Tα τιμολόγια ρεύματος δεν θα πέσουν ούτε τον Μάρτιο

620

Στις καλένδες οι περαιτέρω μειώσεις των τιμολογίων ρεύματος από τους παρόχους ενέργειας καθώς δεν θέλουν να απεμπολήσουν τα κέρδη τους όταν μάλιστα η παρουσία του κράτους με τις επιδοτήσεις διατηρούν τα τιμολόγια ρεύματος σε ανεκτά επίπεδα για τα νοικοκυριά.
Επιπλέον δεν συντρέχουν οι λόγοι για να ανεβάσουν τον ανταγωνισμό με τη διαμόρφωση πιο ελκυστικών πακέτων.
Τα επιτελεία των παρόχων κρατούν δυνάμεις για το χρόνο αποχώρησης των επιδοτήσεων.
Το κρίσιμο μέγεθος διαμόρφωσης των τιμολογίων ρεύματος παραμένει η ΔΕΗ αφού ελέγχει το 65% της αγοράς και κυρίως συμμετέχει στο προεκλογικό περιβάλλον διαμορφώνοντας την χονδρεμπορική τιμή πιο χαμηλά σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Η πολιτική κατευνασμού των τιμολογίων ρεύματος των νοικοκυριών ενόψει και των εθνικών εκλογών

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΔΕΗ θα προχωρήσει σε σχετική μικρή μείωση της χονδρεμπορικής τιμής με την προοπτική να μειώσει το βάρος της κρατικής επιδότησης ενώ για τα νοικοκυριά δεν υπάρχει πρόβλεψη να μειωθεί κάτω από τα 0,159 ευρώ ανά KWh το κόστος για καταναλώσεις έως 500 KWh.
Στελέχη της αγοράς ενέργειας θεωρούν ότι το προσφερόμενο τιμολόγιο της ΔΕΗ του Φεβρουαρίου με τα 199 ευρώ ανά MWh δεν θα καλύψει το σύνολο του κόστους του τιμολογίου, το οποίο θα ξεπεράσει τα 200 ευρώ ανά MWh αφού έδωσε τη χαμηλότερη τιμή χρέωσης.
Οι ιδιώτες πάροχοι που ελέγχουν το 35% της αγοράς πρέπει να κατεβάσουν τον πήχη του κόστους της χονδρεμπορικής τιμής της MWh για να έρθουν πιο κοντά στη ΔΕΗ διότι σε αντίθετη περίπτωση η ΔΕΗ για δεύτερο συνεχή μήνα θα έχει το φθηνότερο τιμολόγιο με το πρόγραμμα Γ1.
Τα τιμολόγια των ιδιωτών τον Φεβρουάριο κυμάνθηκαν από τα 200 έως τα 260 ευρώ ανά MWh τα οποία μετά την επιδότηση παραμένουν σχετικά υψηλά.
Φιλότιμη προσπάθεια έκανε η ΖΕΝΙΘ η οποία τον Φεβρουάριο έδωσε 194 ευρώ ανά MWh για καταναλώσεις έως 270 KWh.
Η τελική τιμή του τιμολογίου διαμορφώθηκε στα 154,0 ευρώ ανά KWh. Για καταναλώσεις πάνω από 270 KWh η τιμή ανέρχεται σε 0,164,9 ευρώ.

Οι καταναλωτές είναι ευχαριστημένοι με τα τιμολόγια παρότι παραμένουν ακριβά

Πάντως η τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά δεν ανταποκρίνεται στη βουτιά που έχει κάνει η τιμή του φυσικού αερίου.
Χθες το συμβόλαιο TTF στην Ολλανδία ήταν στα 51 ευρώ ανά MWh σημειώνοντας άνοδο κατά 4%.
Πέρυσι η τιμή του ήταν στα 71 ευρώ ανά MWh. Τον Ιανουάριο του 2022 χονδρεμπορική τιμή ανά MWh ήταν στα 251 ευρώ ανά MWh και φέτος τον Ιανουάριο ήταν στα 210 ευρώ.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η τιμή του TTF έχει υποχωρήσει 28% και της χονδρεμπορικής τιμής όπως αυτή διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έπεσε16% τον Ιανουάριο του 2023.
Οι κρατικές επιδοτήσεις μείωσαν την ένταση που δημιουργήθηκε πέρυσι στην κοινή γνώμη καθώς ήταν το βασικό θέμα ζήτησης.
Φέτος εμφανίζονται ικανοποιημένα διότι πληρώνουν την KWh προς 0,159 λεπτά του ευρώ όταν πέρυσι πλήρωναν άνω των 0,35 λεπτών ανά KWh ενώ πριν την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου το μέσο τιμολόγιο της αγοράς στα 0,080 λεπτά ανά KWh το οποίο ήταν χαμηλότερο κατά 100%.
Όμως οι πάροχοι ενέργειας με τις πολιτικές τιμολόγησης προσπαθούν να παγιώσουν μια κατάσταση όπως και τις τρέχουσες τιμές ανά KWh.
Χθες η τιμή της MWh υποχώρησε 4% στα 148 ευρώ ανά MWh, η οποία παραμένει υψηλή όταν τα φυσικό αέριο από τα 350 ευρώ έπεσε στα 50 ευρώ ανά MWh.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας