Μονάδες του 429ου ρωσικού Συντάγματος εκδίωξαν της ουκρανικές δυνάμεις που είχαν καταφέρει για μικρό χρονικό διάστημα να καταλάβουν το περιβόητο χωριό Πιατικχάτκι και να το θέσουν εκ νέου υπό ρωσικό έλεγχο.
Οι Ουκρανοί προσπαθούν να εκκενώσουν τους τραυματίες τους αλλά δέχονται σφοδρά πυρά πυροβολικού και αδυνατούν να πλησιάσουν.
Αν κάποιος παρατήρησει προσεκτικά τον χάρτη του πεδίου των μαχών, θα καταλάβει πως από την αρχή οι Ρώσοι είχαν στήσει παγίδα σου Ουκρανούς για να τους παραπλανήσουν ώστε να εισέλθουν μόνοι τους μέσα στον θύλακα θανάτου που έχουν δημιουργήσει με κεντρικό του σημείο το χωριό Πιατικχάτκι.
Ένα χωριό το οποίο δεν έχει ιδιαίτερη στρατηγική αξία καθώς οι κυρίες γραμμές άμυνας των Ρώσων βρίσκονται σε απόσταση 15 χλμ. από αυτό.
Ήθελαν όμως οι Ουκρανοί να εμφανίσουν οπωσδήποτε μία επιτυχία όσο μικρή κι αν ήταν αυτή για λόγους εξύψωσης ηθικού και για να δοθεί και μία είδηση στα δυτικά ΜΜΕ να παιχτεί στα κεντρικά δελτία ειδήσεων.
Δεν είναι καθόλου απίθανο το χωριό αυτό να αλλάξει κι άλλες φορές χέρια μέσα στις επόμενες ημέρες αλλά ουσία παραμένει η ίδια πως οι Ουκρανοί έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες χωρίς να έχουν καταφέρει τίποτε ουσιαστικό σε διάρκεια δύο εβδομάδων.
Στο μέτωπο αντιπερισπασμού που δημιούργησε η Ρωσία σε Λίμαν – Κουπιάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται με σφοδρότητα και με υποστήριξη του ρωσικού πυροβολικού στο κεντρικό σημείο του μετώπου στην πόλη Τόρσκε.
Οι Ουκρανοί πραγματοποιούν σθεναρή αντίσταση αλλά υπάρχουν αναφορές ότι ίσως οι Ρώσοι καταφέρουν να διαρρήξουν το μέτωπο κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες.
Συνεχίζεται από προχθές η μεγάλη επίθεση των Ρώσων σε Λίμαν και Κουπιάνσκ για να αναγκαστούν οι ουκρανοί να μεταφέρουν δυνάμεις από το μέτωπο της Ζαπορίζια κάτι το οποίο επετεύθχει καθώς το Κίεβο αποσύρει δύο ταξιαρχίες και τις μεταφέρει επειγόντως στο μέτωπο Σβάτοβο-Κρεμίνα.
Το ρωσικό Επιτελείο εδώ και μήνες είχε καταρτίσει έναν σχεδιασμό με βάση τον οποίο όταν ξεκινούσε η ουκρανική αντεπίθεση η ρωσικές δυνάμεις θα επέλεγαν ένα άλλο σημείο για να πραγματοποιήσουν την δική τους αντεπίθεση.
Εάν οι Ουκρανοί χτυπούσαν στην Ζαπορίζια τότε οι Ρώσοι θα χτυπούσαν στην Χερσώνα και αυτό γιατί πιστεύουν πως το Κίεβο δεν διέθετε επαρκείς δυνάμεις για δύο μέτωπα και θα συγκέντρωνε όλες τις διαθέσιμες μονάδες του για να επιτεθεί σε ένα συγκεκριμένο μέρος επιτυγχάνοντας τοπική υπέροχη.
Είχε επιλεχθεί για αυτό το σκοπό η Χερσώνα. Όμως οι Ουκρανοί κατά πως φαίνεται ανατίναξαν το φράγμα της Χερσώνας για να δημιουργήσουν ένα τείχος νερού το οποίο θα εμπόδιζε τους Ρώσους να επιτεθούν.
Έπρεπε να επιλέγει ένα άλλο σημείο και τελικά αυτό είναι το μέτωπο Λίμαν – Κουπιάνσκ.
Είναι ένα σημείο στο οποίο οι Ουκρανοί δεν διατηρούν ιδιαίτερα μεγάλες δυνάμεις και ταυτόχρονα οι Ρώσοι επειδή έχουν από πίσω τους την ρωσική ενδοχώρα έχουν ευκολία στον ανεφοδιασμό και στην διοικητική μέριμνα.