“Πυρηνικό” πλήγμα Ρωσίας-Κίνας-Σ.Αραβίας-Εξαΰλωσαν Credit Suisse και προωθούν Ανατολικό νόμισμα

1329

Μέχρι το Κρεμλίνο ακούστηκε το “κραχ” της εξαύλωσης της Credit Suisse, του θεσμικού γίγαντα του καπιταλισμού και πυλώνα της παντοκρατορίας ΗΠΑ-Δύσης.

Τί συνέβη όμως και ενώ αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ προπαγάνδιζαν 24 ώρες το 24ωρο την διάλυση της Ρωσίας και την κατάρρευση των ρωσικών τραπεζών, εν τέλει συνέβη το ακριβώς αντίθετο;

Την απάντηση την έδωσε σε ανύποπτο χρόνο ο ίδιος ο Β.Πούτιν. Eίχε πει ο Ρώσος πρόεδρος:

«Όλο κατηγορούν την Ρωσία για την επισιτιστική κρίση. Εσείς ως ειδικοί θα γνωρίζετε ότι η κρίση ξεκίνησε απ’ τις εποχές των μέτρων κατά της πανδημίας, όπου ορισμένες αναπτυγμένες οικονομίες καταχράστηκαν τη μονοπωλιακή τους δύναμη, όσον αφορά τα νομισματικά μονοπώλια.

Άνοιξαν τη μηχανή τυπώματος στις ΗΠΑ και τύπωσαν 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια! Αυτό αντιστοιχεί στο 38% όλων των κυκλοφορούντων χρημάτων!

Τα τύπωσαν σε διάστημα δύο ετών, κάτι που είναι χοντρικά το ποσό που τυπώθηκε τα προηγούμενα 40 χρόνια.

Το ίδιο ποσοστό. Και στη Ευρωζώνη, τύπωσαν 2,5 τρισεκατομμύρια!

Απελευθέρωσαν αυτά τα χρήματα στην οικονομία και τα μοίρασαν στον κόσμο, κάτι που δεν είναι κακό αυτό καθαυτό. Κι εμείς χρησιμοποιήσαμε μια παρόμοια τακτική. 

Αλλά ήμασταν πολύ προσεκτικοί, έγινε με μέτρο κι έτσι αυτό δεν οδήγησε σε ένα τέτοιο κύμα πληθωρισμού….”

Mε λίγα λόγια, η ΕΚΤ και οι ΗΠΑ τύπωσαν τρισ. δολάρια και ευρώ, ανέβασαν στη συνέχεια τα επιτόκια λόγω του πληθωρισμού ο οποίος πληθωρισμός ανέβηκε λόγω του πολέμου και των κυρώσεων που επέβαλαν στην Ρωσία για να καταρρεύσει η οικονομία της.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση Μπάιντεν ξόδευε ήδη τα λεφτά των Αμερικανών φορολογουμένων για την Ουκρανία. Πάνω από 100 δισ. δολάρια πήγαν στο Κίεβο γεγονός που επιδείνωσε την κατάσταση.

Στην συνέχεια οι Κινέζοι άρχισαν να πωλούν αμερικανικά ομόλογα, προετοιμαζόμενοι για εισβολή στην Ταϊβάν. Μήνες πριν είχαν προχωρήσει σε «stress test» σε τράπεζες και οικονομία για να δουν τα ευάλωτα σημεία σε περίπτωση αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Επιπλέον, οι Ρώσοι πέταξαν το δολάριο έξω από τις συναλλαγές τους ενώ στην ομάδα προστέθηκε αργότερα και η Σαουδική Αραβία. Η κρίση ΗΠΑ-Ριάντ είναι άνευ προηγουμένου και δείχνει τι έρχεται στο δολάριο.

Η “Ενωμένη Ανατολή” θα συνεχίσει να κτυπά τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες βάζοντας τα θεμέλια για ένα νέο νόμισμα. Ένα νόμισμα που δεν θα βασίζεται σε αέρα κοπανιστό αλλά σε πόρους, ενέργεια, φυσικό αέριο, κτλ

Σ.Αραβία σε ΗΠΑ: Ούτε σταγόνα πετρέλαιο σε όποιον επιβάλει πλαφόν

Ξεκάθαρη προειδοποίηση πως δεν πρόκειται να πουλήσει ούτε σταγόνα πετρελαίου σε οποιοδήποτε κράτος επιχειρήσει να επιβάλλει ανώτατο όριο τιμών διατυπώνει η Σαουδική Αραβία.

«Αν επιβληθεί ανώτατο όριο τιμής στις εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, δεν θα πουλήσουμε πετρέλαιο σε καμία χώρα που θα επιβάλλει ανώτατο όριο τιμής στην προμήθεια μας.

Θα μειώσουμε την παραγωγή πετρελαίου και δεν θα εκπλαγώ αν και άλλοι κάνουν το ίδιο» υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman σχολιάζοντας το νομοσχέδιο των ΗΠΑ NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act).

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο δίνει στην αμερικανική κυβέρνηση την ευκαιρία να υποβάλλει αντι – μονοπωλιακές αγωγές κατά των κρατών – μελών του OPEC και των εταίρων τους.

Σύμφωνα με τον bin Salman, το νομοσχέδιο αυτό θα οδηγήσει σε ανισορροπία στην προσφορά και ζήτηση πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

«Το νομοσχέδιο NOPEC δεν αναγνωρίζει τη σημασία του να διατηρείς πλεονάζουσα χωρητικότητα και τις συνέπειες της μη διατήρησης της στη σταθερότητα της αγοράς.

Το NOPEC θα υπονόμευε επίσης τις επενδύσεις στην χωρητικότητα πετρελαίου και θα προκαλούσε μια σημαντική μείωση στην παγκόσμια προσφορά σε σχέση με τη μελλοντική ζήτηση» αναφέρει ο bin Salman, ο οποίος επέκρινε την πολιτική περιορισμού των τιμών πετρελαίου, καθώς όπως είπε, «προκαλεί αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές και εμποδίζει την ανάπτυξη του κλάδου».

«Πρέπει να επαναλάβω την άποψη που είχα κάνει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σχετικά με το πώς τέτοιες πολιτικές αναπόφευκτα θα επιδείνωσαν την αστάθεια και την μεταβλητότητας της αγοράς και θα επηρέαζαν αρνητικά τη βιομηχανία πετρελαίου», είπε ο Salman προσθέτοντας ότι αντίθετα, η συμμαχία OPEC+ «έχει κάνει κάθε προσπάθεια και πέτυχε» να επιφέρει σημαντική σταθερότητα και διαφάνεια στην αγορά πετρελαίου».

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2022, η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας του Κογκρέσου των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο NOPEC, το οποίο εξουσιοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα αμερικανικά δικαστήρια να αναλάβουν δράση κατά των πρακτικών καθορισμού τιμών του OPEC, έτσι ώστε – όπως υποστηρίζει – να βελτιωθεί η δικαιοσύνη και η σταθερότητα στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

Απέκλεισαν στήριξη οι Σαουδάραβες

Ο μεγαλύτερος επενδυτής της Credit Suisse, η Saudi National Bank, δήλωσε ότι δεν μπορεί να παράσχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην ελβετική τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

“Δεν μπορούμε γιατί θα ξεπερνούσαμε το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα”, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο πρόεδρος της Saudi National Bank Ammar Al Khudairy.

Η ελβετική τράπεζα έχει χάσει καταθέσεις άνω των 110 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων κατά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς μια σειρά από σκάνδαλα, κληρονομικούς κινδύνους και αποτυχίες συμμόρφωσης συνέχισαν να την ταλαιπωρούν.

Δείτε βίντεο

Η Credit Suisse ζήτησε στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά την Credit Suisse, καθώς, σύμφωνα με τους Financial Times, ζήτησε στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελεβετίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελβετική τράπεζα ζήτησε να αποσπάσει δήλωση δημόσιας στήριξης από την ελβετική Κεντρική Τράπεζα, μετά τη βουτιά που σημείωσε η μετοχή της σήμερα, σε ποσοστό έως και πάνω από 29%.

Η πτώση ήρθε μετά τη δήλωση του Σαουδάραβα μεγαλομετόχου της Credit Suisse ότι δεν θα παράσχει επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση στην ελβετική τράπεζα.

Η Credit Suisse ζήτησε επίσης δημόσια στήριξη και από τη Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αντίδραση από καμία από τις δύο πλευρές.

H μετοχή της τράπεζας έκανε ελεύθερη πτώση την Τετάρτη καταγράφοντας απώλειες κατά 30% στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή της σε μια απόπειρα να ανακόψει το sell off. Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse υποχώρησε κάτω από τα 7 δισ. στερλίνες (7,6 δισ. δολάρια), με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. στερλινών μόλις πριν από λίγους μήνες.

Ρουμπινί: Η κατάρρευση της Credit Suisse βάζει «βόμβα» αλά Lehman Brothers

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός ως Dr Doom, δήλωσε ότι η κατάρρευση της Credit Suisse είναι «στιγμή αλά Lehman», αναφερόμενος στην κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers τον Αύγουστο του 2007, στην αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter:

«Όπως επεσήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι μια “στιγμή Lehman” για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. “Πολύ μεγάλη για να αποτύχει και πολύ μεγάλη για να σωθεί”. Δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι διάφορες μη πραγματοποιημένες ζημίες τους από τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Credit Suisse: Εκτινάχθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας

Στα ύψη εκτινάσσεται το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας της Credit Suisse -γνωστό και ως CDS- εν μέσω των έντονων ανησυχιών για τη βιωσιμότητα της ελβετικής τράπεζας.

Η τελευταία καταγεγραμμένη τιμή των CDS της Credit Suisse διαμορφωθηκε στις 835,9 μονάδες βάσης την Τρίτη, ωστόσο το πρωί της Τετάρτης οι traders είδαν τα μονοετή CDS της ελβετικής τράπεζας να σκαρφαλώνουν έως και τις 1.200 μονάδες βάσης, σύμφωνα με δύο ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Σημειώνεται ότι μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση μεταξύ των τιμών που βλέπουν οι traders και εκείνων που δημοσιοποιούνται σε περιόδους έντονης δραστηριότητας.

Η αναταραχή προκλήθηκε μετά την παρέμβαση του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, δηλαδή της Saudi National Bank, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ρίξει» περισσότερα χρήματα στην τράπεζα, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10% (σήμερα βρίσκεται στο 9,9%).

Λίγο νωρίτερα και ο πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης οι Financial Times έγραψαν ότι η Credit Suisse απευθύνθιηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πρόσφατη χρεοκοπία των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley και Signature, πυροδότησε ένα ευρύ κύμα ρευστοποιήσεων, με τη μετοχή της ελβετικής τράπεζας να φθάνει στο -25% και να σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό.

Μάλιστα, οι χρηματιστηριακές αρχές αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση της μετοχής, ενώ το ίδιο έπραξαν τόσο για τη μετοχή της Societe Generale, όσο και για τις μετοχές ορισμένων ιταλικών τραπεζών, οι οποίες επίσης δέχονταν εκτεταμένες πιέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας