Σκάνδαλο στις Βρυξέλλες: “Ομερτά” για Φ.Ν. Λάϊεν με συμβόλαιο της Pfizer

1001

Μυστικές πληρωμές, χαμένα μηνύματα και ύποπτες συμπτώσεις χαρακτηρίζουν το ευρωπαϊκό σκάνδαλο με τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Ποσό 31 δισ. ευρώ, πιστεύεται, ότι πλήρωσε παραπάνω η ΕΕ για τα εμβόλια κατά του κοροναϊού.

Αλήθεια ή ψέματα, το Quatargate μπορεί να αποδειχτεί ψίχουλα μπροστά στο σκάνδαλο με τα εμβόλια που δρομολόγησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περίπου σε ρόλο λαίδη Μάκμπεθ. Γιατί η σχέση εξ αποστάσεως του συζύγου της Χάικο φον ντερ Λάιεν με τον Άλμπερτ Μπουρλά, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Η μήνυση των New York Times

Στην τελευταία εξέλιξη της ιστορίας, που μέχρι τώρα είχε πνιγεί μπροστά στην εντυπωσιακή διαδρομή του χρήματος από τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες στο Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία, οι New York Times σέρνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αιτία η μη δημοσιοποίηση των μηνυμάτων που αντάλλαξαν η πρόεδρος της Κομισιόν με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer για την αγορά 1.8δισ. δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 στα τέλη του 2020. 

Σύμφωνα με το Politico, η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα θα υποστηρίξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι η Κομισιόν έχει νομική υποχρέωση για τη δημοσιοποίηση τους, επειδή θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες για τις συμφωνίες που έκανε η ΕΕ με την Pfizer.

Διττό σκάνδαλο

Το σκάνδαλο ακουμπά σε δύο σημεία: 1) στην απουσία διαφάνειας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τα μηνύματα και 2) στο τσιμπημένο, όπως φαίνεται, ποσό που πλήρωσε η ΕΕ στον φαρμακευτικό κολοσσό.

Η κατάχρηση εξουσίας στα ανώτερα ευρωπαϊκά κλιμάκια δεν έγινε όταν η φον ντερ Λάιεν τα συμφώνησε από το τηλέφωνο και σε μηνύματα με τον Μπουρλά για τα εμβόλια, αλλά όταν αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο τους.

Μάλιστα, όταν διατυπώθηκαν οι πρώτες σχετικές κατηγορίες εναντίον της, η πρόεδρος της Κομισιόν δεν φιλοτιμήθηκε καν να εμφανιστεί στη συνέντευξη Τύπου, που οργανώθηκε για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά έστειλε την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Λόγοι ασφαλείας

Στη συνέχεια η φον ντερ Λάιεν ισχυρίστηκε ότι έσβησε τα μηνύματα για λόγους ασφαλείας. Μια τακτική που την είχε εξυπηρετήσει μια χαρά στο παρελθόν, όταν είχε κατηγορηθεί και πάλι για ύποπτα μηνύματα, που αφορούσαν προγράμματα προμήθειας όπλων, την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

Η έρευνα τότε σταμάτησε λόγω του διορισμού της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έσπρωξε η μέντορα της, Άνγκελα Μέρκελ. Αργότερα, όταν η υπόθεση αυτή έκλεισε, η φον ντερ Λάιεν απαλλάχθηκε από κάθε υποψία, αφού έγινε ευρέως δεκτό ότι ήταν κάποιος κατώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης που έκανε την παρατυπία και όχι η ίδια.

Στην περίπτωση της φον ντερ Λάιεν ισχύει βέβαια το δις εξαμαρτείν ουκ… γυναικός σοφής. Στην σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, Έμιλι Ο’ Ράιλι συμπέρανε ότι έγινε κακή διαχείριση στις προσπάθειες της Κομισιόν να ανακτήσει τα γραπτά μηνύματα, μετά από το αίτημα για δημόσια πρόσβαση σε αυτά που υπέβαλε ο δημοσιογράφος του netzpolitik.org, Αλεξάντερ Φάντα. 

Παράγοντας… σύζυγος

Η έρευνα μάλιστα διαπίστωσε ότι η Κομισιόν δεν ζήτησε ρητά από το προσωπικό γραφείο της φον ντε Λάιεν να αναζητήσει τα μηνύματα. Απαντώντας στο συγκεκριμένο πόρισμα, η Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα, είπε ότι τα μηνύματα μπορεί να έχουν διαγραφεί, λόγω της «εφήμερης φύσης τους».

Οι New York Times δεν δέχονται το παραπάνω, γι’ αυτό και πάνε την Κομισιόν στο δικαστήριο της ΕΕ.

Σε όλα αυτά, το διαφαινόμενο σκάνδαλο ισχυροποιεί το γεγονός ότι ο άνδρας της προέδρου, Χάικο φον ντερ Λάιεν είναι επικεφαλής της εταιρείας βιοτεχνολογίας Orgenesis με έδρα τις ΗΠΑ, που – οποία έκπληξη – συνεργάστηκε με την Pfizer-BioNTech για την ανάπτυξη και τη δοκιμή των εμβολίων mRNA που αγόρασε και η ΕΕ, σύμφωνα με το περιοδικό Hungarian Conservative.

Το μεγάλο κόστος

Όσον αφορά το θέμα των χρημάτων και πόση ήταν η παραπάνω ταρίφα για την τρίτη σύμβαση της Επιτροπής για το εμβόλιο αυτό, τα ανεπιβεβαίωτα στοιχεία λένε ότι οι δόσεις του αρχικά κόστιζαν 15,50 ευρώ η μια, και στη συνέχεια η τιμή τους ανέβηκε στα 19,50 ευρώ έκαστο.

Η γερμανική κυβέρνηση πάντως που αποκαλύφθηκε ότι δαπάνησε συνολικά 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ για εμβόλια έγινε γνωστό ότι παρήγγειλε 39 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την Pfizer σε τιμή περίπου 15,50 ευρώ η κάθε μία τον Δεκέμβριο του 2020.

Εννέα μήνες αργότερα, όπως έγραψε το Euractiv, τα πλήρωσε 23,20 ευρώ το τεμάχιο… Με απλά λόγια κάποιοι πλήρωσαν παραπάνω και άλλοι κέρδισαν περισσότερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας