Την παρουσίαση της θυγατρικής της Cenergy, σε τράπεζες, επενδυτές και αναλυτές προγραμματίζει σε μια εβδομάδα (15 Ιουνίου) ο όμιλος Viohalco.
Αυτή την φορά η ετήσια παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Θίσβη και στην Fulgor (Κόρινθος) οι οποίες διαθέτουν ένα συνολικό ανεκτέλεστο έργων, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ. Η Cenergy, η οποία πρωταγωνιστεί διεθνώς στην ενεργειακή μετάβαση των οικονομιών τόσο με τον κλάδο των καλωδιακών έργων όσο και με τον τομέα σωλήνων χάλυβα έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση της, για τον διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας. Για ολόκληρο το 2023, η Cenergy, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα αναμένει αναπροσαρμοσμένα κέρδη 180-200 εκατ. ευρώ, δηλαδή μια άνοδο 46% ή 50 – 60 εκατ. ευρώ.
Εξασφάλιση της χρηματοδότησης των επενδύσεων
Η Cenergy, το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε το επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα καλωδίων ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ με διετή ορίζοντα ολοκλήρωσης, ώστε να ανταποκριθεί η εταιρεία στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για εξηλεκτρισμό ως αποτέλεσμα της ταχείας μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το πρόγραμμα αφορά την σημαντική επέκταση του εργοστασίου τεχνολογίας αιχμής υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο που θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητά του, ενώ θα παρέχει επιπλέον δυνατότητες αποθήκευσης, καθώς και εκτεταμένες αναβαθμίσεις των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Για την χρηματοδότηση των επενδύσεων, η Cenergy εξασφάλισε συγχρηματοδότηση από την EBRD και το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 88 εκατ. ευρώ.
Η δανειακή σύμβαση προβλέπει χρηματοδότηση 25,2 εκατ. ευρώ ως δάνειο του TAA μέσω του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, ενώ κεφάλαια ύψους 62,8 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από την EBRD με σκοπό τη χρηματοδότηση ενός ευρύτερου συνόλου επενδύσεων ύψους 110 εκατ. ευρώ που θα καλύπτει, πέραν της επέκτασης του προαναφερθέντος εργοστασίου στην Κόρινθο, το επιπλέον κεφάλαιο κίνησης, όταν η νέα παραγωγική δυναμικότητα θα είναι διαθέσιμη, καθώς και την χρηματοδότηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης (R&D) για τα επόμενα χρόνια. Τα υπόλοιπα 22 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από ίδια κεφάλαια. Όπως αποκάλυψε το bankingnews, το επιτόκιο του δανείου από την Ebrd – Ταμείο Ανάκαμψης κινείται στο 4%, ωστόσο όπως έδειξε και το πρώτο τρίμηνο, παρά την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους, τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη διπλασιάστηκαν κατά 95% σε 44 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 59% σε 15,4 εκατ. ευρώ από 9,6 εκατ. ευρώ.
Επένδυση στην παραγωγή για ανεμογεννήτριες
Η τρίτη επένδυση στην Ελλάδα – μετά την απόκτηση των βιομηχανικών χώρων της Πετζετάκις η οποία εξελίσσεται – αφορά σε μια μεγάλη επένδυση στις εγκαταστάσεις της Sovel του ομίλου Viohalco στο Βόλο για την κατασκευή πυλώνων και πλωτών βάσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα. Η επένδυση ύψους εκτιμάται μεταξύ 70-100 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθεί στις εμβληματικές επενδύσεις με χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο. H επένδυση είναι συνδυασμός της τεχνογνωσίας και των δύο τομέων της Cenergy καθώς μέσα στους πυλώνες που θα φτιάχνουν τα Σωληνουργεία θα τοποθετούνται καλώδια από το εργοστάσιο των Ελληνικών Καλωδίων. Το μόνο μέρος μιας πλωτής ανεμογεννήτριας που δεν θα κατασκευάζεται στο Βόλο θα είναι τα πτερύγια των ανεμογεννητριών.
Η επένδυση στις ΗΠΑ
Η πιο σημαντική επένδυση, όμως, αφορά την κατασκευή μονάδας υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ (Maryland) σε συνεργασία με την Δανέζικη Οrsted. Όπως είναι γνωστό, η επένδυση (εκτιμάται στα 200 εκατ. δολάρια) έχει καθυστερήσει καθώς η Orsted δεν έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πολιτεία για το ενεργειακό κόστος της μονάδας. Την ίδια ώρα, όμως, η Orsted έχει πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την εξασφάλιση κεφαλαίων για τις τοπικές κοινότητες καθώς και την απασχόληση.