Ραγδαίες εξελίξεις-Οι αποκαλύψεις Merkel για συμφωνίες Minsk, οδηγούν Ρωσία στο «Προληπτικό-πλήγμα»

986

Η Ρωσία θα μπορούσε να τροποποιήσει το στρατιωτικό δόγμα της, υιοθετώντας αυτό του «προληπτικού πλήγματος» για τον αφοπλισμό του εχθρού, δήλωσε χθες Παρασκευή 09/12 ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Μπισκέκ που του ζήτησε να διευκρινίσει πρόσφατες δηλώσεις του για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Λίγες ημέρες μετά την προειδοποίησή του ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται αλλά η Ρωσία δεν θα χτυπήσει πρώτη, ο Putin είπε πως η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει το δόγμα της Ουάσινγκτον περί «προληπτικού πλήγματος».

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν πρώτες το δόγμα

«Κατ’ αρχάς, οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που ανέπτυξαν το δόγμα περί προληπτικού πλήγματος», είπε ο ρώσος πρόεδρος Putin σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κιργιστάν.
Η Μόσχα θα έπρεπε ίσως να εξετάσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει τις «ιδέες που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί για τη θωράκιση της ασφάλειάς τους» συνέχισε, προτού συμπληρώσει: «απλώς το σκεφτόμαστε».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι οι πύραυλοι κρουζ και τα υπερηχητικά συστήματα της χώρας του είναι «πιο σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά» από τα αντίστοιχα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την Τετάρτη ο Putin διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «σε καμία περίπτωση» δεν θα χρησιμοποιούσε πρώτη πυρηνικά όπλα.

Ανεύθυνη ακόμη και η νύξη για πυρηνικά

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει πως «κάθε αναφορά σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα, έστω και αόριστη, είναι απολύτως ανεύθυνη».
Το φάσμα ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου επέστρεψε στο προσκήνιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, καταδεικνύοντας τη διάβρωση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια, η οποία χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) επισημαίνει πως οι πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στο μέτωπο της Ουκρανίας έχουν εγείρει φόβους ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να καταφύγει στο πυρηνικό οπλοστάσιό της.

Πως φτάσαμε εδώ: Ρήξη εμπιστοσύνης μετά την συνέντευξη Merkel

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά η Ρωσία ήλπιζε να καταλήξει σε διευθέτηση στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin την Παρασκευή (9/12/2022).
Επεσήμανε ότι αυτό που είχε πει πρόσφατα η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, σχετικά με τις συμφωνίες του Μινσκ «απλώς δείχνει ότι κάναμε τα πάντα σωστά από την άποψη της έναρξης μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
«Αποδείχθηκε ότι κανείς δεν επρόκειτο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ», τόνισε ο Putin.
«Η ηγεσία της Ουκρανίας, όπως προκύπτει από τα όσα είπε ο πρώην πρόεδρος Petro Poroshenko, αναγνώρισε επίσης ότι δεν επρόκειτο να ενεργήσει σύμφωνα με όσα είχαν υπογραφεί.
Ωστόσο, περίμενα ότι οι άλλοι συμμετέχοντες θα ήταν ειλικρινείς μαζί μας, αποδεικνύεται ότι μας εξαπάτησαν επίσης, στόχος τους ήταν να χτίσουν τη στρατιωτική δύναμη της Ουκρανίας και να την προετοιμάσουν για εχθροπραξίες.
Προφανώς, βρήκαμε τον προσανατολισμό μας πολύ αργά, για να είμαι ειλικρινής.
Ίσως έπρεπε να τα είχαμε ξεκινήσει όλα αυτά νωρίτερα, αλλά απλώς ελπίζαμε ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια διευθέτηση στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το Tass.

Απογοήτευση Κρεμλίνου από δήλωση Merkel

Ο Putin χαρακτήρισε εντελώς απροσδόκητη και απογοητευτική τη δήλωση της Merkel:
«Ειλικρινά, δεν περίμενα να το ακούσω από μία πρώην ομοσπονδιακό καγκελάριο, γιατί πάντα βασιζόμουν στην υπόθεση ότι η γερμανική ηγεσία είναι ειλικρινής μαζί μας.
Ναι, φυσικά , ήταν στο πλευρό της Ουκρανίας και την υποστήριξε, αλλά και πάλι μου φαινόταν ότι η ηγεσία της Γερμανίας πάντα προσπαθούσε ειλικρινά για μια διευθέτηση των αρχών που είχαμε συμφωνήσει, οι οποίες επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας του Μινσκ».
Τόνισε ότι «τώρα υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης στην ατζέντα, και είναι ήδη κοντά στο μηδέν».
Μετά από δηλώσεις αυτού του είδους, τίθεται το ερώτημα πώς μπορεί κανείς να ασχοληθεί με τη διαπραγμάτευση, τι μπορεί να διαπραγματευτεί, εάν είναι δυνατόν να διαπραγματευτεί με κάποιον καθόλου και πού είναι οι εγγυήσεις.
Ο Putin παρατήρησε εξάλλου ότι μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων δεν έχει ακόμα εναλλακτικές λύσεις.
«Έχω πει πολλές φορές ότι είμαστε έτοιμοι για συμφωνίες, είμαστε ανοιχτοί, αλλά αυτό δεν μας κάνει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με ποιον έχουμε να κάνουμε», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας