους του στην περιοχή εξυπηρετεί δύο βασικούς σκοπούς. «Το ένα είναι να δημιουργηθούν πλατφόρμες επιρροής σε αυτές τις χώρες  όπως είναι ηΣυρία, ο Λίβανος, το Ιράκ κ.λπ.και το δεύτερο είναι να δημιουργηθεί μια πολυμέτωπη κατάσταση ενάντια στο Ισραήλ».

Το Ιράν αντιμετωπίζει την υλικοτεχνική πρόκληση του λαθρεμπορίου όπλων σε διάφορες χώρες για να επιτύχει αυτούς τους στόχους. Μερικές φορές τα όπλα μεταφέρονται λαθραία αεροπορικώς μέσω πολιτικών πτήσεων προς το Χαλέπι, τη Δαμασκό και τη Βηρυτό. Κυρίως μεταφέρονται λαθραία με φορτηγά που οδηγούν περισσότερα από 1.000 μίλια από το Ιράν στη Συρία, είπε ο Ζεχάβι.

«Η μεταφορά της παραγωγής και της ανάπτυξης όπλων στη Συρία σημαίνει συντόμευση αυτού του διαδρόμου, πράγμα που σημαίνει ότι το Ιράν δεν θα χρειαστεί να φέρει τα πάντα από το Ιράν, αλλά η παραγωγή θα είναι στη Συρία για να διανεμηθεί στους πληρεξούσιους του στη Συρία και τον Λίβανο». εξήγησε.

Η Silvia Boltuc, διευθύνουσα σύμβουλος της Special Eurasia, μιας υπηρεσίας γεωπολιτικών πληροφοριών και αξιολόγησης κινδύνου, είπε στη Media Line ότι η κατασκευή όπλων στη Συρία επιτρέπει επίσης στο Ιράν να προστατεύει την πρόσβαση της Χεζμπολάχ στα όπλα.

«Σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράν, αυτές οι υποδομές θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανεξάρτητα» και η αλυσίδα εφοδιασμού όπλων στη Χεζμπολάχ θα παραμείνει ανεπηρέαστη, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι η ιρανική υποδομή έχει καταστραφεί τα τελευταία χρόνια παρά τις καλύτερες προσπάθειες της χώρας για μυστικότητα, κάτι που μπορεί να παρακινήσει το Ιράν να εξαπλώσει τις δραστηριότητές του σε πολλές χώρες.

Η πολιτική μπορεί επίσης να είναι μια απάντηση στην αυξανόμενη ισραηλινή επιρροή στην περιοχή. «Καθώς το Ισραήλ αύξησε την παρουσία του σε γειτονικές χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν για να έχει άμεση πρόσβαση στο Ιράν, η Τεχεράνη έχει αυξήσει την επιρροή της στη Συρία και τον Λίβανο», είπε η Boltuc.

Το Ισραήλ άνοιξε μια πρεσβεία στο Αζερμπαϊτζάν τον Μάρτιο του 2023 και μια πρεσβεία στο Τουρκμενιστάν, μόλις 15 μίλια από τα σύνορα με το Ιράν, τον Απρίλιο του 2023.

Παράγονται χημικά όπλα στη Συρία;

Ο Ζεχάβι είπε ότι τα χημικά όπλα που παράγονται από τη Συρία μπορεί να καταλήξουν στα χέρια της Χεζμπολάχ.

Αμφισβητεί τις αναφορές του ΟΗΕ που υποστηρίζουν ότι η συριακή κυβέρνηση δεν έχει χημικά όπλα από το 2013, σημειώνοντας ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε «χημικά όπλα εναντίον των πολιτών της το 2018».

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ανάμειξης του Ιράν στη βιομηχανία χημικών όπλων της Συρίας, αλλά ο Ζεχάβι είπε ότι οι στενοί δεσμοί μεταξύ Συρίας και Χεζμπολάχ υποδηλώνουν ότι η ομάδα μπορεί να καταλήξει με συριακά χημικά όπλα. «Η Χεζμπολάχ είχε βασικό ρόλο στη διάσωση της συριακής κυβέρνησης από τον εμφύλιο πόλεμο, μαζί με τους Ρώσους και τους Ιρανούς, και έτσι η συνεργασία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο», είπε.

Ο Ζεχάβι είπε ότι η Χεζμπολάχ πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε χημικά όπλα εναντίον του Ισραήλ μόνο σε μια ακραία κατάσταση και στο πεδίο της μάχης.

Η χρήση συμβατικών όπλων από την Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, δεν αμφισβητείται πλέον.

«Αυτό είναι ένας κίνδυνος για το κράτος του Ισραήλ. Αυτά είναι ακριβή όπλα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Iron Dome χρειάζεται να χάσει μόνο έναν πύραυλο για να προκληθεί μεγάλη ζημιά», είπε ο Zehavi.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τις Συριακές περιοχές που έχει καταλάβει, ήτοι τις επαρχίες  Αφρίν , μέρος της Ινλίμπ και τα εδάφη βορείως του αυτοκινητόδρομου Μ4, κάτι που δεν γίνεται δεκτό από τον Άσσαντ ο οποίος γιαυτόν το λόγο αρνείται να συναντηθεί με τον Ερντογάν.

Συνεπώς η 2η Τουρκική Στρατιά και οι ενισχύσεις της θα εξακολουθήσουν να είναι αγκιστρωμένες στην περιοχή, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν από την Ελληνική πολιτικοστρατιωτική ηγεσία.

Τέλος η Χεζμοπλάχ ενισχύει σημαντικά το οπλοστάσιό της, από το Ιράν το οποίο κατασκευάζει όπλα για λογαριασμό της Συρίας και της οργάνωσης στο έδαφός της πολύπαθης χώρας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για το Ισραήλ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας