Ρωσικά ΜΜΕ: Αμερικανικές πιέσεις παραχώρησης S-300-TOR στην Ουκρανία συζητά Ελλάδα

1057

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρίσκονται και πάλι οι συζητήσεις για να δοθούν οι ελληνικοί S-300 μαζί με τα Tor-M1 στην Ουκρανία με μεσολαβητή τις ΗΠΑ.

Μάλιστα οι Ρώσοι αναλυτές είναι πολύ σίγουροι ότι λόγω της υπάρχουσας κυβέρνησης που έχει λάβει “εχθρική θέση κατά της Ρωσίας” οι αμερικανικές πιέσεις θα ευοδωθούν.

Βέβαια αυτό θα σημαίνει ότι η ελληνική αεράμυνα θα στερηθεί ικανότητες που η τουρκική πλευρά ούτε γνωρίζει ούτε έχει ικανότητα αντιμετώπισή τους αλλά ίσως για την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη να προέχουν οι “καλές σχέσεις με τον Τ.Μπάιντεν”.

Έτσι Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας είχε πρόσφατα δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πιέσουν την Ελλάδα να εγκαταλείψει τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «S-300» και «Tor-M1» προκειμένου να τα μεταφέρει αργότερα στην Ουκρανία, αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

«Πρόκειται για τη μεταφορά από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις των σχετικών ρωσικών συστημάτων, στην προκειμένη περίπτωση, συστημάτων αεράμυνας και συγκροτημάτων, στην Ουκρανία μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ιγκόρ Κοροτσένκο, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων [The Centre for Analysis of World Arms Trade (CAWAT) ], που έχει έδρα τη Μόσχα.

Ο Ρώσος εμπειρογνώμονας στα συστήματα αεράμυνας επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει ένα παρόμοιο σχέδιο για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με το οποίο σοβιετικά και ρωσικά όπλα αγοράζονται από τις χώρες που τα χρησιμοποιούν ή αντικαθίστανται από δυτικά συστήματα και τα αγορασμένα ρωσικά όπλα παραδίδονται στο Κίεβο.

Μάλιστα, η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον πρότεινε στην Αθήνα να εγκαταλείψει τα ρωσικά όπλα υπέρ των δυτικών συστημάτων, ιδιαίτερα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 και των συστημάτων αεράμυνας Tor-M1.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα αρνήθηκε το αίτημα της Ουκρανίας να της παραδώσει αυτά τα συστήματα, καθώς η Ρωσία διατηρεί συμφωνία άδειας χρήσης με τον τελικό χρήστη, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να εξάγει αυτά τα συστήματα σε τρίτες χώρες χωρίς την άδεια της Ρωσίας.

Με μεγάλη πιθανότητα, μπορεί να υποτεθεί ότι η αμερικανική πίεση θα είναι επιτυχής, γιατί σήμερα η Αθήνα ακολουθεί μια εχθρική πολιτική προς τη Ρωσία και, ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα αποδεχτεί τους όρους των ΗΠΑ, κλείνει το δημοσίευμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας