Ρωσία: Επιβάλλει νέο «κανόνα χρυσού» για να καταστρέψει το δολάριο

1184

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν στην αγορά της μεγαλύτερης ποσότητας χρυσού στην οποία έχουν προχωρήσει εδώ και πολλές δεκαετίες;
Η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση που λαμβάνει χώρα στο Ουκρανικό, συνοδεύεται από έναν αδιόρατο πόλεμο τόσο στην αγορά των εμπορευμάτων, όπως αποκαλύπτει η ενεργειακή  κρίση – o λογαριασμός για την οποία στην Ευρώπη σε μια πρόσφατη ανάλυση του Bloomberg έχει υπερβεί το 1 τρισ. ευρώ  – όσο και στο πεδίο των νομισμάτων όπου η ηγεμονία των ΗΠΑ μέσω του δολαρίου αμφισβητείται από τη Ρωσία, τη Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία μέσω των εξής πρακτικών:
Πρώτον: Πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών σε τοπικά νομίσματα (η πρακτική της Ρωσίας στις προμήθειες πετρελαίου στην Τουρκία επί παραδείγματι είναι ενδεικτική)
Δεύτερον: Τη διαμόρφωση ενός νομίσματος ή «καλαθιού» νομισμάτων τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με το χρυσό και εμπορεύματα (όπως τα ορυκτά καύσιμα ή το σιτάρι)
Τρίτον: Να «ξεφορτωθούν» τα συναλλαγματικά τους αποθέματα σε δολάρια, η αξία των οποίων άλλωστε θα έχει απομειωθεί – και προκαλώντας δευτερογενώς μια.. νομισματική φούσκα με δολάρια σε φθίνουσα αξία.

Οι κρυφές συναλλαγές

Να επισημανθεί ότι η αγορές των κεντρικών τραπαζών καλύπτονται από έναν πέπλο μυστικότητας καθώς οι περισσότερες από τις αγορές χρυσού πραγματοποιήθηκαν από χώρες που δεν αποκαλύπτουν δημοσίως τις δραστηριότητές τους.
Σύμφωνα με πολλές πλευρές, η Ρωσία θεωρείται ως πλέον μεγάλος αγοραστής, σύμφωνα με την Handelsblatt και άλλα ΜΜΕ που επικαλούνται αναλυτές της εν λόγω αγοράς.
«Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Ρωσία αγόρασε χρυσό τους τελευταίους μήνες», λέει ο Torsen Poleit, επικεφαλής οικονομολόγος της Degussa Goldhandel.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές τεκμηριωμένες παραδοχές που κάνουν αυτό το ενδεχόμενο να φαίνεται πιθανό.
Δεδομένου ότι οι λογαριασμοί της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στις δυτικές χώρες έχουν παγώσει λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει σήμερα ελάχιστη πρόσβαση σε δολάρια και άλλα ξένα νομίσματα.
Ως εκ τούτου, η χώρα έχει κίνητρο να ανταλλάσσει τα έσοδα σε αυτά τα ξένα νομίσματα το συντομότερο δυνατό – για παράδειγμα, έναντι του κινεζικού γουάν ή του φυσικού χρυσού.

O δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού μετά την Κίνα

Η Ρωσία δημοσίευσε για τελευταία φορά στοιχεία για τα συναλλαγματικά της αποθέματα στις αρχές Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC), κατέχει 2.300 τόνους χρυσού.
Αυτά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/5 των συναλλαγματικών αποθεμάτων της.
Η Ρωσία συσσώρευσε σταδιακά αυτά τα αποθέματα χρυσού τα τελευταία χρόνια – και παράλληλα μείωσε τα αποθέματά της σε δολάρια και ευρώ.
Αλλά τίθεται το ερώτημα: αν οι ρωσικοί λογαριασμοί στο εξωτερικό έχουν «παγώσει», πώς θα μπορούσε η Ρωσία να αγοράσει χρυσό στην παγκόσμια αγορά;
Οι εμπειρογνώμονες έχουν ένα προαίσθημα σε σχέση με το από πού προήλθε ο χρυσός που η Ρωσία είναι ύποπτη ότι αγόρασε: από την ίδια τη Ρωσία.
Η υπόθεση αυτή είναι προφανής, αν μη τι άλλο επειδή η χώρα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο μετά την Κίνα με παραγωγή 331 τόνων χρυσού το 2021 – αλλά αποκόπηκε από τα δυτικά εμπορικά κέντρα στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων μετά την έναρξη του πολέμου.
Ως εκ τούτου, η Ρωσία μπορούσε να αγοράσει χρυσό μόνο στη Μέση Ανατολή και την Κίνα.
Επειδή η Κίνα μπορεί επίσης να καλύψει τις ανάγκες της σε χρυσό μόνο με τη βοήθεια εισαγωγών, είναι απίθανο να πουλήσει μεγάλες ποσότητες στη Ρωσία.

Οι αγορές μετά την κρίση της Κριμαίας

Η Ρωσία αγόρασε ήδη το δικό της χρυσό μετά την κρίση της Κριμαίας
Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι η χώρα δεν αγοράζει τη δική της παραγωγή χρυσού.
Κατά τη διάρκεια των κυρώσεων που ακολούθησαν την κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας μεταξύ 2014 και 2018, ωστόσο, αυτό ακριβώς είχε ήδη συμβεί, λέει ο ειδικός σε θέματα χρυσού Andrian Ash του διαδικτυακού οίκου συναλλαγών Bullion Vault με έδρα το Λονδίνο.
Η Ρωσία έχει ”αποθεματοποιήσει” πάνω από το 80% της δικής της παραγωγής.
Ήταν επίσης φυσικό να υποψιαστεί κανείς τη Ρωσία μεταξύ των άγνωστων αγοραστών “επειδή η Ρωσία δυσκολεύεται να πουλήσει τον χρυσό της στα δυτικά εμπορικά κέντρα”, εξηγεί ο Mario Marx επικεφαλής του τμήματος εμπορίας πολύτιμων μετάλλων της Heraeus Precious Metals.
Περίπου τα 4/5 του ρωσικού χρυσού πήγαν στο Λονδίνο πριν από την έναρξη του πολέμου.
Δεδομένου ότι η London Bulliot Market Association (LBMA) έχει ανακαλέσει τη χονδρική διαπίστευση όλων των ρωσικών διυλιστηρίων χρυσού, οι Ρώσοι παραγωγοί δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στη σημαντική θέση διαπραγμάτευσης του Λονδίνου – τουλάχιστον νόμιμα – και συνεπώς θα πρέπει να αποκοπούν de facto από τη δυτική αγορά χρυσού.

Υπάρχουν αγοραστές, αλλά όχι αρκετοί

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε πλέον να βρει αγοραστές για τον χρυσό της:
Η Ινδία και η Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι καθαροί καταναλωτές χρυσού και δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις κατά του ρωσικού χρυσού, λέει ο Marx.
“Έτσι, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να εμπορεύεται χρυσό με πολύ νόμιμο τρόπο”.
Αλλά οι ειδικοί θεωρούν μάλλον απίθανο ότι η Κίνα θα στηρίξει τους Ρώσους μεταλλωρύχους χρυσού σε μεγάλη κλίμακα:
“Διότι αν σκεφτεί κανείς ότι η Κίνα είναι στην κορυφή όσον αφορά την εξόρυξς χρυσού, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η κινεζική κεντρική τράπεζα θα απορροφήσει όλο το ρωσικό πολύτιμο μέταλλο μόνο και μόνο για να βοηθήσει έναν … σύμμαχο», λέει ο Andrian Ash.

Το νόμισμα και η πίστωση

Προκειμένου να εκτιμήσουμε τη δυναμική από την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τα νομίσματα, πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ χρήματος και πίστωσης.
Το νόμισμα σε κυκλοφορία δεν είναι νόμιμο χρήμα, είναι απλώς μια μορφή πίστωσης που εκδίδεται ως τραπεζογραμμάτια από μια κεντρική τράπεζα.
Έχει το ίδιο κύρος με την πίστωση με τη μορφή καταθέσεων υπέρ των εμπορικών τραπεζών. Η διάκριση μεταξύ χρήματος και πίστωσης, με τα χρήματα να θεωρούνται λανθασμένα
Τυπικά και νομικά, η αποτίμηση σε χρυσό ενός νομίσματος είναι η πραγματική αξία του.
Είναι επίσης ασημένιο νόμισμα, αν και ο επίσημος νομισματικός ρόλος του αργύρου έπεσε σε αχρηστία στην Ευρώπη και την Αμερική του δέκατου ένατου αιώνα.
Το χρυσό και το ασημένιο νόμισμα ως χρήμα κωδικοποιήθηκαν υπό τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον έκτο αιώνα και εξακολουθεί να ισχύει νομικά στην Ευρώπη σήμερα.
Στο αγγλικό δίκαιο, η ενοποίηση του Court of Chancery και του κοινού δικαίου το 1875 αναγνώρισε επίσημα τη ρωμαϊκή θέση και  την λυριαρχία του χρυσού που ήταν το νομισματικό πρότυπο από το 1820,
Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν την ιδιοκτησία χρυσού ως χρήματος δεν πρέπει να συγχέονται  με το νομικό καθεστώς του νομίσματος.
Το εκτελεστικό διάταγμα του  Roosevelt  το 1933 που απαγόρευε στους Αμερικανούς πολίτες να κατέχουν χρυσό δεν άλλαξε το καθεστώς του χρήματος.
Ούτε παρόμοια κάποια κυβέρνηση κινήθηκε σε άλλη κατεύθυνση.
Και η νεοκεϋνσιανή υποβάθμιση ενός κανόνα του χρυσού δεν αλλάζει το καθεστώς του.
Όπως δήλωσε ο John Pierpont Morgan στην κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου το 1912, «Ο χρυσός είναι χρήμα. Όλα τα άλλα είναι πίστωση». Δεν εξέφραζε άποψη αλλά ανέφερε ένα νομικό γεγονός.
Το ότι ο χρυσός δεν κυκλοφορεί συνήθως ως μέσο ανταλλαγής εξηγείται από το νόμο του Gresham, σύμφωνα με τον οποίο  «το κακό χρήμα διώχνει το καλό».

Ο νόμος του Gresham

Περιγράφοντας αρχικά τη διαφορά μεταξύ των κομμένων νομισμάτων και των εντελώς άθικτων ομολόγων τους, ο νόμος του Gresham ισχύει επίσης για τη σχέση του χρυσού με το νόμισμα.
Παγκοσμίως, άσχετες κοινωνίες συσσωρεύουν χρυσά νομίσματα, ξοδεύοντας πρώτα τραπεζογραμμάτια και τραπεζικές καταθέσεις, τα οποία αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως κατώτερες μορφές μέσ
ων ανταλλαγής.
Ακόμη και οι κεντρικές τράπεζες συσσωρεύουν χρυσό.
Και καθώς έχουν σταδιακά αποστασιοποιηθεί από τους ρόλους τους ως υπηρέτες του κοινού συμφέροντος, αρνούνται να επιτρέψουν στο κοινό πρόσβαση στα αποθέματα χρυσού τους με αντάλλαγμα τα τραπεζογραμμάτια τους,
Η σχέση μεταξύ νομίσματος και πραγματικού χρήματος, που είναι το χρυσό νόμισμα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρακμάσει.
Μετρημένη σε χρυσό, μια τραπεζική και νομισματική κρίση θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγήσει τις τιμές των κατοικιών σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, ενώ θα μπορούσαν να διατηρηθούν ή ακόμη και να κινηθούν κάπως υψηλότερα σε νομίσματα fiat που υποτιμώνται ταχύτερα.

Η μετάβαση από νομίσματα των κεντρικών τραπαζών σε… τι;

Υπάρχει ένα κυρίαρχο ζήτημα το οποίο πρέπει να εξετάσουμε τώρα που η μακροπρόθεσμη πτώση των επιτοκίων φαίνεται να έχει λήξει, και αυτό είναι το πώς θα πάει το δολάριο στο μέλλον. ‘
Ενώ το δολάριο έχει χάσει το 98% της αγοραστικής του δύναμης από το τέλος του Bretton Woods, ήταν γενικά αρκετά σταδιακό ώστε να μην υπονομεύσει τον ρόλο του ως διεθνούς μέσου συναλλαγών στον κόσμο και στον καθορισμό των τιμών των εμπορευμάτων.
Έχει διατηρήσει επαρκή αξία για να λειτουργεί ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και είναι το κύριο όπλο με το οποίο η Αμερική έχει ασκήσει την ηγεμονία της.
Είναι στο ρόλο του ως όπλο για τη διεξαγωγή οικονομικών πολέμων που μπορεί τελικά να οδηγήσουν στην κατάρριψη του δολαρίου, καθώς και στην υπονόμευση της αγοραστικής δύναμης των νομισμάτων που ευθυγραμμίζονται με αυτό.

Η αποκοπή από το διεθνές σύστημα

Αποκόπτοντας τη Ρωσία από το σύστημα διακανονισμού των διεθνών συναλλαγών SWIFT, καθιστώντας έτσι άχρηστα τα συναλλαγματικά της αποθέματα, η δυτική συμμαχία ήλπιζε ότι μαζί με τις κυρώσεις η Ρωσία θα γονάτιζε
.
 Η πολιτική έχει αποτύχει, όπως συνήθως κάνουν οι κυρώσεις, ενώ το μήνυμα που εστάλη σε όλα τα αδέσμευτα κράτη ήταν ότι η Αμερική και η δυτική συμμαχία της θα μπορούσαν να καταστήσουν άχρηστα τα αποθέματα εθνικού νομίσματος χωρίς προειδοποίηση.
Κατά συνέπεια, έχει υπάρξει μια παγκόσμια επανεξέταση σχετικά με τους κινδύνους της στήριξης στα δολάρια, και για αυτό το θέμα των άλλων σημαντικών νομισμάτων που εκδίδονται από κράτη μέλη της δυτικής συμμαχίας.

Ο άξονας Ρωσίας – Κίνας 

Αυτή τη στιγμή της μετάβασηςαπό το  δολάριο, υπάρχει μια γενική αβεβαιότητα στα έθνη που ευθυγραμμίζονται με τον ρωσικό κινεζικό άξονα σχετικά με το πώς να ανταποκριθούν, εκτός από την πώληση νομισμάτων fiat (κεντρικών τραπεζών) για την αγορά περισσότερου  χρυσούν.
Αλλά οι τεράστιες ποσότητες νομίσματος fiat σε σχέση με το διαθέσιμο χρυσό υποδηλώνουν ότι σε τρέχουσες τιμές ο χρυσός δεν είναι διαθέσιμο σε επαρκείς ποσότητες για να μετατρέψει αξιόπιστα τα νομίσματα fiat σε ισοδύναμα χρυσού
Παρόλα αυτά, θα ήταν λογικό για τον πλούσιο σε ρωσικό – κινεζικό άξονα και τα κράτη στη σφαίρα επιρροής τους να προστατεύσουν τα δικά τους νομίσματα από μια ταχέως εξελισσόμενη νομισματική καταστροφή.
Μέχρι στιγμής, κανένας από αυτούς δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να το πράξει εισάγοντας τον κανόνα του χρυσούπρος όφελος των πολιτών του.

Η σύνδεση με την αγορά εμπορευμάτων

Μόνο η Ρωσία, υπό την πίεση των νομισματικών και εμπορικών κυρώσεων, έχει συνδέσει χαλαρά το ρούβλι της με τις εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων.
Αυτό θα θα μπορούσε να θεωρηθεί όχι με την αυστηρή έννοια ως ισοδύναμο της σύνδεσης του ρουβλίου με τον χρυσό.
Μετρημένη σε νομίσματα fiat, η τιμή του πετρελαίου είναι εξαιρετικά ασταθής, ενώ σε πραγματικό χρήμα, χρυσό, είναι σχετικά σταθερή. Μετρημένη σε χρυσό, η τιμή του πετρελαίου σήμερα είναι περίπου 20% χαμηλότερη από ό,τι ήταν το 1950.
Έκτοτε, η μέγιστη τιμή πετρελαίου σε χρυσό διπλασιάστηκε και η ελάχιστη πτώση 85%.

Αυτό συγκρίνεται με άνοδο των δολαρίων ΗΠΑ κατά 5.350% και καμία πτώση.
Αναμφίβολα, εάν ο χρυσός είχε διαπραγματευθεί απαλλαγμένος από κρατικές παρεμβάσεις και τη  κερδοσκοπία στις αγορές συναλλάγματος και εμπορευμάτων και από τις επιπτώσεις των οικονομικών κύκλων που προκαλούνται από τις διακυμάνσεις της ισοτιμίας των νομισμάτων, η τιμή του πετρελαίου σε χρυσό πιθανότατα θα ήταν ακόμη πιο σταθερή.
Επιμένοντας ότι εκείνα που ο Putin ονομάζει ως μη φιλικά έθνη πρέπει να αγοράζουν ρούβλια για να πληρώσουν για το ρωσικό πετρέλαιο, η ζήτηση για ρούβλια στα ξένα χρηματιστήρια συνδέθηκε με τη ζήτηση για ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται στενότερα με τον χρυσό από τα νομίσματα των μη φιλικών κρατών.
Όσον αφορά την αντικατάσταση του δολαρίου με ένα νέο εμπορικό νόμισμα για τις ασιατικές δυνάμεις, οι αρχικές συζητήσεις τους έχουν προτείνει μια πιο ευρεία λύση.

Το νέο νόμισμα από τη Ασία

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU), που αποτελείται κυρίως από ένα υποσύνολο της Κεντρικής Ασίας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) νωρίτερα αυτό το έτος ανακοίνωσε ότι εξετάζονται σχέδια για ένα νόμισμα διακανονισμού εμπορικών συναλλαγών, που υποστηρίζεται από ένα μείγμα εμπορευμάτων και νομισμάτων των κρατών μελών .
Μέχρι στιγμής, τα μέλη του SCO έχουν περιορίσει τη συζήτησή τους στους τρόπους αντικατάστασης του δολαρίου για τους σκοπούς των συναλλαγών μεταξύ τους, ένα μακροπρόθεσμο έργο που δεν οφείλεται τόσο στην αλλαγή στην Ασία αλλά στην εμπορική επιθετικότητα των ΗΠΑ και στις αμερικανικές ηγεμονικές πολιτικές του δολαρίου με την πάροδο του χρόνου .
Μετά τις ρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση, είναι πιθανό ότι οι κίνδυνοι μιας άμεσης κρίσης του δολαρίου αντιμετωπίζονται τώρα πιο με πιο επείγοντα τρόπο από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες σε όλη την Ασία.
Το σύστημα που βασίζεται σε δολάρια φαίνεται να ξέρει τι να κάνει.
Μόνο η Ρωσία αναγκάστηκε να αναλάβει δράση.
Αλλά ακόμη και οι Ρώσοι αισθάνονται τον τρόπο τους, με ασα
φείς αναφορές ότι εξετάζουν μια λύση προτύπων χρυσού, και άλλοι ότι εξετάζουν το σχέδιο εμπορικού νομίσματος της Ασίας ου Sergey Glazyev. Εκτός από τη διεύθυνση μιας επιτροπής που συστάθηκε για να παρέχει συμβουλές σχετικά με ένα νέο νόμισμα διακανονισμού εμπορικών συναλλαγών, ο Glazyev είναι ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Putin.
Από τις ελάχιστες πληροφορίες που διατίθενται, φαίνεται ότι η νομισματική επιτροπή της EAEU του Glazyev αποκλείει ένα πρότυπο χρυσού για το νέο εμπορικό νόμισμα.
Αντίθετα, εξετάζει εναλλακτικές δομές χωρίς να έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία μέχρι στιγμής.
Ωστόσο, για να προχωρήσει το έργο, πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προτάσεις που αναφέρθηκαν ότι περιλαμβάνουν εθνικά νομίσματα στο καλάθι αποτίμησής του. Όχ
ι μόνο πρόκειται για έναν τομέα όπου ο Glazyev είναι απίθανο να επιτύχει εύκολα συναίνεση από τα κράτη μέλη, αλλά η συμπερίληψη μιας σειράς νομισμάτων fiat είναι αβάσιμη και δεν θα ικανοποιήσει τον απώτερο στόχο, που είναι να βρεθεί ένας αξιόπιστος αντικαταστάτης του δολαρίου ΗΠΑ για σταυρό -διακανονισμοί συνοριακού εμπορίου.
Για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στο νέο νόμισμα, η δομή του πρέπει να είναι απλή και διαφανής.

Από τα πετροδόλαρα στον πετρο.. χρυσό

Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου γυρίζει την πλάτη του στο δολάριο ως πληρωμή για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Και πάλι, αυτή η εξέλιξη αποδίδεται στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή της δυτικής συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ.
Όχι μόνο η συμμαχία έχει αποδείξει ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα που διατηρούνται στα νομίσματά της fiat μπορούν να καταστούν άχρηστα εν μία νυκτί, αλλά οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι το μέλλον του εμπορίουτων κρατών αυτών δεν είναι με τη δυτική συμμαχία.
Για μακροπρόθεσμες σταθερές εμπορικές σχέσεις, πρέπει να στραφούν στον ρωσοκινεζικό άξονα.
Η Κίνα έχει υπογράψει 27ετή συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με το Κατάρ.
Ο Πρόεδρος Biden προσπάθησε να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για πρόσθετη παραγωγή πετρελαίου.
Έφυγε χωρίς κανάνα αποτέλεσμα .
Ο Πρόεδρος Xi ι εξασφάλισε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για την ενέργεια και τις επενδύσεις, σύμφωνα με την οποία η έκθεση του νομίσματος της Σαουδικής Αραβίας στο γιουάν ελαχιστοποιείται μέσω κινεζικών προγραμμάτων επενδύσεων κεφαλαίων στο βασίλειο
Ήδη, η αύξηση της προσφοράς χρήματος της Κίνας είναι μια πρώιμη ένδειξη ότι, λόγω φθηνών επενδυτικών προγραμμάτων ενέργειας και υποδομών, η οικονομία της βρίσκεται στα πρώτα στάδια μιας νέας φάσης ανάπτυξης, ενώ η δυτική συμμαχία αντιμετωπίζει μια δυνητικά βαθιά ύφεση.
Η επίδραση του νομίσματος είναι πιθανό να υποστηρίζει τη διασταυρούμενη ισοτιμία γιουάν/δολαρίου, την οποία οι Σαουδάραβες είναι πιθανό να το έχουν συμπεριλάβει στους υπολογισμούς τους.
Αλλά σχεδόν σίγουρα θα χρειαστούν περισσότερα από αυτό.
Θα θέλουν να επηρεάσουν τα νομίσματα διακανονισμού των δθεθνών συναλλαγών για το εμπορικό του ισιζύγιο.
Οι επιλογές τους είναι να ελαχιστοποιήσουν τα υπόλοιπα των εισερχόμενων επενδυτικών ροών, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Μπορούν να επιδιώξουν να επηρεάσουν την κατασκευή του προτεινόμενου νομίσματος εμπορικού διακανονισμού της Ασίας.
Ή μπορούν να δημιουργήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό, στο βαθμό που θα ήθελαν να αντισταθμίσουν τα νομίσματα που συσσωρεύονται στα αποθέματά τους.

Κρίση στις πιστωτικές συνθήκες και τις αγορές

Για τη δυτική συμμαχία, ο θάνατος για το πετροδολάριο σημαίνει ότι το 2023 θα σημειωθεί σημαντική μείωση των διαθεσίμων σε δολάρια στα επίσημα αποθέματα όλων των κρατών του ρωσοκινεζικού άξονα και εκείνων που είναι φιλικά προς αυτόν.
Η συσσώρευση δολαρίων σε συναλλαγματικά αποθέματα από το τέλος του καθεστώτος του Bretton Woods είναι σημαντική και η αναστροφή της είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες για τις νομισματικές αρχές των ΗΠΑ.
Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ που ανήκουν σε ξένες χώρες αρχίζουν να πωλούνται και το βουνό των 32 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζικών καταθέσεων πρόκειται να μειωθεί σημαντικά.
Η πιθανότητα αύξησης της ιστοτιμίας του δολαρίου, που οδηγεί σε άνοδο των τιμών των εισροών εμπορευμάτων σε δολάρια, είναι πιθανό να γίνει σημαντικό πρόβλημα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για ολόκληρη τη δυτική συμμαχία το 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας