Αποσύρονται φάρμακα επειδή “δεν έχουν οικονομικό ενδιαφέρον”!

740

Με την απόσυρση από την αγορά φαρμάκων χαμηλού κόστους έρχεται σταδιακά αντιμέτωπος ο λαός, σε συνέχεια των τραγικών ελλείψεων σε σκευάσματα, οι οποίες επανέρχονται στην ημερήσια διάταξη τους τελευταίους μήνες. Το φάρμακο – εμπόρευμα είναι είτε πανάκριβο είτε δυσεύρετο για τον λαό, αφού η παραγωγή και η διακίνησή του είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, των οποίων τα συμφέροντα θωρακίζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα τελικά τα άδεια ράφια των φαρμακείων.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο μεγάλο κύμα όξυνσης των ελλείψεων σε φάρμακα, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν ως μέτρο τον «εξορθολογισμό» των τιμών των φαρμάκων, ώστε να γίνει «ελκυστική» η ελληνική αγορά.

Η μεν ΝΔ προανήγγειλε αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων, ο δε ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωνε ότι πράγματι «έχει μειωθεί η τιμή σε πάρα πολλά φάρμακα καθημερινής χρήσης». Οι θέσεις τους λοιπόν γίνονται ήδη πράξη, με την απόσυρση φαρμάκων από την αγορά, στο όνομα των χαμηλών τιμών.

Την ίδια στιγμή οι φαρμακέμποροι ανενόχλητοι συνεχίζουν τις «παράλληλες εξαγωγές», αναζητώντας το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, βάζοντας έτσι εμπόδια στην πρόσβαση του λαού στη φαρμακευτική περίθαλψη.

«Οι ελλείψεις των φαρμάκων στη χώρα μας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ο κίνδυνος για την υγεία των πολιτών είναι πιο ορατός από ποτέ. Οι εταιρείες ήδη μας ενημερώνουν ότι για διαφόρους λόγους αδυνατούν να εφοδιάσουν την αγορά με τα απαραίτητα φάρμακα. Οι συνεχιζόμενες “παράλληλες εξαγωγές” εντείνουν περαιτέρω το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα με αποφάσεις των εταιρειών φάρμακα αποσύρονται από την ελληνική αγορά», ενημερώνει χαρακτηριστικά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το σκεύασμα «Prezolon», με αντιφλεγμονώδεις – αντιαλλεργικές ιδιότητες, το οποίο έχει λιανική τιμή 1 ευρώ. Η κυκλοφορία του σταματά μετά από αίτημα της εταιρείας που το παράγει, επειδή δεν παρουσιάζει πλέον ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία.

Οπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, το φαινόμενο αυτό αφορά αρκετά φάρμακα αντίστοιχης χαμηλής τιμής, τα οποία όμως παραμένουν πολύτιμα και αναντικατάστατα για τους ασθενείς που τα λαμβάνουν.

Θύματα του ίδιου παιχνιδιού είναι και οι περίπου 2.500 πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτηση, καθώς είναι αντιμέτωποι με αναστολή εκτέλεσης συνταγών αναλωσίμων αντλίας ινσουλίνης. «Γολγοθά» για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αποτελεί και η εύρεση GLP-1 αναλόγων, λόγω της μεγάλης έλλειψης, και όπως επισημαίνουν η υποχρεωτική αλλαγή θεραπευτικής αγωγής «θα θέσει σε κίνδυνο τη ρύθμιση της πάθησής μας, την υγεία και κατά συνέπεια και την ίδια μας τη ζωή»!

Σύμφωνα με τη λίστα του ΕΟΦ, οι ελλείψεις σκευασμάτων ανέρχονται σε 232 (εκ των οποίων 9 εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα). Για τα 76 έχει διακοπεί η παραγωγή και διάθεσή τους, όπως το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, και 156 είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για νέα Υπουργική Απόφαση η οποία θα επιτρέπει σε φαρμακοβιομηχανίες να αποσύρουν σκευάσματά τους από τη «θετική λίστα» (συνταγογραφούμενα και αποζημιούμενα) και να μεταφερθούν στην «αρνητική λίστα» (συνταγογραφούμενα και μη αποζημιούμενα). Το υπουργείο Υγείας δεσμεύεται επίσης για τη νομοθέτηση περί απένταξης από τον ΚΑΦ (Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων) ορισμένων κατηγοριών σκευασμάτων, με στόχο να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των φαρμάκων που υπάρχουν στη «θετική λίστα», με τους φαρμακοβιομήχανους να απαιτούν να δίνεται τέτοια δυνατότητα αδιακρίτως για όλα τα σκευάσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας