Η υπόθεση φαίνεται ότι τώρα λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις
Την στιγμή που στην Ελλάδα ουσιαστικά έχουν θάψει το μείζον ζήτημα των υποκλοπών η ΕΕ δια των οργάνων του δεν αφήνει να κλείσει τόσο εύκολα όσο θα ήθελε ο Κ.Μητσοτάκης.
Έτσι σύμφωνα με το Euractiv η Εισαγγελία της ΕΕ ξεκίνησε έρευνα για το παράνομο λογισμικό predator και το πως χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα.
Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΡΡΟ) έχει μπει το σκάνδαλο υποκλοπών στη χώρα μας, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Euractiv ενώ αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν στο διεθνές μέσο ότι κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τη χρήση παράνομου spyware σε ολόκληρη την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για διάφορες πτυχές του σκανδάλου.
Η έρευνα της Επιτροπής PEGA επικεντρώθηκε στην παράνομη εξαγωγή λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο λεγόμενο Predatorgate εμπλέκονταν σε φοροδιαφυγή.
Σε επαφή με το Euractiv, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε επιβεβαιώνουμε δημόσια σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην τεθεί σε κίνδυνο οι συνεχιζόμενες διαδικασίες και το αποτέλεσμά τους», είπε ο εκπρόσωπος στο διεθνές μέσο.
«Όποτε μπορούμε να πούμε κάτι για οποιαδήποτε από τις έρευνές μας, θα το κάνουμε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Χορήγηση αδειών εξαγωγής
Στο αποκλειστικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι δύο διαφορετικές πηγές ανέφεραν στο Euractiv ότι ο εισαγγελέας της ΕΕ έλαβε, τις τελευταίες εβδομάδες, συγκεκριμένες πληροφορίες από Έλληνες δημοσιογράφους που ερευνούσαν το σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Τα άτομα που κατέθεσαν στους εισαγγελείς υπέβαλαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διευκόλυνε τη διάδοση του κακόβουλου λογισμικού Predator της Intellexa σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, χορηγώντας άδειες εξαγωγής μέσω του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών», είπε μια πηγή κοντά στο θέμα.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι αρχικά η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχτηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών χορήγησε αυτές τις άδειες και είπε ότι ξεκίνησε έρευνα για το εάν τηρήθηκαν σωστά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Όπως αναφέρει, το θέμα της χορήγησης αδειών εξαγωγής αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την ερευνητική ιστοσελίδα Inside Story και τους New York Times, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει εξηγήσεις.
Όμως, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα για πληροφορίες που στάλθηκε στις 14 Φεβρουαρίου.
Επίσης το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει δώσει απαντήσεις στην Επιτροπή PEGA για το θέμα. Παρατηρεί δε ότι στο μεταξύ, ο Γιάννης Σμυρλής, ο πρώην γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που υπέγραψε τις παράνομες άδειες εξαγωγής spyware, παραιτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και διορίστηκε γρήγορα αναπληρωτής διευθυντής του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) πριν από τις γενικές εκλογές του Μαΐου.
Σύμφωνα με το Euractiv, σε νομικό επίπεδο, ο εισαγγελέας της ΕΕ εξετάζει εάν η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/821 για τα λεγόμενα προϊόντα «διπλής χρήσης» (δηλαδή προϊόντα που απαιτούν ειδική άδεια εξαγωγής επειδή μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν βλάβη) για να ευνοήσει την ελληνική εταιρεία Intellexa.
«Η παρέμβαση των ευρωπαϊκών εισαγγελικών Αρχών για τις παράνομες εξαγωγές του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης με κυβερνητική άδεια από τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, κ. Σμυρλή, αλλά και για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φορολογικές απάτες από τις εμπλεκόμενες εταιρείες, αποτελεί κόλαφο για το παρακράτος Μητσοτάκη και την επιχείρηση συγκάλυψης.
Τα περιθώρια για όσους κατέλυσαν το κράτος δικαίου στενεύουν. Μετά τις 21 Μαΐου τίποτα και κανένας δεν θα μείνει στο σκοτάδι», αναφέρουν στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.
«Ο κ. Μητσοτάκης, που στην αρχή δήθεν δεν γνώριζε για το Predator, για να αποκαλυφθεί εν συνεχεία ότι έδινε άδειες εξαγωγής του σε τρίτες χώρες, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα», τονίζει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.