Η ανασκόπηση των μαχών στο Ουκρανικό μέτωπο 4/7/2023 και για τον Ιούλιο

864
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ρώσος Υπουργός, στον 1 μήνα που κλείνει σήμερα από το ξεκίνημα της «ουκρανικής αντεπίθεσης» (04/06),
* Περισσότεροι από 20.000 χιλιάδες Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους,
* πάνω από 2.500 στρατιωτικά οχήματα και οπλικά συστήματα καταστράφηκαν,
* Περίπου το 20% του δυτικού οπλισμού που παραδόθηκε στην Ουκρανία, έγινε παλιοσίδερα.
– Ειδικότερα για την κατεύθυνση νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ και στην Περιφέρεια Ζαπορόζιε, αλλά και στην κατεύθυνση βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ, οι VSU απώλεσαν 15 πολεμικά αεροσκάφη, 3 στρατιωτικά ελικόπτερα, 920 τεθωρακισμένα οχήματα όλων των ειδών, μεταξύ αυτών και 16 τανκ Leopard. Τα τελευταία είναι ουσιαστικά το 100% των τανκ αυτού του τύπου που παραδόθηκαν στο καθεστώς Ζελένσκι από την Πολωνία και την Πορτογαλία.
– Επίσης κατά τον τελευταίο μήνα αναχαιτίστηκαν από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα 158 βλήματα πυραύλων HIMARS και 25 βλήματα πυραύλων cruise τύπου Storm Shadow, ενώ καταρρίφθηκαν και 386 ουκρανικά drones.
– Όπως σημείωσε ο Σοϊγκού, οι VSU δεν πέτυχαν κανέναν από τους στόχους που είχαν θέσει πριν από την έναρξη της λεγόμενης «αντεπίθεσής» τους, ωστόσο οι Δυτικοί τους πάτρωνες σπρώχνουν το καθεστώς του Κιέβου στο να συνεχίζει τις επιθετικές ενέργειες.
– Ταυτόχρονα το Κίεβο προσπαθεί να «ισοφαρίσει» την ανικανότητα των Ενόπλων του Δυνάμεων να φέρει αποτελέσματα στα μέτωπα της ΕΣΕ με το να χτυπά μη στρατιωτικές υποδομές και αμάχους πολίτες. Χάρη στις επαγγελματικές ενέργειες των Ρώσων στρατιωτικών, οι απώλειες ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό έχουν ελαχιστοποιηθεί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του Σοϊγκού.
– Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα και πρωτίστως στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο διάστημα 23-25/06 («ανταρσία Πριγκόζιν»). Ο Σεργκέι Σοϊγκού αποκάλεσε τα παραπάνω γεγονότα ως «απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας», ωστόσο τόνισε ότι «τα σχέδια αυτά κατέρρευσαν πρώτα απ’ όλα, επειδή το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (της Ρωσίας) επέδειξε πίστη στον όρκο και το στρατιωτικό του καθήκον». Και πρόσθεσε: «Η προβοκάτσια δεν επέδρασε στις ενέργειες των ομάδων των ρωσικών στρατευμάτων (στο μέτωπο). Οι (Ρώσοι) στρατιωτικοί με θάρρος και αυταπάρνηση συνέχισαν να υλοποιούν τις αποστολές που τους είχαν ανατεθεί». Στο τέλος της αναφοράς του στο συγκεκριμένο θέμα, ο Σεργκέι Σοϊγκού δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλο το προσωπικό των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων «για την ευσυνείδητη υπηρεσία τους».
– Ένα άλλο ζήτημα που θίχτηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη στελεχών ήταν η υπογραφή συμβολαίου συνεργασίας του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας με το Αεροπορικό Επιστημονικό – Τεχνικό Σύμπλεγμα «Γκεόργκι Μπέριεφ», που εδρεύει στο Ταγκανρόγκ της Περιφέρειας Ροστόφ, το οποίο αφορά στις εργασίες εκσυγχρονισμού των αναγνωριστικών αεροσκαφών Α-50 (των αποκαλούμενων και «ιπτάμενων ραντάρ»). Τέλος ο Σεργκέι Σοϊγκού ακροάστηκε τις εισηγήσεις των στελεχών του Υπουργείου του αναφορικά με την αύξηση του δυναμικού των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τη δημιουργία μερικών νέων Στρατιωτικών Διοικήσεων, μεταξύ αυτών και των Περιφερειών της Μόσχας και του Λενινγκράντ.
– Πριν περάσω στην παρουσίαση της κατάστασης στα επιμέρους μέτωπα της ΕΣΕ, να αναφέρω και μια ακόμη είδηση: Αποκαταστάθηκε πλήρως η λειτουργικότητα της γέφυρας Τσονγκάρ, στα σύνορα της Περιφέρειας Χερσώνας και της Δημοκρατίας της Κριμαίας, οποία είχε προ ημερών πληγεί από βλήμα γαλλικού πυραύλου SCALP (ανάλογου των βρετανικών Storm Shadow) των VSU.
– Η παρουσίαση της κατάστασης που διαμορφώθηκε στα επιμέρους μέτωπα της ρωσικής ΕΣΕ ακολουθεί όπως πάντα την ίδια γεωγραφική σειρά, από Βορρά προς Νότο.
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Δεν υπήρξε ιδιαίτερη κινητικότητα στο συγκεκριμένο μέτωπο, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τα στοχευμένα πλήγματα σε θέσεις μονάδων των VSU και στρατιωτικές υποδομές. Επλήγησαν μονάδες των VSU κοντά στα χωριά Αρτιόμοφκα (ΛΔ Λουγκάνσκ), Νοβομλίνσκ, Κοτλιαρόφκα, Κράσνογε Πέρβογε και Σινκόφκα (Περιφέρεια Χαρκόβου). Στην περιοχή κοντά στην Πεστσάνκα (Περιφέρεια Χαρκόβου) καταστράφηκε αποθήκη πυρομαχικών της 103ης Ταξιαρχίας της λεγόμενης ουκρανικής «Εδαφικής Άμυνας», ενώ κοντά στη Σινκόφκα εξουδετερώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις ομάδα Ουκρανών ανιχνευτών-δολιοφθορέων. Οι συνολικές ημερήσιες απώλειες των VSU σε αυτήν την κατεύθυνση ανήλθαν σε περίπου 20 νεκρούς Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 2 αυτοκίνητα pickup και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν κατά τη χτεσινή μέρα 4 απόπειρες επιθέσεων των VSU, ενώ εξουδετέρωσαν και 2 ουκρανικές ομάδες ανιχνευτών-δολιοφθορέων. Αφού πρώτα προωθήθηκαν αρκετά, ειδικά στην περιοχή δυτικά της Κρεμενάγια και στην περιοχή γύρω από το δάσος της Σερεμπριάνκα, οι μονάδες της Στρατιωτικής Διοίκησης Κεντρικής Ρωσίας ουσιαστικά «προκαλούν» τις μονάδες των αντιπάλων τους (αποτελούμενες επί το πλείστον από επίστρατους) να τους επιτεθούν και στη συνέχεια, αφού με συντονισμένο καταιγισμό πυρών από αέρος και εδάφους τους προξενούν σημαντικές απώλειες, στη συνέχεια αντεπιτίθενται και προωθούνται σε νέες, ευνοϊκότερες θέσεις, καταστρέφοντας παράλληλα και τις οχυρωμένες θέσεις των αντιπάλων τους. Οι συνολικές ημερήσιες απώλειες των VSU στην κατεύθυνση αυτή ανήλθαν σε περισσότερους από 90 νεκρούς Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατεστραμμένα 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 2 αυτοκίνητα pickup, 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Στον περίγυρο του Αρτιόμοφσκ, οι δυνάμεις της ρωσικής Στρατιωτικής Διοίκησης Νότου όχι μόνο απέκρουσαν τις επιθέσεις των VSU στην περιοχή της Μπερχόφκα, αλλά πέρασαν και στην αντεπίθεση. Οι επιθέσεις των VSU στην Οζαριάνοφκα, την Κουρντιούμοφκα και την Κλεστσέγεφκα επίσης αποκρούστηκαν επιτυχώς από τις ρωσικές δυνάμεις. Επίσης, κοντά στο χωριό Ντιλέγεφκα επλήγη το κέντρο διοίκησης της 28ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των VSU.
* Στην περιοχή γύρω απο την Αβντέγεφκα, οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στο ΝΔ τμήμα έξω από την πόλη. Οι VSU επιχείρησαν ανεπιτυχώς να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές στην περιοχή του Βοντιάνογε και υπέστησαν μεγάλες απώλειες (Στγ: αναφέρθηκα στο γεγονός στο προηγούμενο σημείωμα). Στη Μάργινκα δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές.
* Οι συνολικές ημερήσιες απώλειες των VSU στη συγκεκριμένη κατεύθυνση ανήλθαν σε περίπου 260 νεκρούς Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατεστραμμένα 1 τανκ, 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 5 αυτοκίνητα pickup, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο М109 Paladin (παραγωγής ΗΠΑ) και 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (Ουγκλεντάρ και γύρω, Περιφέρεια Ζαπορόζιε): Στο βασικό «θέατρο» επιχειρήσεων της λεγόμενης «ουκρανικής αντεπίθεσης», η χτεσινή μέρα είχε κέρδη για τη ρωσική πλευρά και απώλειες (όλων των ειδών) για την ουκρανική. Στην κατεύθυνση της Προεξοχής της Βρεμιόφκα οι VSU ασχολήθηκαν κυρίως όχι με τη διεξαγωγή μαχών, αλλά με την εκκένωση των νεκρών και των τραυματιών τους από τις μάχες των προηγούμενων ημερών, στις περιοχές του Σταρομαγιόρσκ και της Βελίκαγια Νοβοσιόλκα. Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν οχυρωμένες θέσεις των VSU στην ίδια περιοχή, καταστρέφοντας κάποιες από αυτές και προξενώντας και πάλι σημαντικές απώλειες στους αντιπάλους τους. Στην κατεύθυνση του Ορέχοφ και του Γκουλιάιπόλιε οι ρωσικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν στην περιοχή βόρεια του Ραμπότινο και ανακατέλαβαν τα εδάφη από τα οποία είχαν υποχωρήσει 1 μέρα νωρίτερα. Στην κατεύθυνση του Ζαπορόζιε, μονάδες των VSU επιχείρησαν και πάλι να εισέλθουν στο χωριό Πιατιχάτκι, ωστόσο τα μαζικά πυρά των ρωσικών δυνάμεων τις υποχρέωσαν ουσιαστικά σε άτακτη υποχώρηση. Οι συνολικές ημερήσιες απώλειες των VSU στη συγκεκριμένη κατεύθυνση ήταν περίπου 190 Ουκρανοί στρατιωτικοί νεκροί και τραυματίες και κατεστραμμένα 2 τανκ, 7 τεθωρακισμένα οχήματα, μεταξύ αυτών και ένα BMP Bradley, 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ), 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 2A65 Msta-B, 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20.και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Σύμφωνα με την ενημέρωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, οι συνολικές ημερήσιες απώλειες των VSU ανήλθαν σε περίπου 30 νεκρούς Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατεστραμμένα 7 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 2A65 Msta-B. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Στρατιωτικής Ομάδας «Δνείπερος» των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι ουκρανικές απώλειες ανήλθαν σε περίπου 45 νεκρούς και πάνω από 27 τραυματίες Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατεστραμμένα 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 2A65 Msta-B, 2 όλμοι των 120 mm και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 2S3 Akatsiya. Επίσης στην περιοχή της Ζμιγιόφκα καταστράφηκε από ρωσικά πυρά αποθήκη πυρομαχικών της 126ης Ταξιαρχίας της λεγόμενης ουκρανικής «Εδαφικής Άμυνας».
– Άλλο 1 ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος, 3ο σε 3 μέρες, καταρρίφθηκε από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα. Ήταν ένα μαχητικό Su-27 στην περιοχή της Κάμενκα (Περιφέρεια Χερσώνας). Ακόμη η ρωσική αντιαεροπορία κατέρριψε χτες 14 ουκρανικά drones,.ενώ αναχαίτισε και 3 βλήματα πυραύλων HIMARS.
– Από τις χτεσινές επιθέσεις των VSU σε κατοικημένες περιοχές είχαμε 2 νεκρούς αμάχους, 1 στην πόλη της Κρεμενάγια και 1 μέσα σε λεωφορείο της γραμμής Βολνοβάχα – Ντονιέτσκ, στο οποίο έπεσε ρουκέτα ενώ βρισκόταν εν κινήσει. Υπήρξαν και τραυματίες σε διάφορές περιοχές (Περιφέρειες Μπέλγκοροντ, Κουρσκ, Ζαπορόζιε, Χερσώνας και στις ΛΔ Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ), καθώς και αρκετές μικρότερες ή μεγαλύτερες υλικές ζημίες.
– Ανακεφαλαιώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση, παρουσιάζω, κατά την παράδοση της στήλης, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (03/07/2023): 446 αεροπλάνα, 240 ελικόπτερα, 4.873 drones, 426 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 10.490 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.134 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 5.313 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 11.385 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
– Τέλος και γι’ απόψε… Στο πρώτο σχόλιο κάτω από το αρχικό κείμενο θα βρείτε, ως συνήθως, τον χάρτη της πορείας των στρατιωτικών επιχειρήσεων (κατάσταση έως και το βράδυ 03/07/2023). Πάντα «δια χειρός» Readovka και, πλέον, σε υψηλή ανάλυση. Ανάλογος χάρτης, αλλά «δια χειρός» Rybar’, επίσης σε υψηλή ανάλυση, ακολουθεί στο δεύτερο σχόλιο κάτω από το αρχικό κείμενο.
– ΥΓ: Εκρήξεις από ρωσικά πλήγματα σε στρατιωτικές υποδομές των VSU σημειώθηκαν λίγο μετά τη 1:30 το πρωί στο Ντνιεπροπετρόφσκ. Ό,τι άλλο καταγραφεί μέχρι το μεσημέρι, θα παρουσιαστεί, έστω και συνοπτικά, εκείνη την ώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας