Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον ισλαμικό κόσμο «να μην είναι θεατής»
Έντονη ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, σχετικά με την Ελλάδα, ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο καθώς κάλεσε σε ξεσηκωμό τον ισλαμικό κόσμο για… διώξεις που γίνονται στην Ελλάδα.
«Ο ισλαμικός κόσμος δεν θα πρέπει πλέον να είναι θεατής στη δυσχερή θέση των αδελφών μας, οι οποίοι διώκονται στην Ελλάδα» υποστήριξε ο Erdogan σε ομιλία του σε Συνέδριο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Το νέο παραλήρημα του Erdogan, ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας από κομματική φιέστα που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη. «Στη Μεσόγειο δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να εμπλέκεται και να εισχωρεί. Με την Αίγυπτο έχουμε άλλες σχέσεις», ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του το βράδυ της Κυριακής ο Τούρκος πρόεδρος. «Και, φυσικά, η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχη. Στρέφεται συνεχώς εναντίον μας, μιλάει εναντίον μας με πολλές κατηγορίες και διάφορα τέτοια. Επίσης, κάνουν πολλές και διαφορετικές εκστρατείες στην ΕΕ εναντίον της Τουρκίας. Θα ανοίξει μία νέα περίοδος μετά τις επερχόμενες εκλογές», σχολίασε.
Το νέο… παραλήρημα Erdogan
Προχωρώντας πολλά -πλέον- βήματα τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας, ο Erdogan -από τις απειλές για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά και το «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»- επέλεξε να… καλέσει σε ξεσηκωμό τους Ισλαμιστές, λόγω των… διώξεων (όπως ο ίδιος ισχυρίζεται) Τούρκων στην Ελλάδα.
«Η αναγνώριση της 15ης Μαρτίου ως Ημέρας Καταπολέμησης της Ισλαμοφοβίας από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι ένα μήνυμα που δόθηκε στη διεθνή κοινότητα.
Οι άδικες και παράνομες πρακτικές κατά της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι θρησκευτικοί ηγέτες των αδελφών μας στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται, τα δικαιώματά τους σφετερίζονται. Η ταυτότητά τους δεν γίνεται δεκτή. Ο ισλαμικός κόσμος δεν πρέπει πλέον να είναι θεατής των δεινά των αδελφών μου που διώχθηκαν στην Ελλάδα. Γνωρίζετε τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στις οποίες υφίστανται οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί και αδελφές μας» είπε χαρακτηριστικά.
Το προσφυγικό
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό και επεσήμανε «Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τον ισλαμικό κόσμο για περισσότερα από 10 χρόνια είναι η σύγκρουση στη Συρία. Ως Τουρκία, εκπληρώνουμε δεόντως το καθήκον της αδελφοσύνης, φιλοξενώντας περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στα εδάφη μας και υποστηρίζοντας εκατομμύρια από αυτούς εντός των συνόρων της Συρίας. Οι ισλαμικές χώρες θα πρέπει να επιδείξουν ισχυρότερη βούληση και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για μια πολιτική λύση».
Ο εκνευρισμός της Τουρκίας για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου
Η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τις ζώνες έρευνας και διάσωσης έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην Τουρκία. Ως γνωστόν, η Τουρκία αμφισβητεί τα όρια του FIR Αθηνών, ενώ ο συμφωνηθείς θαλάσσιος χώρος καλύπτει εκείνον που το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο προσδιορίζει.
Η υπογραφείσα συμφωνία είναι «σε αντιδιαστολή με τα αποκαλούμενα “μνημόνια συνεργασίας” μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, που συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές» έχει δηλώσει σχετικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Στον αντίποδα, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα στις περιοχές που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για έρευνα και διάσωση. «Αυτές οι περιοχές δεν ανήκουν στην Ελλάδα για να κάνει το ο,τιδήποτε, ούτε έρευνες και διάσωση, γιατί εκεί υπάρχει δικαιοδοσία (και) της Τουρκίας» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωση.