Άνθρακες ο θησαυρός-Ξαφνικά Γερμανοί στρατιωτικοί ανακαλύπτουν πως τα Leopard στην Ουκρανία…αστοχούν

3907

Η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη των αρμάτων μάχης δυτικής κατασκευής στην αντεπίθεση της Ουκρανίας είχε πυροδοτήσει ελπίδες για ένα πλεονέκτημα για το καθεστώς του Κιέβου που θα άλλαζε το παιχνίδι στη σύγκρουση.
Ωστόσο, οι ελπίδες μειώθηκαν δραματικά στις 8 Ιουνίου όταν μια ομάδα μάχης βρέθηκε απροσδόκητα σε ένα επικίνδυνο ναρκοπέδιο νότια της Mala Tomachka στην περιφέρεια Zaporizhia της νότιας Ουκρανίας.
Οι ουκρανικές ταξιαρχίες έχασαν αρκετά από τα πιο πολύτιμα οχήματά τους, συμπεριλαμβανομένου ενός άρματος μάχης Leopard 2A6, πάνω από 12 οχήματα μάχης πεζικού M-2 και 3 οχήματα Leopard 2R.
Αν και τα τανκς και τα τεθωρακισμένα οχήματα που προμήθευσαν οι Δυτικοί έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην προστασία των ουκρανικών πληρωμάτων, αυτά τα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία εγκαταλείφθηκαν, με αποτέλεσμα ορισμένα εξ αυτών να πέσουν στα χέρια των Ρώσων.
Λίγο μετά το περιστατικό, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε ένα βίντεο με το κύριο άρμα μάχης Leopard 2 γερμανικής κατασκευής και τα αμερικανικά οχήματα μάχης πεζικού M2 Bradley.
Η ακριβής έκταση των πληροφοριών που μπορεί να αντλήσει η Ρωσία από τα οχήματα που κατελήφθησαν παραμένει αβέβαιη.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υπογραμμίζουν την πιθανότητα η Ρωσία να τα εκμεταλλευτεί προς όφελός της ή να τα θεωρήσει συμβολικά πολεμικά τρόπαια.
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα είναι ο εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και τα επιχειρησιακά έγγραφα που ενδέχεται να αποφέρουν στοιχεία για τη δυνατότητα δράσης, εκτιμούν οι Eurasian Times.
russia_ukraine_leopard_b.JPG

Προληπτικά μέτρα από τη Δύση

Αυτό όμως που πρέπει να αναφερθεί, είναι πως δεν πρόκειται για άρματα τελευταίας τεχνολογίας ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι Γερμανία και ΗΠΑ έλαβαν προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουν την πτώση σημαντικών πληροφοριών στα χέρια της Μόσχας.
Πιστεύεται ότι γίνονται τροποποιήσεις στα άρματα μάχης που προορίζονται για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης παλαιότερων εξαρτημάτων.
Αυτές οι τροποποιήσεις στοχεύουν στη διαφύλαξη της προηγμένης τεχνολογίας και στη διασφάλιση ότι δεν θα διακυβευτεί.
Σύμφωνα με τον απόστρατο συνταγματάρχη Jürgen Rose του γερμανικού στρατού, υπάρχει πιθανότητα ορισμένα από τα άρματα μάχης που αποστέλλονται στην Ουκρανία να είναι σκόπιμα εξοπλισμένα με παλαιότερα εξαρτήματα.
Ο συνταγματάρχης Rose, είπε ότι το σκεπτικό πίσω από αυτή την προσέγγιση είναι να αποτραπεί η απόκτηση γνώσης της Ρωσίας σχετικά με τον εξοπλισμό αιχμής στα άρματα μάχης.
Σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό, αυτή η κίνηση εκτείνεται πέρα από τα τανκς και μπορεί να ισχύει και για άλλους τύπους όπλων.
Ο στόχος είναι να περιοριστεί η έκθεση της προηγμένης τεχνολογίας σε πιθανούς αντιπάλους και να διατηρηθεί ένα τακτικό πλεονέκτημα χρησιμοποιώντας σκόπιμα παλαιότερα εξαρτήματα, επισημαίνουν οι Eurasian Times.


leopard_b.jpg
Τα Leopard αστοχούν

Η γνώμη του Jürgen Rose ρίχνει φως στις στρατηγικές εκτιμήσεις και τα αντίμετρα που εφαρμόζονται για την προστασία των ευαίσθητων στρατιωτικών δυνατοτήτων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων.
Αρχικά, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να στείλουν νεότερα άρματα μάχης M1A2 Abrams στην Ουκρανία.
Ωστόσο, αργότερα ανακοινώθηκε ένα αναθεωρημένο σχέδιο, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν αντ ‘αυτού τα αρκετά πιο παλιά M1A1 μετά την αναβάθμισή τους.
Ως μέρος της διαδικασίας αναβάθμισης, εικάζεται ότι η τεχνολογία που θεωρείται ευαίσθητη από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να αφαιρεθεί από αυτά τα άρματα.
Έτσι, ο απόστρατος Γερμανός συνταγματάρχης υποδεικνύει ότι και τα γερμανικά τανκς θα μπορούσαν να υποστούν τέτοιες τροποποιήσεις.
Η πρόταση προκύπτει υπό το φως των αναφορών που υποδεικνύουν προβλήματα με τις μονάδες στόχευσης στα άρματα μάχης Leopard που παραδόθηκαν στην Ουκρανία, τα οποία παρουσιάζουν ανακρίβειες και δεν διαθέτουν επακόλουθες δυνατότητες προσαρμογής.
Ο Karan Singh Rathore, ένας Ταξίαρχος του Ινδικού Στρατού πιστεύει ότι οι δυτικές χώρες ενδέχεται να αφαιρούν τα πιο σύγχρονα υποσυστήματα τους για να αποτρέψουν την πτώση τους στα χέρια του εχθρού. .
Ένας άλλος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας ο Κινέζος Guodong Chen δηλώνει κάτι πολύ ενδιαφέρον.
Πιστεύει ότι τα τανκς θα καταστούν απαρχαιωμένα και σταδιακά θα αποσυρθούν από την αρένα του πολέμου μέσα σε λίγα χρόνια, όπως έγινε κάποτε με το ιππικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας