Ούτε το “χάπι δεν χρυσώνουν” τα μέτρα συμφωνίας Τραπεζών-ΥΠΟΙΚ για δανειολήπτες

845

Τίποτα το συγκεκριμένο για τις υπέρογκες προμήθειες των Τραπεζών.

Σύγχυση και “ασπιρίνες” για την αύξηση των ασήμαντων επιτοκίων καταθέσεων.

Κανένα μέτρο για τους αθρόους πλειστηριασμούς των τιτλοποιημένων “κόκκινων” δανείων που κατέχουν τα fund.

“Λευκός καπνός” βγήκε εχθές, Τετάρτη, στην προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με θέμα τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων συνεπών δανειοληπτών που θα αποτρέψουν ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Ωστόσο, το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών ήταν φορτισμένο και δεν έλειψαν στιγμές έντασης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του στη Βουλή μετά το πέρας της συνάντησης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2023.

Παρά τις πιέσεις της κυβέρνησης για διεύρυνση των μέτρων στήριξης από τις τράπεζες, υπήρξε κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών, με τον κ. Σταϊκούρα να διατυπώνει “μερική ικανοποίηση” για την πρόταση των τραπεζών που “σώζει” 30.000 δανειολήπτες.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση ήταν αποτέλεσμα εντατικών κοινών διαβουλεύσεων μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων, του ΥΠΟΙΚ και της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ ανταλλαγή δεδομένων υπήρξε στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων και με τον SSM στη Φρανκφούρτη προκειμένου το σχέδιο να αξιολογηθεί ως κεφαλαιακά βιώσιμο για τα συστημικά ιδρύματα.

Η ανακοίνωση για τους όρους και τις προϋποθέσεις της ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων των ενήμερων στεγαστικών δανείων αναμένεται σήμερα από τις τράπεζες.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο στήριξης

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων εξηγούν στο Capital.gr ότι οι τράπεζες πήγαν στην οδό Νίκης με μια πιο “σφιχτή” πρόταση, προκειμένου να υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης. Το κόστος της τελικής πρότασης αποτιμάται από τις τράπεζες στα επίπεδα των 15 εκατ. ευρώ περίπου.

Όπως έχει ήδη σκιαγραφηθεί, το σχέδιο στήριξης έχει περίμετρο 30.000 οφειλετών στεγαστικών δανείων. Απαραίτητη προϋπόθεση της ένταξης στο πρόγραμμα είναι οι δανειολήπτες να είναι ευάλωτοι σύμφωνα με τους όρους που εφαρμόστηκαν στο πρόγραμμα “Γέφυρα Ι”, δηλαδή να μην υπερβαίνουν σε εισόδημα τα 21.000 ευρώ (για τετραμελείς οικογένειες) και σε ακίνητη περιουσία τα 180.000 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επιδότησης

Η περίμετρος των δικαιούχων προσδιορίζεται στους 30.000 δανειολήπτες και το ύψος των συνολικών απαιτήσεων δεν υπερβαίνει, σύμφωνα με υπολογισμούς, τα 2 δισ. ευρώ. Εκτός από δάνεια που δεν εμφανίζουν προς το παρόν καθυστερήσεις, το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει και τα στεγαστικά που εμφάνιζαν καθυστερήσεις έως 90 ημέρες τον Ιούλιο του 2022.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό η στήριξη να περιλαμβάνει και δάνεια που σήμερα βρίσκονται στο “βαθύ κόκκινο” λόγω της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και τους πληθωρισμού που συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα των δανειοληπτών σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο.

Επίσης, όπως έχει ήδη αναφέρει το Capital.gr, η “ομπρέλα” της στήριξης περιλαμβάνει και τα ενήμερα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και περιλαμβάνονται προς διαχείριση στα χαρτοφυλάκια των servicers. Η δαπάνη του επιδότησης θα βαρύνει τις συστημικές τράπεζες παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των εν λόγω δανείων αντιστοιχεί σε μεγάλο ποσοστό της περιμέτρου των επιλέξιμων οφειλετών που ενδέχεται να αντιστοιχεί ακόμη και στο μισό.

Πώς θα υπολογιστεί η επιδότηση

Προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος της μηνιαίας επιδότησης θα ληφθεί ως σημείο εκκίνησης το ύψος της δόσης του στεγαστικού δανείου πριν την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον περασμένο Ιούλιο.

Το ύψος της αρχικής δόσης θα συγκριθεί με το ύψος της δόσης την 1/1/2023 όπου και θα ξεκινήσει να “τρέχει” η επιδότηση. Οι τράπεζες θα επιδοτήσουν το 50% αυτής της διαφοράς για 12 μήνες, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Για παράδειγμα, σε ένα δάνειο αρχικού κεφαλαίου 100.000 η δόση έχει αυξηθεί κατά 100 ευρώ τους τελευταίους έξι μήνες, λόγω ανόδου του Euribor κατά 2%. Σε αυτή την περίπτωση, το πρόγραμμα θα καλύπτει το 50% της δόσης, δηλαδή θα επιδοτούνται τα 50 ευρώ.

Το πρόγραμμα της στήριξης θα “τρέξει” η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους υπό την Μαριαλένα Αθανασοπούλου, η οποία μετείχε στις συναντήσεις του υπουργού κ. Σταϊκούρα με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Η ΕΓΔΙΧ και οι τράπεζες έχουν προθεσμία έως το τέλος του έτους προκειμένου να υλοποιήσουν την ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι οφειλέτες θα υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο καθεστώς στήριξης.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που έχει ζητήσει η κυβέρνηση από τις τράπεζες, οι τραπεζίτες διαβεβαίωσαν τον υπουργό Οικονομικών ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί σημαντικές αυξήσεις στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων έως το ύψος των 60-80 μονάδων βάσης ή, κατά περίπτωση, και άνω του 1%.

Στο μέτωπο των προμηθειών, κάθε τράπεζα έχει επιλέξει 4-5 κατηγορίες χρεώσεων συναλλαγών τις οποίες σκοπεύει εντός των επόμενων 2-3 μηνών να μειώσει ή ακόμη και να μηδενίσει. Σε αυτές εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, προμήθειες ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, αποστολή εμβασμάτων, μεταφορά ποσών έως 500 ευρώ μέσω της εφαρμογής IRIS, έξοδα εξέτασης φακέλου για εκταμίευση στεγαστικών δανείων κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας