Ουκρανοί-Δύση ισχυρίζονται ότι Ρώσοι ανατίναξαν το φράγμα που ελέγχουν!

889

Το έχουμε ξαναζήσει πρόσφατα με την ανατίναξη των αγωγών του Nord Stream. Δύση και Ουκρανοί  «έδειξαν» αμέσως τους Ρώσους. Τεράστιας εμβέλειας δυτικά μέσα ενημέρωσης διέψευσαν τους ισχυρισμούς δημοσιεύοντας τεκμηριωμένα ρεπορτάζ τα στοιχεία των οποίων ενέπλεκαν την Ουκρανία.

Από το πρωί το ίδιο έργο με την ανατίναξη του φράγματος…Ζούμε τον ίδιο παραλογισμό εξαιτίας της Δυτικής και Ουκρανικής παραπληροφόρησης, ίδιο με αυτό που ζήσαμε όταν προσπαθούσαν να πείσουν την παγκόσμια κοινότητα ότι οι Ρώσοι βομβάρδιζαν το Πυρηνικό Εργοστάσιο στην Ζαπορίζια, δηλαδή βομβάρδιζαν τον εαυτό τους. Το ίδιο και τώρα: Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν την περιοχή του φράγματος και προσπαθούν οι Δυτικοί και το Κίεβο να μας πείσουν ότι οι Ρώσοι που ελέγχουν την περιοχή βομβάρδισαν το φράγμα ώστε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή που ελέγχουν!  Το δύσκολο και επικίνδυνο κομμάτι της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι από το φράγμα γεμίζουν οι “πισίνες” που κρυώνουν τους αντιδραστήρες…

Στο βίντεο οι επιπτώσεις από την έκρηξη στο φράγμα:

 

Τι υποστηρίζουν Ουκρανοί και Δύση:

Η καταστροφή του φράγματος στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Καχόβκα στη νότια Ουκρανία δεν αποτελεί άμεση απειλή για την τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.

«Η έκρηξη…δεν επηρέασε άμεσα την κατάσταση στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Δεν υπάρχουν απειλές στη σταθερότητα της τροφοδοσίας σε ηλεκτρικό ρεύμα», ανέφερε σε ανακοίνωση. «Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών».

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος από τις υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε ότι η καταστροφή του φράγματος είναι ουσιαστικά μια νέα φάση της ρωσικής επίθεσης.

Ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει απομακρυνθεί από το να προσπαθεί να δικαιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία με προπαγανδιστικά μυθεύματα, όπως τα χαρακτήρισε, και έχει στραφεί στο να δηλώνει ανοικτά τις πραγματικές της προθέσεις -«να καταστρέψει την Ουκρανία, να σκοτώσει Ουκρανούς, να διαλύσει την οικονομία» και μη στρατιωτικές «ζωτικής σημασίας υποδομές». Η Ρωσία έχει στο παρελθόν αρνηθεί ότι στοχοποιεί αμάχους.

 

Το ρήγμα στο φράγμα οφείλεται σε ουκρανικά πλήγματα, δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος

Διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην υπό ρωσική κατοχή ουκρανική πόλη Νόβα Καχόβκα απέδωσε σήμερα το ρήγμα που προκλήθηκε στο φράγμα της πόλης σε ουκρανικά πλήγματα, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα το TASS, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το φράγμα συνεχίζει να καταρρέει και ότι το νερό ρέει «ανεξέλεγκτα».

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας δήλωσε ότι το Κίεβο έπληξε το φράγμα της Νόβα Καχόβκα για να αποσπάσει την προσοχή από τις αποτυχίες, όπως τις χαρακτήρισε, της αντεπίθεσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, ο Βλαντίμιρ Σάλντο δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων μετά το ρήγμα στο φράγμα.

Σύμφωνα με το TASS, οι υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας ανέφεραν ότι η Ουκρανία έπληξε την περιοχή με πυραύλους Storm Shadow που είχαν δοθεί στο Κίεβο από τη Βρετανία.

Ο Σολτς μιλάει για ευθύνες Πούτιν

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα ευθυγραμμίζεται με την κλιμακούμενη βία της Ρωσίας στην Ουκρανία και την στρατηγική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να επιτίθεται σε μη στρατιωτικούς στόχους.

“Για τον λόγο αυτόν, πρόκειται για κάτι που έχει μια νέα διάσταση, αλλά το οποίο ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο ο Πούτιν διεξάγει αυτόν τον πόλεμο”, δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο WDR.

Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό η Γερμανία να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο καιρό είναι απαραίτητο, πρόσθεσε.

Η Γερμανία, σημείωσε επίσης, παρακολουθεί την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με ανησυχία μετά την καταστροφή του φράγματος που τροφοδοτεί με νερό τον σταθμό.

“Το μόνο που μπορούμε να πούμε για την Ζαπορίζια είναι ότι το παρακολουθούμε συνέχεια”, είπε.

Οι ουκρανικές και οι ρωσικές δυνάμεις επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για το ρήγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα, που οδήγησε στην απελευθέρωση εκατομμυρίων λίτρων νερού, απειλώντας χωριά και κόβοντας την τροφοδοσία σε νερό.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι κατήγγειλε σήμερα την επίθεση στο φράγμα της Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία, ως “αποτρόπαια πράξη” που αναλογεί σε έγκλημα πολέμου.

“Η καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα είναι μια αποτρόπαια πράξη”, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

“Η σκόπιμη επίθεση σε αποκλειστικά μη στρατιωτικές υποδομές συνιστά έγκλημα πολέμου. Το Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να υποστηρίξει την Ουκρανία και τους πληθυσμούς που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή”, σημείωσε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε σήμερα ότι η καταστροφή του φράγματος αυτού στη νότια Ουκρανία συνιστά έγκλημα πολέμου για το οποίο πρέπει να λογοδοτήσει η Ρωσία.

Ο Ναουσέντα δεν παρείχε στοιχεία ότι η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή.

“Σήμερα είμαστε αυτόπτες μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου ρωσικής επίθεσης κατά ουκρανικής μη στρατιωτικής υποδομής”, αναφέρει ο Ναουσέντα σε μήνυμα στο Twitter.

“Η καταστροφή ενός μεγάλου φράγματος είναι έγκλημα πολέμου που απειλεί απευθείας χιλιάδες ανθρώπους. Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει γι’αυτό”, προσθέτει. “Και η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο για να μείνει ασφαλής!”.

 

Κανένας μεγάλος οικισμός δεν απειλείται από πλημμύρα, σύμφωνα με τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής

Κανένας μεγάλος οικισμός δεν απειλείται από πλημμύρα μετά την εν μέρει καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, στην περιφέρεια της Χερσώνας, ανακοίνωσαν σήμερα οι διορισθείσες από τη Μόσχα αρχές της.

“Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει (…) σε επίπεδο που εκτιμάται μεταξύ των 2 και των 4 μέτρων, κάτι το οποίο δεν απειλεί τους μεγάλους οικισμούς”, που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από το φράγμα κατά μήκος του ποταμού, σημείωσε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Αντρέι Αλεξέγενκο, ο διορισθείς από τη Μόσχα επικεφαλής των αρχών της Χερσώνας, περιφέρειας η οποία βρίσκεται εν μέρει υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, στην νότια Ουκρανία.

Συνολικά τα “παρόχθια χωριά” 14 οικισμών, όπου κατοικούν “πάνω από 22.000 άνθρωποι”, απειλούνται από πλημμύρα, διευκρίνισε.

“Αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε τους κατοίκους”, διαβεβαίωσε ο Αλεξέγενκο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν απειλείται η ζωή τους και ότι “η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο”.

Από την πλευρά του, ο διορισθείς από τις ρωσικές δυνάμεις δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεοντίεφ ανακοίνωσε λίγο αργότερα την απομάκρυνση των κατοίκων “περίπου 300 σπιτιών” που βρίσκονται ακριβώς πάνω στις όχθες του Δνείπερου.

“Προχωράμε στην απομάκρυνση”, σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Λεοντίεφ πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, τις οποίες η Μόσχα κατηγορεί ότι έβαλαν στο στόχαστρο το φράγμα της Καχόβκα καταφέροντας “πολλά πλήγματα” στη διάρκεια της νύχτας, συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς.

“Η πόλη συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο πυραυλικών πληγμάτων”, σημείωσε ο Λεοντίεφ.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα, το οποίο βρίσκεται στις ζώνες της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία που ελέγχονται από τη Ρωσία, καταστράφηκε εν μέρει σήμερα, με τη Μόσχα και το Κίεβο να επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την καταστροφή του.

Ο διορισθείς από τους Ρώσους δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα ανακοίνωσε επίσης σε ανάρτησή του στο Telegram ότι η στάθμη των υδάτων στην πόλη που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο φράγμα θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 12 μέτρα.

Οι αρχές έχουν δηλώσει ότι η στάθμη των υδάτων στην πόλη αναμένεται να ανεβαίνει για τις επόμενες 72 ώρες.

 

IAEA: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος στον σταθμό της Ζαπορίζια

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έκρινε σήμερα ότι “δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος” για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά την εν μέρει καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιφέρεια της Χερσώνας.

“Οι ειδικοί του IAEA” που είναι παρόντες στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια “παρακολουθούν στενά την κατάσταση”, πρόσθεσε ο οργανισμός του ΟΗΕ σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος χρησιμοποιεί νερό από τον ποταμό για την ψύξη του καυσίμου στον πυρήνα των αντιδραστήρων.

Ο κίνδυνος πρόκλησης “πυρηνικής καταστροφής” στον σταθμό της Ζαπορίζια “αυξάνεται γρήγορα”, προειδοποίησε την ίδια ώρα σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μετά την εν μέρει καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από τον σταθμό, για την οποία το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται.

“Ο κόσμος βρίσκεται για άλλη μια φορά στα πρόθυρα πυρηνικής καταστροφής, καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια έχασε την πηγή ψύξης του. Και αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται εφεξής γρήγορα”, σημείωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους.

Η διορισθείσα από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής διοίκηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ανακοίνωσε παράλληλα ότι η εν μέρει καταστροφή του φράγματος, το νερό από το οποίο χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων, δεν συνιστά προς το παρόν απειλή για τις εγκαταστάσεις.

“Προς το παρόν, δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Πέντε αντιδραστήρες βρίσκονται σε διακοπή εν ψυχρώ, ένας είναι σε ‘διακοπή εν θερμώ’. Η στάθμη του νερού στην δεξαμενή ψύξης δεν έχει αλλάξει”, αναφέρει ο διορισθείς από τη Ρωσία διευθυντής του σταθμού σε ανάρτησή του στο Telegram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας