Ακίνητα / Πόσο πλήττονται χιλιάδες νοικοκυριά από το κόστος στέγασης

816

Μείζον θέμα αποτελεί το κόστος κατοικίας στην Ελλάδα, κάτι το οποίο απασχολεί τους περισσότερους και κυρίως όσους έχουν οικονομική ανάγκη, αλλά και τους νέους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα. Η άνοδος των τιμών συνεχίζεται, με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να δείχνουν πως οι τιμές πώλησης των κατοικιών σε όλη τη χώρα αυξήθηκαν 5,5% το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, ενώ το αντίστοιχο περσινό είχαν αυξηθεί κατά 7,5%. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο για τα πιο φτωχά νοικοκυριά.

Πλήγματα

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το φτωχότερο 20% των ελληνικών νοικοκυριών πληρώνει 43% (διάμεση τιμή) του εισοδήματός του στο ενοίκιο. Παράλληλα, βασικό παράγοντα για την εξέλιξη των τιμών αποτελεί η αύξηση των στεγαστικών επιτοκίων, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές το μέσο στεγαστικό επιτόκιο θα αγγίξει το 6% εντός του 2023, σε μια εποχή κατά την οποία το κόστος διαβίωσης συνεχώς αυξάνεται, το ίδιο και το κόστος ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις, η Ελλάδα διαθέτει πλέον το υψηλότερο κόστος στέγασης σε σχέση με τα εισοδήματα. Σύμφωνα με τη Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν ιδιοκατοικούν, τα οποία υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν στο 27%, πληρώνουν για στέγαση το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, περίπου 37%. Για αυτά το κόστος στέγασης υπερβαίνει το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους (overburden rate) και ήταν το υψηλότερο το 2021 για όσους ενοικιάζουν (74,6%), έναντι των ιδιοκτητών που αποπληρώνουν στεγαστικό ή άλλο δάνειο (18,5%), αλλά και για τους κατοίκους των πόλεων (32,4%) σε σύγκριση με όσους διαμένουν σε αγροτικές περιοχές (22%).

Το ποσοστό των Ελλήνων με υπερβολική επιβάρυνση στο κόστος στέγασης είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, τόσο για όσους ζουν στα αστικά κέντρα όσο και για εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat.

Ράλι στα ενοίκια

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι το ράλι στα μισθώματα των κατοικιών θα συνεχιστεί και φέτος, κάνοντας πλέον δυσβάσταχτο το κόστος στέγασης για τα νοικοκυριά και τους νέους.

Επειτα από μία διετία (2021-2022) κατά την οποία τα ενοίκια των διαμερισμάτων εκτινάχθηκαν, οι επαγγελματίες της κτηματαγοράς προβλέπουν ότι το ράλι των αυξήσεων θα συνεχιστεί και εφέτος, με μόνη ελπίδα για όσους ψάχνουν κατοικία προς μίσθωση να επιβεβαιωθούν τα σενάρια που κάνουν λόγο για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις συγκριτικά με πέρυσι.

Οι περιοχές

Σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών- Αττικής που αφορούν ένα μέσο τυπικό σπίτι επιφάνειας 80-100 τ.μ. από πρώτο όροφο και πάνω, η μέση τιμή σε ολόκληρη την Αττική διαμορφώνεται στα 9,68 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα.

Στον Δήμο Αθηναίων τα ακριβότερα ενοίκια καταγράφονται σε Κολωνάκι-Λυκαβηττό με 14,59 ευρώ ανά τ.μ. και στο ιστορικό κέντρο με μέση τιμή στα 14,44 ευρώ ανά τ.μ.

Οι χαμηλότερες τιμές εντοπίζονται σε Άγιο Ελευθέριο-Προμπονά-Ριζούπολη με 6 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθούν τα Άνω Πατήσια με 6,09 ευρώ το τ.μ και Κολωνός-Κολοκυνθούς με 6,38 ευρώ ανά τ.μ.

Στα ανατολικά προάστια τα ακριβότερα ενοίκια καταγράφονται σε Κορωπί και Μαραθώνα με 11,11 ευρώ ανά τ.μ. και τα φθηνότερα στα Σπάτα με 6,48 ευρώ το τ.μ.

Στα δυτικά προάστια τη υψηλότερη τιμή εμφανίζει η Νέα Ιωνία με 9,03 ευρώ το τ.μ. και ακολουθεί το Χαϊδάρι με 8,48 ευρώ το τ.μ.

Οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στο Καματερό -που αποτελεί και την περιοχή με το φθηνότερο μέσο ενοίκιο στην Αττική- με 5 ευρώ ανά τ.μ.

Οι υψηλότερες μέσες τιμές ανά τ.μ. στον Πειραιά εμφανίζονται στον Ταύρο με 12,22 ευρώ ανά τ.μ. και χαμηλότερες στο Πέραμα με 5,33 ευρώ το τ.μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας