Ανοίγει ο δρόμος για βαριά άρματα; Πιέσεις στη Γερμανία για τα Leopard II.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει για πρώτη φορά την Ουκρανία με βρετανικά άρματα μάχης για την καταπολέμηση των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, όπως μεταδίδει το Sky News.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς αν η Βρετανία προμηθεύσει τους Ουκρανούς με βαριά άρματα μάχης, όπως απαιτεί ο Zelensky, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της Δύσης, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Τι εξετάζουν οι Βρετανοί
Συζητήσεις γίνονται “εδώ και μερικές εβδομάδες” για την παράδοση ενός αριθμού αρμάτων μάχης Challenger 2 του βρετανικού στρατού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε δυτική πηγή με γνώση των συζητήσεων.
Μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε μια σημαντική αύξηση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και θα μπορούσε να συμβάλει στο να παρακινήσει άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ιδίως τη Γερμανία, να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
“Θα ενθάρρυνε και άλλους να δώσουν άρματα μάχης”, δήλωσε μια ουκρανική πηγή.
Δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση από την κυβέρνηση του Rishi Sunak αλλά αν το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράψει μια τέτοια παράδοση θα γίνει το πρώτο έθνος που θα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις των Ουκρανών ηγετών να εξοπλίσουν τον στρατό τους με ισχυρά δυτικά άρματα μάχης.
Μια ομάδα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αποτελούμενη από περίπου 50 έθνη -συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου- που παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή της στις 20 Ιανουαρίου.
Οποιεσδήποτε ανακοινώσεις σχετικά με νέα βοήθεια, όπως τανκς, θα μπορούσαν να γίνουν ταυτόχρονα με τη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής.
Ανοίγει ο δρόμος για βαριά άρματα μάχης από τη Δύση;
Μια πηγή ανέφερε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να προσφέρει περίπου 10 άρματα μάχης Challenger 2 – αρκετά για τον εξοπλισμό μιας μοίρας.
Η πηγή δήλωσε ότι αυτό από μόνο του δεν θα ήταν “game changer”, αλλά θα ήταν και πάλι εξαιρετικά σημαντικό, διότι η κίνηση αυτή θα έσπαγε ένα εμπόδιο που μέχρι τώρα εμπόδιζε τους συμμάχους να προσφέρουν δυτικά άρματα μάχης στην Ουκρανία, από φόβο μήπως θεωρηθεί υπερβολικά κλιμακούμενη από τη Ρωσία.
Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να ωθήσει και άλλους συμμάχους να κάνουν το ίδιο, ανέφεραν πηγές.
Πίεση στη Γερμανία για τα Leopard II
Η Ουκρανία έχει ζητήσει εδώ και καιρό τα μαζικής παραγωγής, γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard II, που χρησιμοποιούνται από αρκετούς Ευρωπαίους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας.
Η Βαρσοβία και το Ελσίνκι έχουν ήδη σηματοδοτήσει την προθυμία τους να προμηθεύσουν τα άρματα Leopard στο Κίεβο, αλλά αυτό απαιτεί έγκριση από το Βερολίνο, επειδή η Γερμανία κατέχει την άδεια εξαγωγής.
Ο Olaf Scholz, ο Γερμανός καγκελάριος, έχει υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με όπλα σε σχέση με άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Όμως έχει αυξήσει σιγά-σιγά τη βοήθεια της χώρας του.
Γερμανία και ΗΠΑ υπόσχονται τεθωρακισμένα οχήματα μάχης
Την περασμένη εβδομάδα, το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον δήλωσαν σε κοινή δήλωση ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής. Για τη Γερμανία, αυτό σημαίνει το όχημα μάχης πεζικού Mardar.
Για τις ΗΠΑ, περιλαμβάνει το όχημα μάχης Bradley.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να αποκλείσει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard, τα οποία είναι βαρύτερα οχήματα μάχης από το Mardar.
Όμως, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχουν τρέχοντα σχέδια για την αποστολή αρμάτων μάχης.
Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης.
Ένας εκπρόσωπος δήλωσε: “Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας δεν έχει καμία σχέση με το υπουργείο Εξωτερικών: “Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ισοφαρίσει ή να υπερβεί την περσινή χρηματοδότηση για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία το 2023 και θα συνεχίσουμε να στηριζόμαστε στις πρόσφατες δωρεές με εκπαίδευση και περαιτέρω δωρεά εξοπλισμού.
“Έχουμε παράσχει μέχρι σήμερα πάνω από 200 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένων οχημάτων Stormer οπλισμένων με πυραύλους Starstreak.
“Έχουμε επίσης δωρίσει δεκάδες χιλιάδες είδη, συμπεριλαμβανομένων κρανών και θωρακισμένων σωμάτων, οχημάτων κινητικότητας και εφοδιασμού, αντιαρματικών όπλων, πυραύλων και συστημάτων αεράμυνας, χειμερινού και ιατρικού εξοπλισμού”.
Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε 14 άρματα μάχης Challenger 2 στην Πολωνία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για να βοηθήσει την Ουκρανία, απελευθερώνοντας τη δυνατότητα της Βαρσοβίας να προμηθεύει στο Κίεβο άρματα μάχης Τ-72 της σοβιετικής εποχής.
Σε υπηρεσία από το 1994, το άρμα Challenger 2 ζυγίζει 62,5 τόνους και είναι οπλισμένο με ένα τυφεκιοφόρο πυροβόλο των 120 χιλιοστών και ένα αλυσοειδές πυροβόλο των 7,62 χιλιοστών.
Η εισαγωγή δυτικών αρμάτων μάχης θα μπορούσε να “ανατρέψει την ισορροπία” στο πεδίο της μάχης
Μια μοίρα αρμάτων μάχης Challenger βρίσκεται επί του παρόντος στην Εσθονία στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.
Το Challenger 2 έχει αναπτυχθεί στο παρελθόν στη Βοσνία και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ το 2003.
Ο συνταγματάρχης Hamish de Bretton Gordon, πρώην διοικητής του 1ου Βασιλικού Συντάγματος Τεθωρακισμένων, δήλωσε ότι η εισαγωγή δυτικών αρμάτων μάχης θα μπορούσε να “γείρει την ισορροπία” στο πεδίο της μάχης υπέρ της Ουκρανίας.
«Στρατηγικά αυτό στέλνει ένα πολύ αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο Putin, ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», δήλωσε.
«Τα Challenger 2 και τα Leopard II είναι σύγχρονα άρματα μάχης. Είναι πολύ καλύτερα προστατευμένα, πιο αξιόπιστα, πιο γρήγορα», πρόσθεσε.