Μόνο Ρωσία, Αλγερία, Ιράν, Ιράκ, Λίβανος βοηθούν τη Συρία λόγω εμπάργκο

2165

Οι σεισμοί των 7,8 ρίχτερ και των δεκάδων μετασεισμών που έπληξαν την Συρία και την Τουρκία δεν έχει επιφέρει μόνο τα τραγικά αποτελέσματα των χιλιάδων νεκρών από τα κτίρια που κατέρρευσαν αλλά και έχει δείξει και τα μέτρα δράσης των διαφόρων χωρών ακόμα και στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Έτσι ενώ για την Τουρκία έχουν κινητοποιηθεί 45 χώρες (μάλιστα τους Κύπριους ο Ερντογάν δεν τους δέχθηκε) η Συρία που επλήγει επίσης και μετρά ήδη 1.782 νεκρούς ενώ υπάρχουν και πάνω από 3.600 τραυματίες, δεν έχει δεχτεί βοήθεια παρά από λίγες μόνο χώρες.

Οι υπόλοιπες κατά κύριο λόγο χώρες της Δύσης ακόμα το συζητούν λόγω της κυβέρνησης Άσαντ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς οι νεκροί είναι τουλάχιστον 812 και οι τραυματίες 1.449.

Και ενώ άρχισε να φτάνει η διεθνής βοήθεια από όλες τις γωνιές του πλανήτη στη Συρία λόγω των δυτικών κυρώσεων ουσιαστικά βοήθεια στέλνουν μόνο οι Ρωσία, Αλγερία, Ιράν, Ιράκ και Λίβανος.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την αποστολή διασωστών στην Τουρκία και τη Συρία. Στην τελευταία, 300 Ρώσοι στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί ξεκίνησαν ήδη από χθες να βοηθούν στην απομάκρυνση των χαλασμάτων.

Ιράν

Η Τεχεράνη έστειλε την Δευτέρα στη Δαμασκό ένα αεροσκάφος που μετέφερε 45 τόνους διαφόρων ειδών, όπως κουβέρτες, σκηνές, φάρμακα και τρόφιμα, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο Sana.

Ιράκ

Δύο αεροσκάφη προερχόμενα από το Ιράκ προσγειώθηκαν στη Δαμασκό, μεταφέροντας το καθένα τους 70 τόνους τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, σύμφωνα με το Sana. Η Βαγδάτη άνοιξε έναν αεροπορικό διάδρομο για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και αύριο Τετάρτη θα στείλει στη Συρία καύσιμα.

Από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, η Αλγερία στέλνει 17 τόνους υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς και «μια πρώτη ομάδα 89 ειδικών στην αντιμετώπιση σοβαρών κινδύνων».

Τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη εστάλησαν επίσης 115 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού, τρόφιμα και σκηνές στη Συρία, όπου αναπτύχθηκε μια ομάδα διασωστών της αλγερινής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, αποτελούμενη από 86 άτομα.

Η Τυνησία έχει θέσει στη διάθεση των πληγέντων 14 τόνους κλινοσκεπασμάτων και τροφίμων –όπως βρεφικά γάλατα– ενώ ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά διέταξε να σταλεία «αμέσως» μια ομάδα 55 διασωστών με πέντε εκπαιδευμένους σκύλους.

Λίβανος

Η Βηρυτός άνοιξε τον εναέριο χώρο και τα λιμάνια της, απαλλάσσοντας από τέλη και φόρους τις ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρείες που φτάνουν στη χώρα για να καλύψουν ανθρωπιστικές ανάγκες, ανακοίνωσε το υπουργείο Δημοσίων Έργων.

Μονάδες του στρατού και διασώστες, κυρίως του λιβανέζικου Ερυθρού Σταυρού, θα μεταβούν στη Συρία.

Πάντως σε μια κίνηση ειλικρινούς θέλησης να ενισχυθεί η χώρα του, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν βοήθεια στη χώρα του, μετά τους φονικούς σεισμούς, λέγοντας ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό δεν αποτελούν δικαιολογία για να μην το κάνουν.

Ο Μεκντάντ έκανε αυτή τη δήλωση σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen TV του Λιβάνου.
Μάλιστα επικαλέστηκε το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που καλεί όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο να υποστηρίξουν η μία την άλλη σε μια παρόμοια περίπτωση.
Η Συρία ζητά από φίλους και εχθρούς να βοηθήσουν τους Σύρους. Η Συρία κάλεσε τη Δύση να στείλει ανθρωπιστική υποστήριξη μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού εάν δεν επιθυμεί να την παραδώσει στην κυβέρνηση της #Δαμασκού.

Παράλληλα το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής ζήτησε την άμεση άρση των κυρώσεων στη Συρία και να επιτραπεί η πρόσβαση σε όλα τα υλικά, καθώς αυτές οι κυρώσεις θα μετατραπούν σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Σε δήλωση που εξέδωσε μετά από ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βηρυτό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού, το Συμβούλιο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τη διεθνή οικουμενική οικογένεια να παράσχουν ταχεία και επείγουσα βοήθεια στην περιοχή σε συντονισμό με το Συμβούλιο Μέσης Ανατολής Εκκλησίες, εκκλησίες και επιτροπές της.

Ο Atallah Hanna, Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Σεβάστειας Παλαιστίνης, ζήτησε την άρση των δυτικών οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Συρία, ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού που την έπληξε χθες τα ξημερώματα, επισημαίνοντας ότι αυτές οι κυρώσεις αποτελούν συλλογική τιμωρία που στοχεύει όλους τους Σύριους κι επηρεάζει τις ανθρωπιστικές συνθήκες διαβίωσής τους.

Όπως είθισται οι σεισμοί αυτοί είναι και μια ευκαιρία άσκησης διπλωματίας. Σ΄εξέλιξη μια πρωτοφανή ισραηλινο-συριακή προσέγγιση αφού ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ έλαβε αιτήματα μέσω διπλωματικής οδού για βοήθεια στη Συρία και ότι θα παρασχεθεί βοήθεια εκεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ενημέρωσης, το αίτημα ήρθε μέσω Ρωσίας αναφέρει το timesofisrael. Η συριακή πλευρά δεν έχει σχολιάσει..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας