«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
Η κυβέρνηση κρατιδίου στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (NRW) πρέπει να αναλάβει νέα χρέη, προκειμένου να καταπολεμήσει την ενεργειακή κρίση με έξτρα ποσό πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό όμως δεν είναι δυνατό λόγω του εθνικού φρένου χρέους και για αυτό κήρυξε οικονομική έκτακτη ανάγκη.
Πιο συγκεκριμένα, στην Γερμανία , το φρένο χρέους είναι ένας συνταγματικός κανονισμός που αποφάσισε η Επιτροπή Φεντεραλισμού στις αρχές του 2009 να περιορίσει το εθνικό χρέος της Γερμανίας και ο οποίος παρείχε στις ομοσπονδιακές και κρατιδιακές κυβερνήσεις δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 2011.
Ως εκ τούτου, για να μπορέσει να πάρει νέο δάνειο, μία από τις πιο πλούσιες περιοχές της Γερμανίας, στην οποία ανήκει και η πρώην πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας, Βόννη, έχει πλέον κηρύξει έκτακτη οικονομική κατάσταση για φέτος και το επόμενο έτος. Η πολιτειακή κυβέρνηση κάνει λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι πληθυσμιακά το μεγαλύτερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας. Έχει πληθυσμό περίπου 18 εκατομμύρια κατοίκους και αντιπροσωπεύει το 22% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας.
Για να μπορέσει να αναλάβει τα νέα χρέη, το κρατίδιο θα μπει σε μια «έκτακτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης» λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να μπορεί η NRW να συνάπτει δάνεια σύμφωνα με τους κανόνες του φρένου χρέους.
Ο καθορισμός μιας τέτοιας «οικονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης» είναι η βάση για να επιτρέπεται σε ένα ομοσπονδιακό κράτος να συνάπτει δάνεια παρά το φρένο χρέους.
«Βρισκόμαστε σε μια ύφεση που θα διαρκέσει μέχρι το 2023», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Optendrenk. Η NRW επηρεάζεται ιδιαίτερα από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, επειδή υπάρχει ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ενεργοβόρων βιομηχανιών στον Ρήνο και στο Ρουρ.