Νίγηρας απαντά στη Γαλλία-Σε 30 ημέρες ο στρατός σας εκτός χώρας μας

1470

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Νίγηρα καθώς το τελεσίγραφο της ECOWAS (Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση) λήγει σήμερα. H εμφάνιση της Wagner οδήγησε τον αρχηγό της de facto κυβέρνησης της χώρας να απαντά στην Γαλλία η οποία δήλωσε πως δεν θα αποχωρήσει, βγάζοντας διάταγμα: «Έχετε 30 ημέρες για να φύγετε από την χώρα».

Ήδη φαίνεται να υπάρχουν ισχυρές ρωγμές στο μπλοκ των αφρικανικών κρατών (αρκετοί τους βλέπουν σαν βιτρίνα των Γαλλίας και ΗΠΑ) καθώς η Νιγηριανή Γερουσία δεν εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της χώρας για στρατιωτική επέμβαση (παρά τις δηλώσεις του) ενώ ο επικεφαλής της χούντας Τιανί εξασφάλισε την υποστήριξη των στρατιωτικών καθεστώτων του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο ενώ παράλληλα το Τσαντ δήλωσε ότι δεν θα επέμβει κατά του Νίγηρα ενώ η Αλγερία δηλώνει κατηγορηματικά όχι κατά μίας επέμβασης.

Πλάνα από την προσγείωση του πρώτου il-76 που μεταφέρει τους άνδρες της ομάδας Wagner.

Οι δηλώσεις του ΥΠΑΜ του Τσαντ που διέψευσε τους Γάλλους για μια ευρεία συμμαχία:

Η ψηφοφορία στην Νιγηριανή Γερουσία που ακύρωσε τις δηλώσεις του προέδρου για στρατιωτική επέμβαση.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει ξένη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα αποτελεί «άμεση απειλή για την Αλγερία. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε αργά το βράδυ χθες Σάββατο ο Αλγερινός πρόεδρος Αμπντελματζίντ Ταμπούν στο τηλεοπτικό δίκτυο Ενάχαρ.

Ο Ταμπούν επέμεινε πως «δεν θα υπάρξει καμιά λύση χωρίς εμάς» [σ.σ. την Αλγερία], καθώς «είμαστε οι βασικοί ενδιαφερόμενοι», θέτοντας έτσι όρια στης ECOWAS.

«Η Αλγερία έχει σύνορα χιλίων χιλιομέτρων» με τον Νίγηρα, θύμισε.

«Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα χώρες όπου υπήρξαν στρατιωτικές επεμβάσεις;», ρώτησε ρητορικά ο πρόεδρος της Αλγερίας, προσθέτοντας «δείτε τι γίνεται στη Λιβύη, στη Συρία».

Η ενδεχόμενη ξένη στρατιωτική επέμβαση «θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη σε όλη την περιοχή του Σαχέλ», προειδοποίησε.

Την 30ή Ιουλίου, τέσσερις ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) έδωσε στους πραξικοπηματίες επτά ημέρες –ως απόψε– για να τον επαναφέρουν στα καθήκοντά του, διαμηνύοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «βία».

Οι επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων κρατών της δυτικής Αφρικής διεμήνυσαν πως είναι έτοιμες να στείλουν δυνάμεις (Σενεγάλη, Ακτή Ελεφαντοστού κ.ά.), σύμφωνα με πηγές ενήμερες για όσα συζήτησαν στην Αμπούτζα, που πάντως δεν διευκρίνισαν τα μεγέθη των δυνάμεων που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Αλγερίας τόνισε πως «δυο χώρες», αναφερόμενος στο Μάλι και στην Μπουρκίνα Φάσο, «είναι έτοιμες να μπουν στη μάχη» στο πλευρό των πραξικοπηματιών του Νίγηρα.

Τα στρατιωτικά καθεστώτα αυτών των δυο χωρών έκαναν σαφές πως θα θεωρήσουν «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα.

Ο Ταμπούν υπογράμμισε ότι το Αλγέρι τάσσεται υπέρ της «θεσμικής νομιμότητας. Πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε αυτή τη νομιμότητα» και πρόσθεσε πως «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε» τη Νιαμέ.

Πάντως η Αλγερία «δεν θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον γειτόνων της», συμπλήρωσε ο πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν επικρίσεις για την κυβέρνηση Τ.Μπάιντεν: “οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξόδεψαν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και τον εξοπλισμό των στρατιωτικών δυνάμεων του Νίγηρα, αλλά ταυτόχρονα δεν μπόρεσαν ούτε να αποτρέψουν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ούτε να σώσουν τον πρόεδρο αυτής της χώρας”, ο οποίος είχε αποκλειστεί στο παλάτι του, γράφει η «Wall Street Journal».

Τώρα οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε αυτή τη χώρα, που θεωρούνταν ένα από τα αμερικανικά προπύργια στην Αφρική, μπορεί ήδη να βρίσκονται στα χέρια της Ρωσίας, τονίζει το άκρως επικριτικό για την Αμερικανική διοίκηση κείμενο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταδικάσει δημόσια το πραξικόπημα, έχουν αποφύγει όμως να ξεκαθαρίσουν για την κατάσταση των στρατιωτικών βάσεων. Αντίθετα, έδωσαν εντολή σε διπλωμάτες και τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν τη χώρα ενώ τερμάτισαν το πρόγραμμα βοήθειας, κρατώντας όμως εκεί διπλωματική παρουσία.

Η απάντηση του αρχηγού της κυβέρνησης του Νίγηρα ήταν απλή: “Ας τα κρατήσουν για να λύσουν το δικό τους πρόβλημα αστέγων”.

1 σχόλιο

  1. H άρνηση τής Γερουσίας τής Νιγηρίας, (ιδίως δε τών Γερουσιαστών τής Βορείου Νιγηρίας), να εγκρίνει τήν εισβολή τού Νιγηριανού Στρατού στον Νίγηρα, πέραν τών όποιων άλλων βασίμων δικαιολογιών, οφείλεται στο ότι οι κάτοικοι τού Νοτίου Νίγηρα και τής Βορείου Νιγηρίας ανήκουν στην ίδια πανάρχαιη φυλή τών Χάουζα, οι περιοχές δε αυτές απάρτιζαν τήν τότε ενωμένη πατρίδα των (“Kasar Hausa”). Ας όψεται η γνωστή τακτική τών Αποκιοκρατών, που, χαράζοντας τα σύνορα τών νέων κρατών, διασπούσαν τις μεγάλες εθνότητες, αποδυναμώνοντάς τες.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Hausa_people
    The homeland of Hausa people is Hausaland (“Kasar Hausa”), situated in Northern Nigeria and Southern Niger. However, Hausa people are found throughout Africa and Western Asia.

    Δωρεάν έλαβον, δωρεάν δίδω…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας