Τουρκία: Παρουσιάζει το εγχώριο UGV-SARBOT-Οι δυνατότητές του-Οι κινήσεις της Ελλάδας

1066

Το UGV SARBOT θα χρησιμοποιηθεί από τους Τούρκους για επίγνωση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, για μεταφορά πυρομαχικών, για εξάλλειψη της εχθρικής απειλής και για μάχες σε κατοικημένες περιοχές

Οι Διεθνείς  εκθέσεις αμυντικού οπλισμού και μέσων, είναι εκείνες  που δίνουν την ευκαιρία αφενός  σε αμυντικές βιομηχανίες να εκθέσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους, αφετέρου σε χώρες να προβούν στην αγορά αυτών με βάση τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεών τους.

Ωστόσο αποτελούν γεγονότα τα οποία πρέπει να περνούν από το μικροσκόπιο  όλων των χωρών, μηδέ εξαιρουμένης της Ελλάδας, προκειμένου να διακριβωθούν οι δυνατότητες και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν τα προς έκθεση οπλικά συστήματα και μέσα.

Ιδιαίτερα την χώρα μας όπως είναι εύλογο την αφορούν τα εκθέματα της Τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, τα οποία παρουσιάζονται στην  αεροδιαστημική έκθεση  “TEKNOFEST 2023” στην Κων/πόλη, για ευνόητους λόγους.

Σύμφωνα με άρθρο σε έγκριτο τουρκικό ΜΜΕ για αμυντικά θέματα, γίνεται η παρουσίαση μιας από τις σημαντικές εταιρείες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, της Sarsılmaz Arms Industry, η οποία  εστιάζει στην ανάπτυξη  ρομποτικών  οπλικών συστημάτων.

Στην TEKNOFEST, η Sarsılmaz εκθέτει προϊόντα όπως το πυροβόλο  20 χλστ. ενσωματωμένο στο ελικόπτερο T-129 ATAK και το έργο οπλισμένου ρομπότ SARBOT, που αναπτύχθηκε και παράγεται με εγχώριους και εθνικούς πόρους.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Sarsılmaz, Öner Özyılmaz, δήλωσε ότι προσπαθούν να είναι ένα βήμα μπροστά από την τεχνολογία που κατακτάται από τις επενδύσεις σε μη επανδρωμένα συστήματα.

“Προσπαθούμε να παραμείνουμε ένα βήμα μπροστά από την τεχνολογία που έχουμε πιάσει επενδύοντας σε μη επανδρωμένα συστήματα. Για αυτό, για παράδειγμα, έχουμε το SARBOT. Έχουμε άλλες τεχνολογίες, αλλά το SARBOT είναι στην πρώτη γραμμή

Το τουρκικό UGV SARBOT

Το τετράποδο ρομπότ μας με τηλεκατευθυνόμενα οπλικά συστήματα  αποσκοπεί στο  να βάλουμε τους ανθρώπους μας στο παρασκήνιο, και να φέρουμε τα ρομπότ στο προσκήνιο.

 Αυτές είναι οι συσκευές που κρατούν τους ανθρώπους μας στο παρασκήνιο και τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να πάρουμε εικόνες εάν είναι απαραίτητο, για μεταφορά υλικών, για εξάλειψη της απειλής  και για μάχες σε  κτιριακές εγκαταστάσεις”

Σημειώνοντας ότι αυτές οι ρομποτικές τεχνολογίες σχηματίζονται από το συνδυασμό περισσότερων της μιας τεχνολογιών, ο Özyılmaz είπε, «Εδώ, τα ηλεκτρονικά, οι κινητήρες, το λογισμικό, οι αλγόριθμοι, η μηχανική και οι απαιτήσεις του πεδίου ικανοποιούνται. Για αυτό, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε αυτά τα ρομπότ ταυτόχρονα με τις δύο ξεχωριστές ομάδες μας στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, στα εργοστάσι’α μας».

«Η χώρα μας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην αμυντική βιομηχανία τα τελευταία 20 χρόνια. Κάθε ένα από αυτά τα βήματα προόδου είναι στην πραγματικότητα μια αλυσίδα που συνδέεται με το άλλο. Ενισχύουμε αυτόν τον δεσμό επενδύοντας στους αδύναμους κρίκους αυτής της αλυσίδας. Ένα από αυτά είναι το πυροβόλο των 20 χιλιοστών του ελικοπτέρου ATAK, που παράγεται από την συνεργαζόμενη εταιρεία μας TR Mekatronik με την TUSAŞ. Η παραγωγή ενός όπλου για ένα ελικόπτερο σημαίνει ότι αυτό  μπορεί να διατηρήσει την απόδοσή του σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και τις καιρικές συνθήκες στις οποίες θα ενεργήσει.

Δοκιμές και στόχοι

Επομένως, χρειάζονται ακραίες δοκιμές. Όλες οι δοκιμές που εφαρμόζονται στο ίδιο ελικόπτερο εφαρμόζονται επίσης σε αυτά τα όπλα, και αυτά τα όπλα περιλαμβάνουν όχι μόνο μηχανικές δομές, αλλά και λογισμικό και ηλεκτρονικές δομές. Δόξα τω Θεώ οπλίσαμε το ATAK μας, οπλίσαμε το HÜRKUŞ-C μας. Θα παράγουμε, θα σχεδιάσουμε και θα πρωτοτυπήσουμε στο όπλο εδάφους των 25 χιλιοστών  για τα τεθωρακισμένα μας οχήματα μεταφοράς προσωπικού,  όπου προχωράμε βήμα προς βήμα».

Ο Özyılmaz είπε, «Το SARBOT δεν έχει πάει ακόμα σε διεθνή έκθεση. Προτεραιότητά μας είναι να υπηρετήσουμε τη χώρα μας. Όταν ο δικός μας στρατός αρχίσει να το χρησιμοποιεί, περάσει ορισμένα στάδια και μας δώσει μια αναφορά, θα είναι πολύ πιο εύκολο να το προωθήσουμε στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει με τα άλλα όπλα μας. Το ίδιο ήταν και τα UAV μας. Πρώτα υπηρέτησαν στον δικό μας στρατό. Μετά πουλήθηκε στο εξωτερικό και έβγαλε χρήματα για την οικονομία μας. Ελπίζω και με τα SARBOT να γίνει το ίδιο».

Οι κινήσεις της Ελλάδας

Οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουν μια εξοπλιστική κοσμογονία, μετά από χρόνια μαρασμού λόγω των οικονομικών μνημονίων.

Έχουν γίνει πολλά και σωστά βήματα αναφορικά με την αγορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως μαχητικών αεροσκαφών RAFALE, φρεγατών BEK@HRA, εκσυγχρονισμού μαχητικών F-16 σε έκδοση VIPER και άλλα.

Ωστόσο κοινή διαπίστωση είναι ότι στον τομέα των μη επανδρωμένων πτητικών μέσων, θαλάσσιων μέσων και χερσαίων συστημάτων, αντίστοιχα UAV, USV, UGV , η χώρα μας υπολείπεται σε σχέση με την Τουρκία, κάτι το οποίο θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα, αφού οι πόλεμοι σε Συρία-Λιβύη-Ναγκόρνο Καραμπάχ και εσχάτως σε Ουκρανία, έχουν ανάγει τα εν λόγω μη επανδρωμένα μέσα, σε αποφασιστικούς παράγοντες έκβασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αναφορικά με τα UGV, η χώρα μας εξοπλιστικά βρίσκεται στα σπάργανα ακόμη, οπότε η εξέταση και προμήθεια ανάλογων συστημάτων από τρίτες χώρες,  καθίσταται επιτακτική, αφού αντιλαμβανόμαστε ότι θα συνεισφέρουν πολύτιμη και καθοριστική βοήθεια σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία στον Ελληνικό στρατό, ο οποίος αριθμητικά υπολείπεται σημαντικά του τουρκικού.

Η αγορά UGV από τρίτες χώρες και η ένταξή τους σε Μηχανοκίνητους-Τεθωρακισμένους Σχηματισμούς του Στρατού μας, θα διαμορφώσει νέες τακτικές, που θα έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερο κόστος αίματος σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και μεγιστοποίηση της φονικότητας  έναντι του εχθρού.

Είναι καιρός οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να στραφούν για τα καλά στην απόκτηση μη επανδρωμένων συστημάτων UAV, USV, UGV, διαμορφώνοντας τακτικές διεξαγωγής σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων, στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας τόσο των παραπάνω μέσων, όσο και των ήδη υπαρχόντων στο οπλοστάσιό τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας