Η BlackRock και το Υπερταμείο

961

Η Black Rock σύμβουλος του Υπερταμείου στη μετατροπή του σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο , στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου 2022-2024, η συνεργασία EEΣΥΠ με Black Rock

Αυτή είναι η είδηση ,ας προσπαθήσουμε λοιπόν να αποκρυπτογραφήσουμε  τι σηματοδοτεί αυτή η είδηση και τις συνέπειες αυτής της ‘’συνεργασίας ‘’ τόσο για τον δοκιμαζόμενο επί σειρά ετών Ελληνικό Λαό  , όσο και για την Πατρίδα μας .

Τι είναι άραγε αυτό το Υπερταμείο που μετασχηματίζεται Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

Το Υπερταμείο είναι εταιρεία συμμετοχών που ιδρύθηκε το 2016 με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αυτό εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών. Αποστολή του, ως το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας, είναι: η ανάληψη ενεργού ρόλου στον εκσυγχρονισμό των Δημοσίων Επιχειρήσεων, η μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας, η διασφάλιση αναβαθμισμένων υπηρεσιών για τους πολίτες/καταναλωτές και η συμβολή του στην εθνική οικονομία. Στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου περιλαμβάνονται θυγατρικές και συμμετοχές του σε δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε καίριους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως η Ακίνητη Περιουσία: Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, ΔΕΘ HELEXPO, η Ενέργεια και οι Υπηρεσίες Ωφέλειας: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, οι Μεταφορές και οι Υποδομές: Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ΟΑΣΑ, ΑΕΔΙΚ, 23 Περιφερειακά Αεροδρόμια, ο Εφοδιασμός Τροφίμων: ΚΑΘ, ΟΚΑΑ, Ελληνικές Αλυκές, η Τεχνολογία: Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ και οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες: ΕΛΤΑ. Η αξία του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται το Υπερταμείο ανέρχεται σήμερα σε €6,1δισ. και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις εταιρείες του ανέρχεται σε 31.000.

BLACK ROCK

Η εταιρεία BlackRock, που ίδρυσε ο Λάρι Φινκ το 1988, μέσα σε μόλις 30 χρόνια έγινε ο πιο μεγάλος επενδυτής στον κόσμο.

Διαχειρίζεται 6,3 τρισεκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό των πελατών της (συνταξιοδοτικών ταμείων κ.ά.).

Συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο με δικαιώματα ψήφου σε 17.000 εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Apple, Microsoft, Google, Bayer Monsanto, HSBC, Deutsche Bank, British American Tobacco, Nestlé, Shell, BP.

Μαζί με τους διαχειριστές κεφαλαίων Vanguard και State Street αποτελούν τον μεγαλύτερο μέτοχο στο 88% του δείκτη S&P 500, των μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Επεξεργάζεται δεδομένα σχετικά με κεφάλαια ύψους 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό 30.000 επενδυτικών χαρτοφυλακίων σε πραγματικό χρόνο μέσω της πλατφόρμας Aladdin η οποία πραγματοποιεί 250.000 εμπορικές συναλλαγές τη μέρα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ BLACK ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

H BlackRock είναι μέτοχος στις 23 από τις 25 εισηγμένες εταιρείες του δείκτη FTSE 25, τις κατά τεκμήριο μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας.

Εμμεσα ή άμεσα είναι μέτοχος σε τρεις από τις πιο σημαντικές (και αμφιλεγόμενες) επενδύσεις επί ελληνικού εδάφουςστις Σκουριές (1ος μέτοχος της Eldorado Gold), στο mall της Ακαδημίας Πλάτωνος (100% έλεγχος), στα περιφερειακά αεροδρόμια (μετοχική συμμετοχή στη Fraport).

Ο πιο κρίσιμος όμως ρόλος της είναι αυτός που άπτεται των στενών σχέσεών της με το κράτος και την τρόικα.

Στα χρόνια της ελληνικής κρίσης, η BlackRock επιλέχθηκε τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος (έξι φορές) όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ασκήσει έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα και να παράσχει συμβουλές, παρότι η εταιρεία την ίδια στιγμή είχε επενδυτικά συμφέροντα.

Ελληνικές κυβερνήσεις και εποπτικές αρχές αλλά και ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, επί χρόνια επιμένουν ότι όλα έγιναν σωστά. Οπως θα δούμε, η έρευνα του Investigate Europe οδηγεί σε αρκετά διαφορετικά συμπεράσματα.

Αλλά η είδηση αφορά την Ελλάδα μετά την κρίση. Η BlackRock πλανιέται ως φάντασμα περισσότερο αφού σχεδόν κανείς δεν αντιλαμβάνεται την παρουσία της, στην πιο δύσκολη συζήτηση της εποχής, για το μέλλον των συντάξεων.

Τι έδειξε η έρευνα του Investigate Europe

  1. Η BlackRock αλλάζει θεμελιωδώς τις δομές του κλασικού καπιταλισμού μέσω της ισχύος την οποία έχει αποκτήσει ως ο μεγαλύτερος επενδυτής-μέτοχος στον κόσμο.
  2. Ο έλεγχος που ασκεί όχι μόνο σε μεμονωμένες εταιρείες αλλά και οριζοντίως σε κλάδους της οικονομίας περιορίζει τον ανταγωνισμό και διαμορφώνει συνθήκες μονοπωλίου.
  3. Η εταιρεία μέσα από διαρκείς μεταμορφώσεις αλλάζει συνεχώς «καπέλα»: πότε μέτοχος και πότε σύμβουλος, πότε επενδυτής και πότε ελεγκτής, σπανίως όμως ελεγχόμενος.
  4. Η BlackRock και ο επικεφαλής της Λάρι Φινκ συνδέονται τόσο στενά με τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις ώστε τα όρια μεταξύ ιδιωτικής οικονομίας και κράτους γίνονται δυσδιάκριτα..
  5. Η πρόσβασή της στα κέντρα εξουσίας ουσιαστικά εμποδίζει κάθε πρόθεση εκ μέρους της πολιτικής εξουσίας για έλεγχο των δραστηριοτήτων της.
  6. Χρησιμοποιεί την πολιτική της επιρροή της για να επιβάλει την ιδιωτικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ευρώπη, με προφανή στόχο της διαχείριση του ενός τρισεκατομμυρίου των εν δυνάμει συνταξιούχων πελατών της.

 

To παρασκήνιο γύρω από τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας θυμίζει σενάριο κατασκοπικής ταινίας. Πόσο έχει ευεργετηθεί από την οικονομική κρίση στον Ευρωπαϊκό νότο; Ποιες δουλειές έχει αναλάβει και πόσα έχει κερδίσει; Το Newsbomb.gr σε συνέχεια του χθεσινού (26/09/2015) ρεπορτάζ με τίτλο «Ποια είναι η Black Rock που μαζεύει τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων» αποκαλύπτει τις θολές διαδρομές και τις διασυνδέσεις της αμερικανικής εταιρείας με τιΗ αμερικάνικη εταιρεία BlackRock, o ιδρυτής της οποίας Laurence D.Fink, ο Larry δηλαδή, μιλά με οποιονδήποτε ηγέτη ανά τον κόσμο ότι ώρα το θελήσει, δεν επενδύει πουθενά εάν δεν καλύπτεται από τον κανόνα «Αλφα», δηλαδή: επένδυση με απόδοση μεγαλύτερη του ρίσκου

Η αμερικάνικη εταιρεία BlackRock, o ιδρυτής της οποίας Laurence D.Fink, ο Larry δηλαδή, μιλά με οποιονδήποτε ηγέτη ανά τον κόσμο ότι ώρα το θελήσει, δεν επενδύει πουθενά εάν δεν καλύπτεται από τον κανόνα «Αλφα», δηλαδή: επένδυση με απόδοση μεγαλύτερη του ρίσκου.

Οι αποκαλύψεις του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού δημοσιογράφου των New York Times Σέημουρ Χερς για το πώς σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε η επιχείρηση ανατίναξης των δύο αγωγών Nord Stream ιδιοκτησίας(!) της Γερμανίας, που μετέφεραν το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μπορεί να μην έγιναν γνωστές στην κοινή γνώμη των δυτικών χωρών, δεν πέρασαν όμως απαρατήρητες από τη Μόσχα.

Στο δημοσίευμα του Χερς παρουσιάζεται αναλυτικά  η προετοιμασία και τα πρόσωπα που έλαβαν μέρος, για την ανατίναξη που άρχισε μάλιστα πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εκτελέστηκε με τη βοήθεια Νορβηγών δυτών. Στη συνέχεια μάθαμε και για την Black Rock. Γράφει ο Χερς για τους αγωγούς Nord Stream: «Το αποτέλεσμα ήταν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Νορβηγία έβγαλαν δισεκατομμύρια πουλώντας σε υψηλότερες τιμές το δικό τους LNG. Τα παραμύθια λοιπόν περί “ηρωικής Ουκρανίας” και ανθρωπισμού, περιττεύουν. Όλα έγιναν πάλι για το χρήμα».

 

Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα μετά από τις παραπάνω αναφορές και επεξηγήσεις σχετικά με το Υπερταμείο και την Black Rock  , ότι αυτή η είδηση σηματοδοτεί την επίσπευση των διαδικασιών περαιτέρω ξεπουλήματος  , από ότι έχει απομείνει ,  του  Ελληνικό Δημόσιου , αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποίηση των πάντων συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των συνταξιοδοτικών ταμείων , και όχι ‘’επενδύσεις ‘’ προς όφελος της Πατρίδας και του Λαού μας όπως επιχειρεί ήδη να το παρουσιάσει το παραδομένο στις ορέξεις των Ξένων εντολοδόχων τους  Πολιτικό Προσωπικό της χώρας ,  με την βοήθεια φυσικά  της αργυρώνητης δημοσιογραφικής μαφίας  , με τις ελάχιστες αλλά λαμπρές εξαιρέσεις της.

 

Τάσος Σαμπάνης ,  Οικονομολόγος

Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗ.Κ.Ε.Α.

Τομέας Οικονομίας

 

Πηγές : ΕΦ ΣΥΝ , Banking News , Investigate Europe

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας