HΠΑ-«Για πρώτη φορά κινεζικά πυρηνικά υποβρύχια απειλούν την αμερικανική ενδοχώρα»

1819

Ο νέος κινεζικός βαλλιστικός πύραυλος JL-3 αλλάζει τις ισορροπίες

Η Κίνα για πρώτη φορά διατηρεί τουλάχιστον ένα υποβρύχιο με βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους συνεχώς στη θάλασσα, όπως αναφέρει έκθεση του Πενταγώνου με σκοπό να εξασκεί συνεχώς επιπρόσθετη πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σε συνδυασμό με τις περιπολίες των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων.

Η κίνηση αυτή δείχνει έναν συντονισμό Ρωσίας-Κίνας κατά των ΗΠΑ με τον οποίο επιδιώκουν να περιορίσουν τους Αμερικανούς.

Η αξιολόγηση του κινεζικού Στρατού ανέφερε ότι ο κινεζικός Στόλος των έξι υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Jin εκτελούσε «σχεδόν συνεχείς» περιπολίες από το νησί Χαϊνάν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Εξοπλισμένα με έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο μεγαλύτερου βεληνεκούς, μπορούν να πλήξουν τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, λένε οι αναλυτές.

Η έκθεση των 174 σελίδων δείχνει κρίσιμες βελτιώσεις στις κινεζικές ικανότητες, σύμφωνα με τέσσερις περιφερειακούς στρατιωτικούς ακόλουθους που γνωρίζουν τις ναυτικές επιχειρήσεις και πέντε άλλους αναλυτές ασφαλείας.

Παρόλο που η συμφωνία AUKUS θα δει την Αυστραλία να διαθέτει τα πρώτα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της τις επόμενες δύο δεκαετίες, οι συνεχείς κινεζικές περιπολίες με βαλλιστικούς πυραύλους στη θάλασσα επιβαρύνουν τους πόρους των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους καθώς εντείνουν τις αναπτύξεις τύπου Ψυχρού Πολέμου.

«Θα θέλουμε τα SSN μας να προσπαθούν να τα περιορίσουν… έτσι οι επιπλέον απαιτήσεις για τα περιουσιακά μας στοιχεία είναι ξεκάθαρες», είπε ο Christopher Twomey, αναλυτής ασφαλείας στο US Naval Postgraduate School στην Καλιφόρνια.

«Αλλά το θέμα εδώ είναι ότι οι σχεδόν συνεχείς περιπολίες έχουν αλλάξει τόσο γρήγορα που δεν ξέρουμε τι άλλο έχει αλλάξει».

Οι νέες περιπολίες συνεπάγονται βελτιώσεις σε πολλούς τομείς, όπως η επιμελητεία, η διοίκηση και ο έλεγχος και τα όπλα.

Δείχνουν επίσης πώς η Κίνα αρχίζει να χειρίζεται τα υποβρύχια της με βαλλιστικούς πυραύλους με τον ίδιο τρόπο που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Βρετανία και η Γαλλία εδώ και δεκαετίες, λένε στρατιωτικοί ακόλουθοι και στρατιωτικοί αναλυτές.

Οι «περιπολίες αποτροπής» τους επιτρέπουν να απειλήσουν με πυρηνική αντεπίθεση ακόμη και αν καταστραφούν πύραυλοι και συστήματα που βρίσκονται στην ξηρά.

Σύμφωνα με το κλασικό πυρηνικό δόγμα, αυτό αποτρέπει έναν αντίπαλο από το να ξεκινήσει ένα αρχικό χτύπημα.

Τα κινεζικά υποβρύχια είναι τώρα εξοπλισμένα με πύραυλο τρίτης γενιάς, είπε ο στρατηγός Άντονι Κότον, ο διοικητής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, σε ακρόαση στο Κογκρέσο τον Μάρτιο.

Με εκτιμώμενη εμβέλεια άνω των 10.000 χιλιομέτρων (6.215 μίλια) και μεταφορά πολλαπλών κεφαλών, το JL-3 επιτρέπει στην Κίνα να «φτάνει» τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες από τα κινεζικά παράκτια ύδατα για πρώτη φορά, σημειώνει η έκθεση του Πενταγώνου.

Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι το JL-3 δεν αναμενόταν να αναπτυχθεί έως ότου η Κίνα έθετε σε υπηρεσία τα υποβρύχια της επόμενης γενιάς Type-096 τα επόμενα χρόνια.

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την έκθεση του Πενταγώνου και τις αναπτύξεις υποβρυχίων του.

Το Πεντάγωνο δεν σχολίασε τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ή εάν οι κινεζικές αναπτύξεις αποτελούσαν επιχειρησιακή πρόκληση.

Το Ναυτικό των ΗΠΑ διατηρεί περίπου δύο δωδεκάδες επιθετικά πυρηνικά υποβρύχια με βάση τον Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένου του Γκουάμ και της Χαβάης, σύμφωνα με τον Στόλο του Ειρηνικού.

Στο πλαίσιο του AUKUS, τα πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ και της Βρετανίας θα αναπτυχθούν από τη Δυτική Αυστραλία από το 2027.

Τέτοια υποβρύχια αποτελούν τα βασικά όπλα για το κυνήγι υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων, που υποστηρίζονται από πλοία επιφανείας και αεροσκάφη επιτήρησης P-8 Poseidon.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν επίσης αισθητήρες βυθού σε βασικούς θαλάσσιους διαδρόμους για να βοηθήσουν στην ανίχνευση υποβρυχίων.

Ο Timothy Wright, αμυντικός αναλυτής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, είπε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν πιθανότατα να αντιμετωπίσουν την κατάσταση τώρα, αλλά θα πρέπει να δεσμεύσουν περισσότερα μέσα τα επόμενα 10 με 15 χρόνια μόλις ξεκινήσουν οι πιο κρυφές περιπολίες τωνβ νέων Type-096.

Η ταχεία επέκταση των πυρηνικών της δυνάμεων από την Κίνα σημαίνει ότι οι στρατηγοί των ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν δύο «πυρηνικούς ομοτίμους» για πρώτη φορά, μαζί με τη Ρωσία, πρόσθεσε.

«Αυτό θα προβληματίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί θα επεκτείνει την άμυνα των ΗΠΑ, θα θέσει περισσότερους στόχους σε κίνδυνο και θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν με πρόσθετες συμβατικές και πυρηνικές δυνατότητες», είπε.

Το ναυτικό της Κίνας εδώ και χρόνια πιστεύεται ότι έχει την ικανότητα για αποτρεπτικές περιπολίες, αλλά τα προβλήματα με τη διοίκηση, τον έλεγχο και τις επικοινωνίες έχουν επιβραδύνει την ανάπτυξή τους, λένε οι στρατιωτικοί ακόλουθοι και οι αναλυτές.

Οι επικοινωνίες είναι ζωτικής σημασίας και πολύπλοκες για τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, τα οποία πρέπει να παραμείνουν κρυφά ως μέρος της αποστολής τους.

Τα υποβρύχια της κατηγορίας Jin, τα οποία αναμένεται να αντικατασταθούν από το Type-096 την επόμενη δεκαετία, είναι σχετικά θορυβώδη και είναι εύκολο να εντοπιστούν, είπαν οι στρατιωτικοί ακόλουθοι.

Όμως οι νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τις ΗΠΑ από τώρα, καθώς τα υποβρύχια δεν χρειάζεται να πλησιάσουν τις αμερικανικές ακτές.

Μπορούν να κάνουν «κακό» και από εκεί που βρίσκονται, δηλαδή δίπλα στις κινεζικές ακτές.

Αυτό αποτελεί και έναν σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα για αμερικανική επέμβαση σε περίπτωση εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν.

Οποιαδήποτε αμερικανική εχθροπραξία κατά των κινεζικών δυνάμεων θα σημάνει ολοκληρωτικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ.

Με τους νέους κινεζικούς βαλλιστικούς πυραύλους αυτό σημαίνει ένα πράγμα: «Anything goes» και «No holds barred» όπως λένε οι Αμερικανοί (που σημαίνει όλα επιτρέπονται και δεν υπάρχουν κανόνες).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας