Τι θα κάνει το ΝΑΤΟ
Για μια νέα και εξόχως επικίνδυνη στροφή του πολέμου στην Ουκρανία κάνει λόγο ο Τζέιμς Σταυρίδης, ναύαρχος εν αποστρατεία του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στις πρόσφατες ουκρανικές επιθέσεις με drones σε αεροπορικές βάσεις στο ρωσικό έδαφος.
«Οι αναφορές για σημαντικές επιθέσεις κατά δύο ρωσικών αεροπορικών βάσεων είναι μια νέα και επικίνδυνη εξέλιξη στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Μια από τις εκρήξεις καταγράφηκε στην αεροπορική βάση Engels στην περιοχή του Saratov, η άλλη στο Dyagilevo, στην περιοχή του Ryazan – και οι δύο περιοχές βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη συνοριακή γραμμή Ρωσίας – Ουκρανίας» αναφέρει σε άρθρο του ο Σταυρίδης, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής το Κίεβο ούτε έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων ούτε όμως και την έχει αποποιηθεί.
Σημειώνεται πως σήμερα 6/12 ακολούθησε και τρίτη ουκρανική επίθεση με drone σε δεξαμενή καυσίμων κοντά σε αεροπορική βάση στο Kursk και στο Bryansk ρωσική επαρχία που συνορεύει με την Ουκρανία.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που δημιουργεί ερωτήματα αφενός για την ικανότητα της Ρωσίας να προστατεύσει το έδαφος της από τέτοιου είδους επιθέσεις και αφετέρου για το ποια θα είναι η αντίδραση της.
Πάντως, μέχρι στιγμής η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις.
Θα αρνείται το Κίεβο
Κατά την εκτίμηση του Τζέιμς Σταυρίδη, η Ουκρανία θα συνεχίσει να αρνείται την ευθύνη για αυτά τα χτυπήματα, αλλά κάποια στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι θα προχωρήσει ανοιχτά σε μια τέτοια κίνηση.
«Αυτά τα πλήγματα αποτελούν απλά μια επίδειξη των δυνατοτήτων των Ουκρανών.
Μελλοντικά, το Κίεβο μπορεί να πάει σε ακόμα πιο ισχυρά χτυπήματα, αλλά θα είναι προσεκτικό ώστε να στοχεύσει μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις» επισημαίνει ο Σταυρίδης.
Ρώσοι αναλυτές αναφέρουν πως από τη στιγμή που οι Ουκρανοί μπορούν να χτυπήσουν τόσο μέσα στο έδαφος της Ρωσίας, τότε ενδεχομένως να είναι σε θέση ακόμα και να πλήξουν τη Μόσχα.
Πέρα όμως από το συμβολισμό που κρύβει αυτό το χτύπημα, υπάρχει και σημαντικός αντίκτυπος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν την αεροπορική βάση του Engels για να εξαπολύουν τις αεροπορικές επιθέσεις με τα βομβαρδιστικά Tupolev κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας.
Θα τους συγκρατήσουν οι Δυτικοί
«Οι Δυτικοί θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τους Ουκρανούς από το να διεξάγουν μεγαλύτερης κλίμακας επιθέσεις, ευελπιστώντας να μειώσουν τον κίνδυνο περαιτέρω εξέλιξης της στρατιωτικής σύγκρουσης που θα μπορούσε να εμπλέξει και το ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να μετριάσει τους τόνους των Ουκρανών προσφέροντας τους περισσότερα και καλύτερα οπλικά συστήματα, όπως πυραύλους εδάφους – αέρος για να προστατεύουν τις πόλεις τους, ενώ θα εξετάσουν σοβαρά να τους προμηθεύσουν και με μαχητικά αεροσκάφη» αναφέρει ο Σταυρίδης.