Περίεργη παρέμβαση Soros: H Ουκρανία να χτυπήσει Κριμαία

1453

Τίτλοι τέλους στην κανονικότητα λόγω πολυκρίσεων

Τίτλους τέλους στην κανονικότητα «βάζει» με μια –τουλάχιστον– περίεργη παρέμβαση στη γνωστή ιστοσελίδα Project Syndicate ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros…
Στο άρθρο του, μάλιστα, αφορμώμενος από τον όρο «πολυκρίση», τα ανακατεύει όλα, τεχνητή νοημοσύνη, κλιματική αλλαγή, Ουκρανία, για να μεταφέρει τα εξής μηνύματα: επιτεθείτε στην Κριμαία την οποία κατέχουν οι Ρώσοι, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, η κλιματική κρίση είναι παρούσα και απειλεί την ανθρωπότητα…
Ειδικότερα, όπως λέει, «ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Συμβαίνουν πάρα πολλά, πολύ γρήγορα. Οι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι.
Ο καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κολούμπια, Adam Tooze, έχει πράγματι διαδώσει έναν όρο για ό,τι βιώνουμε.
Το αποκαλεί “πολυκρίση”.

Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας

Η πρώτη συνιστώσα της πολυκρίσης, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκάλεσε έναν αρνητικό σοκ στον κόσμο, αναταράσσοντας τις αλυσίδες προμηθειών και προκαλώντας σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, είναι ότι το πραγματικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από ό,τι θα μπορούσε να αναμένεται.
Η ουκρανική αρμάδα προέβαλε ηρωική αντίσταση και, με ισχυρή στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αντέστρεψε τα πράγματα.
Ο ρωσικός στρατός αποδείχθηκε, σαν ένας χαρτοπαίκτης, με κακή ηγεσία και εξαιρετικά διεφθαρμένος.
Η Ομάδα Wagner, μια ιδιωτική στρατιωτική ομάδα, υποστήριξε την εισβολή για ένα διάστημα, αλλά τελικά και αυτοί απέτυχαν να νικήσουν την Ουκρανία.
Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία είναι πλέον έτοιμη να ξεκινήσει μια αντεπίθεση μόλις παραδοθούν όλος ο εξοπλισμός που της έχει υποσχεθεί από τη Δύση.
Ο Biden έχει συμφωνήσει ώστε η Ουκρανία να λάβει μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Πιστεύω ότι η αντεπίθεση θα είναι επιτυχής.
Ο στόχος θα είναι η Κριμαία, η βάση του ρωσικού ναυτικού.
Καταστρέφοντας τη γέφυρα με τη Ρωσία, η Ουκρανία μπορεί να μετατρέψει ένα στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο σε στρατηγικό ελάττωμα, επειδή η Κριμαία δεν έχει πόσιμο νερό.
Με την καταστροφή της γέφυρας, η Κριμαία θα εξαρτάται από την Ουκρανία για το νερό.
Πολλά τμήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήδη αισθάνονται δυσαρέσκεια με τον δεσποτικό καθεστώς του Προέδρου Vladimir Putin, και αυτή η εξέλιξη μπορεί να τους κάνει να το απορρίψουν εντελώς.
Το όνειρο του Putin, μια αναγεννημένη ρωσική αυτοκρατορία, θα μπορούσε να διαλυθεί και να μην αποτελεί πλέον απειλή για την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι ένα θετικό σοκ για τον κόσμο.
Μάλιστα, μπορεί να παράσχει μια ευκαιρία στον Biden να μειώσει την ένταση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, η οποία βρίσκεται ήδη σε οικονομική πτώση και μπορεί να κάνει τον Πρόεδρο Χi Jinping πιο ανοικτό σε μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Biden δεν επιδιώκει την αλλαγή καθεστώτος στην Κίνα•
ό,τι θέλει είναι να επαναφέρει το καθεστώς των πραγμάτων στην Ταϊβάν.
Μια ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία και μια μείωση των εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να κάνει τους ηγέτες να επικεντρωθούν στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος, που απειλεί να καταστρέψει τον πολιτισμό μας.

Τεχνητή νοημοσύνη…

Όταν η Microsoft κατέστησε το ChatGPT διαθέσιμο δωρεάν στο ευρύ κοινό μέσω μιας εταιρείας που ονομάζεται OpenAI, η τεχνητή νοημοσύνη σόκαρε τον κόσμο
Αυτό συνέβη τον Νοέμβριο του 2022.
Το ChatGPT απειλούσε ύπαρξη κάθετα το μοντέλο επιχειρήσεων της Google.
Έτσι, η τελευταία ξεκίνησε με πυρετώδη ρυθμό να εργάζεται για την ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού προϊόντος.
Λίγο αργότερα, ο Geoffrey Hinton, που γενικά θεωρείται ο “πατέρας” της τεχνητής νοημοσύνης, παραιτήθηκε από τη Google ώστε να μπορέσει να μιλήσει ανοιχτά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα τεχνολογία.
Αναθεωρώντας την προηγούμενη θέση του, πλέον έχει μια πολύ αρνητική αντίληψη για την τεχνητή νοημοσύνη.
Μάλιστα, δήλωσε ότι μπορεί να καταστρέψει τον πολιτισμό μας.
Ο Hinton πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη νευρωνικών δικτύων που μπορούν να κατανοήσουν και να δημιουργήσουν γλώσσα, αλλά και να αποκτήσουν δεξιότητες αναλύοντας δεδομένα.
Καθώς τα δεδομένα αυξάνονταν, αυξήθηκε και η ικανότητα των τεχνητών νευρωνικών δικτύων, των ονομαζόμενων γλωσσικών μοντέλων της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Αυτό είχε μεγάλη επίδραση στον Hinton.
“Ίσως αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα συστήματα είναι πραγματικά πολύ καλύτερο από αυτό που συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο,” δήλωσε.
Καθώς γίνονται πιο ισχυρά, γίνονται επίσης πιο επικίνδυνα, υποστήριξε.
Συγκεκριμένα, τα χαρακτήρισε πλήρως αυτόνομα όπλα, τα οποία αποκάλεσε “δολοφονικούς ρομπότ”.
“Έχουμε εισέλθει σε εντελώς άγνωστο έδαφος.
Είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε μηχανές που είναι πιο ισχυρές από εμάς, αλλά εμείς παραμένουμε υπό έλεγχο.
Αλλά τι θα γίνει αν αναπτύξουμε μηχανές που είναι πιο έξυπνες από εμάς; .
Θα χρειαστεί από πέντε έως 20 χρόνια ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη.”
Και “θα συνειδητοποιήσει σύντομα ότι μπορεί να επιτύχει τους στόχους της καλύτερα αν γίνει πιο ισχυρή.”
Αυτά που είπε ο Hinton μου έκαναν μεγάλη εντύπωση.
Πράγματι, η τεχνητή νοημοσύνη μου θύμισε το ποίημα του Goethe “Ο Μαθητευόμενος Μάγος”.
Ο Μαθητευόμενος μελετάει τη μαγεία, αλλά δεν κατανοεί πλήρως τι του διδάσκει ο δάσκαλος.
Όταν ο δάσκαλος του δίνει εντολή να σκουπίσει το πάτωμα, αυτός εφαρμόζει τις μαγικές λέξεις σε μια σκούπα.
Η σκούπα τον ακολουθεί, αλλά ο μαθητευόμενος δεν μπορεί να την σταματήσει από το να φέρνει κουβάδες νερό για να καθαρίσει το πάτωμα, και το σπίτι πλημμυρίζει.
Μεγάλωσα πριν την εφεύρεση της τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτό με έκανε μεγάλο υποστηρικτή της πραγματικότητας.
Συνειδητοποίησα σε σχετικά νεαρή ηλικία πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσεις τον κόσμο στον οποίο γεννηθήκαμε και αναζητούσα στην πραγματικότητα οδηγίες για την ηθική καθοδήγησή μου.
Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε ταυτόχρονα συμμετέχοντες και παρατηρητές στον κόσμο στον οποίο ζούμε.
Ως συμμετέχοντες, θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο προς όφελός μας, ενώ ως παρατηρητές θέλουμε να κατανοήσουμε την πραγματικότητα όπως είναι.
Αυτοί οι δύο στόχοι αλληλοσυγκρουόνται.
Θεωρώ αυτήν την αναγνώριση σημαντική και μου επιτρέπει να κάνω διάκριση μεταξύ σωστού και λάθους.
Η τεχνητή νοημοσύνη κατέστρεψε αυτό το απλό σχήμα, γιατί δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί τη δική της πραγματικότητα, και όταν αυτή η τεχνητή πραγματικότητα αποτυγχάνει να αντιστοιχεί στον πραγματικό κόσμο –που μπορεί να συμβαίνει πολύ συχνά-, απορρίπτεται ως υπαρξιακή ψευδαίσθηση.
Αυτό με έκανε να αντιτάσσομαι σχεδόν ενστικτωδώς στην τεχνητή νοημοσύνη και συμφωνώ απόλυτα με τους ειδικούς που υποστηρίζουν ότι πρέπει να ρυθμιστεί.
Ωστόσο, οι κανονισμοί πρέπει να είναι παγκόσμια εφαρμόσιμοι, επειδή το κίνητρο για εξαπάτηση είναι υπερβολικά μεγάλο.

Κλιματική αλλαγή

Το τρίτο στοιχείο στην πολυκρίση είναι η κλιματική αλλαγή.
Το παγκόσμιο κλιματικό σύστημα έχει αναταραχθεί από την αυξημένη ανθρώπινη παρέμβαση, κυρίως από τη μαζική χρήση αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.
Η συμφωνία του Παρισιού του 2015 θέτει ως στόχο μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5° Κελσίου πάνω από την προ-βιομηχανική εποχή.
Παρ’ όλα αυτά, αυτός ο στόχος είναι πιθανό να παραβιαστεί• παρά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ο ρυθμός της θέρμανσης πραγματικά επιταχύνεται.
Δύο εξαιρετικά εκτιμημένοι επιστήμονες της κλιματικής αλλαγής, ο David King, πρώην κύριος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, και ο Johan Rockström του Ινστιτούτου Potsdam, έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει σημεία αλλαγής και να οδηγήσει στην κατάρρευση της ζωής στη Γη.
Το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή έχει αναφέρει ότι οι τρέχουσες πολιτικές για το κλίμα θα αφήσουν τη Γη ανάμεσα στους 2,5°C και 2,7°C πιο ζεστή έως το 2100.
Αυτό θα ήταν μια καταστροφή, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.
Θα οδηγούσε στην πλήρη τήξη των πάγων της Γροιλανδίας, των Ιμαλαΐων και της Δυτικής Ανταρκτικής και θα αυξανόταν η στάθμη της θάλασσας κατά δέκα μέτρα.
“Θα κατέρρεαν όλες οι ζώνες στον πλανήτη Γη, θα είχαμε την πλήρη κατάρρευση της θαλάσσιας βιολογίας”, δήλωσε ο Rockström.
“Πάνω από το ένα τρίτο του πλανήτη γύρω από τον ισημερινό θα είναι ακατάλληλο για κατοίκηση.”
Δυστυχώς, όταν η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει τα εισοδήματα των ανθρώπων, εκείνοι θέλουν να προστατεύσουν τα εισοδήματά τους.
Οι αγρότες στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες αντιδρούν έντονα κατά των κανονισμών για τις εκπομπές αζώτου, καθώς αυτοί οι κανονισμοί τους εμποδίζουν να εκτρέφουν αγελάδες.
Πρέπει επίσης να αναφέρω την επιθυμία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να συνεχίσουν να αποκομίζουν κέρδη.
Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε ό,τι οι κλιματολόγοι θεωρούν απαραίτητο – να μειώσουμε βαθιά και γρήγορα τις εκπομπές, να αφαιρέσουμε τα υπερβολικά αέρια του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα και να αναπληρώσουμε τον πάγο του Αρκτικού Κύκλου.
Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να αποκτήσουμε την έγκριση των αυτοχθόνων κοινοτήτων. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν».
5_62.JPG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας